Σύμφωνα με επιστολή του γενικού διευθυντή η αύξηση ανέρχεται σε διψήφιο ποσοστό
Νέα αύξηση στα ασφάλιστρα ζητάει η Εθνική Ασφαλιστική από πελάτες που έχουν συμβόλαια υγείας. Η εταιρεία απέστειλε επιστολή την οποία υπογράφει ο διευθυντής Δημήτριος Παπαχρήστου, επικαλούμενη όχι τόσο αναλυτικά όσο θα έπρεπε τους λόγους για τους οποίους υποχρεώνει τους ασφαλισμένους να πληρώσουν υψηλότερα κατά 14% ασφάλιστρα.
Ναι μεν η εταιρεία επικαλείται τον σχετικό νόμο που προβλέπει αύξηση των ασφαλίστρων (ΕΔΥ ν. 2251/1994, άρθιρο 2Α, πδ 13/2022) με βάση τον Ενιαίο Δείκτη Υγείας, που συνθέτει ο ΙΟΒΕ, όμως δεν εξηγεί επακριβώς χρονικά πως προκύπτει αυτή η αύξηση.
Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή παραπέμπει στην ιστοσελίδα του ΙΟΒΕ (https://iobe.gr/research_DTL.ASP?rid=303), όπου εκεί υπάρχει αναφορά και ένα αρχείο για τους «Δείκτες κόστους αποζημιώσεων μακροχρόνιων ασφαλιστικών νοσοκομειακών πρoγραμμάτων για το έτος 2022 (μεταξύ αυτών και για τον Ενιαίο Δείκτη Υγείας). Το αρχείο έχει ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2023 και αν κάποιος το διαβάσει θα διαπιστώσει ότι ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας (ΕΔΥ) αυξήθηκε 14% το 2022 και 5,7% το 2021. Επίσης, ο ίδιος δείκτης χωρίς την επίδραση της ηλικίας είναι +8,2% το 2022 και -0,4% το 2021.
Όταν λοιπόν πάει μια επιστολή στον ασφαλισμένο και του λέει ότι το ασφάλιστρό του αυξάνεται από τόσο σε τόσο – και αναφέρονται μόνο τα ποσά του νέου και του παλιού ασφαλίστρου, χωρίς το ποσοστό της αύξησης – το οποίο αν υπολογιστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 14% – χωρίς μάλιστα να αναφέρονται οι ακριβείς παράμετροι που προσδιορίζουν αυτήν την αναπροσαρμογή και πως «κολλάνε» οι ημερομηνίες, τότε ο πελάτης δεν αισθάνεται και πολύ ενημερωμένος. Ούτε υπάρχει η διαφάνεια που επικαλείται στην επιστολή της η εταιρεία.
Επίσης, ένα θέμα που βάζουν ορισμένοι ασφαλισμένοι είναι κατά πόσο ο ΙΟΒΕ, που στην πράξη είναι μια ΜΚΟ του ΣΕΒ, μπορεί να υπολογίζει τον Ενιαίο Δείκτη Υγείας – βασισμένος μάλιστα σε κοστολόγια που του δίνουν αποκλειστικά οι ασφαλιστικές εταιρείες – και όχι η Ελληνική Στατιστική Αρχή με κάποιο άλλο πιο αντικειμενικό τρόπο, δηλαδή με βάση τα αντικειμενικά κόστη των νοσοκομείων.
Σίγουρα, δεν φταίει ο ΙΟΒΕ αλλά ο νόμος που συνέταξε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, και ίσως να χρειάζεται βελτίωση.
Και όταν μιλάμε για κόστη, τα κόστη για τέτοια προγράμματα είναι μεγάλα – έχουν καταντήσει να ισοδυναμούν με μηνιαία δόση δανείου – και δεν μπορεί να τα σηκώσουν οι απλοί εργαζόμενοι, ούτε καν η μεσαία τάση.
Χρ. Ι.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μητσοτάκης: Θα στραφούμε στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης
- Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ στο Ζάππειο: Έρχονται 4 νέα εργαλεία στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025
- Έρευνα Pulse: Το 49% των ελεύθερων επαγγελματιών θεωρεί άδικη τη φορολόγησή τους
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπια κέρδη – Βούλιαξε 15,5% η JD Sports
- Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
- Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 8 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα το 2025
- Trastor: Εξαγόρασε από την Prodea χαρτοφυλάκιο γραφείων αξίας 69,19 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις