Διεθνή

Η επόμενη ημέρα βρίσκει Τουρκία και Συρία με εκατομμύρια άστεγους από τον σεισμό

Μια εβδομάδα πέρασε από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία, και εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν άστεγοι, σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

Στη νότια περιφέρεια Χατάι της Τουρκίας, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό και όπου ορισμένοι πολίτες διαμαρτύρονται πως τα σωστικά συνεργεία χρειάστηκαν μέρες για να φτάσουν, πολλοί εξακολουθούν να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδιες σκηνές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε σκηνές. Το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει έως και στους -9 βαθμούς Κελσίου.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στη Συρία, όπου έως και 5,3 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να έχουν μείνει άστεγοι λόγω του σεισμού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Συρίας στην Ήπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Σιβάνκα Νταναπάλα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 34.000 -στην Τουρκία ανέρχεται σε 29.605 και στη Συρία σε 4.574-, ενώ ο Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, προειδοποίησε πως ο απολογισμός αναμένεται να είναι τουλάχιστον υπερδιπλάσιος.

Εν τω μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες εύρεσης επιζώντων -μάταια τις περισσότερες φορές, ωστόσο σημειώνουν και κάποιες επιτυχίες, όπως η διάσωση μιας 10χρονης στην Τουρκία, που παρέμενε επί 147 ώρες στα συντρίμμια.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, τα «Λευκά Κράνη» γνωστοποίησαν πως οι επιχειρήσεις διάσωσης έχουν τελειώσει στις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ απηύθυνε χθες Κυριακή έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει δύο ακόμα σημεία πρόσβασης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές της Συρίας που επλήγησαν από τον σεισμό.

«Θαύματα» στα ερείπια μία εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό

Οι διασώστες στην Τουρκία κατάφεραν να ανασύρουν και άλλους επιζώντες από τα συντρίμμια, μία εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό. Ωστόσο οι ανέλπιστες διασώσεις συνεχίζονται πολύ μετά την κρίσιμη περίοδο των 72 ωρών μετά τον σεισμό.

Νωρίς σήμερα το πρωί, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ένα 7χρονο αγόρι, ο Μουσταφά, διασώθηκε στην επαρχία Χατάι, ενώ η 62χρονη Ναφιζέ Γιλμάζ ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια στην πόλη Νουρνταγκί, της ίδιας επαρχίας. Και οι δύο είχαν μείνει εγκλωβισμένοι επί 163 ώρες προτού διασωθούν χθες, Κυριακή.

Η Σιμπέλ Καγιά, 40 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια πενταώροφου κτιρίου στην επαρχία Γκαζιαντέπ 170 ώρες μετά τον σεισμό.

Ο 60χρονος Ερενγκούλ Οντέρ παρέμεινε κάτω από τα συντρίμμια επί 166 ώρες στην επαρχία Αντιαγιαμάν, ενώ ο 45χρονος Τσενγκίζ Πολάτ ανασύρθηκε από τα ερείπια έπειτα από 162 ώρες. Ο Πολάτ δήλωσε στους διασώστες ότι χτυπούσε μια σόμπα που βρισκόταν δίπλα του για να κάνει θόρυβο, ώστε να τον ακούσουν.

Στην ίδια επαρχία τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έπειτα από 158 ώρες τον 10χρονο Ασιμά Μπαλτατσί, ο οποίος μόλις βγήκε, ζήτησε από τους διασώστες ζελεδάκια με γεύση φρούτων.

Εξάλλου τα σωστικά συνεργεία στην Καχραμανμαράς έχουν επαφή με τρεις επιζώντες, που πιστεύεται ότι πρόκειται για μία μητέρα, την κόρη της και ένα μωρό.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς, από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 33.186 άνθρωποι: 29.605 στην Τουρκία και 3.581 στη Συρία.

Επέστρεψε στην Αθήνα από την Τουρκία η ελληνική διασωστική αποστολή

Εν τω μεταξύ, έφτασε το βράδυ στην Αθήνα η ελληνική διασωστική αποστολή που είχε σταλεί στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Την αποστολή υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, ο προϊστάμενος κλάδου επιχειρήσεων του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, καθώς και ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ Δημήτρης Πύρρος.

Σημειώνεται ότι η αποστολή αποτελούνταν από 36 στελέχη της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικούς – μηχανικούς του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμη Λέκκα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu