Τα αποτελέσματα του δεύτερου τμήματος της έρευνας (πρόκειται να ακολουθήσει σειρά άλλων) που «έτρεξε» το πολιτικό γραφείο του γράφοντος, έρχονται να ερμηνεύσουν το γιατί τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δεν λένε να ανακάμψουν παρά τα διάφορα κυβερνητικά αφηγήματα περί «μνημονιακής εξόδου» και παρά μια σειρά παλαιοπολιτικών μέτρων-υποσχέσεων προεκλογικού χαρακτήρα.
Η απάντηση είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας γνωρίζει τι έφταιξε και οδηγηθήκαμε στην κρίση, διαπιστώνει πως τα αίτια του κακού δεν αντιμετωπίστηκαν κατά την τελευταία τετραετία και πιστεύει ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα από κάποια επιφανειακά μέτρα, προκειμένου η χώρα να ανακάμψει ουσιαστικά.
Γράφει ο Αλ. Μωραϊτάκης
Με απλά λόγια, ο κόσμος κουράστηκε από το λαϊκισμό και τις παχιές προεκλογικές υποσχέσεις, ενώ αντίθετα πιστεύει ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων θέλει πολύ δουλειά, από ικανούς και υπεύθυνους ανθρώπους.
Ας εξετάσουμε λοιπόν μερικά από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την προαναφερθείσα έρευνα (παρουσιάζεται αναλυτικά στο επισυναπτόμενο αρχείο):
Πρώτον, το 95,5% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κακή οικονομική διαχείριση των πραγμάτων από τις ελληνικές κυβερνήσεις είτε οδήγησε από μόνη της, είτε συνέβαλε σημαντικά στον ερχομό της οικονομικής κρίσης (άλλες απαντήσεις: ξένοι παράγοντες 3,3%, διεθνής οικονομική κρίση 1,3%).
Η απάντηση αυτή όχι μόνο καλεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις να προχωρήσουν στη δική τους αυτοκριτική και να πείσουν τους πολίτες πως δεν θα επαναλάβουν τα ίδια σφάλματα, αλλά επίσης ερμηνεύει το γιατί κινήσεις λαϊκισμού και παροχολογίας της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι ικανές να ανεβάσουν τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις.
Δεύτερον, στο ερώτημα για το ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, το 46,4% απαντά η διαφθορά, επίσης το 46,4% η αναξιοκρατία, το 47,1% η έλλειψη παιδείας, το 33,3% η έλλειψη θεσμών και στη συνέχεια η ανεργία με 24,2%.
Η τοποθέτηση σε τόσο υψηλή κατάταξη προβλημάτων όπως η διαφθορά, η αναξιοκρατία, η έλλειψη παιδείας και θεσμών μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, σημαίνει πως η παρούσα κυβέρνηση δεν τα αντιμετώπισε αποτελεσματικά, ή ακόμη και τα ενέτεινε. Και αυτό παρά τη θεωρεία περί «ηθικού πλεονεκτήματος» και παρά τη διατυμπανιζόμενη «σύγκρουση μεταξύ παλαιού και νέου».
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 68,6% των ερωτηθέντων πιστεύει πως μόνο αν υπάρξει πολιτική αλλαγή, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει τα επόμενα πέντε χρόνια (ένα 28,4% δηλώνει πως η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί λόγω κύκλου λιτότητας στον οποίον έχει εισέλθει η οικονομία μας).
Τρίτον, η δηλωμένη προτίμηση των πολιτών να μην επαναληφθούν τα λάθη του πρόσφατου (αλλά και του απώτερου) παρελθόντος, συνδυάζονται (φαινομενικά τουλάχιστον) με τις απαντήσεις τους στο ερώτημα «ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος που θα επιλέξετε στις εκλογές».
Οι απαντήσεις λοιπόν των συμπολιτών μας ήταν: α) Να είναι ειλικρινής και όχι λαϊκιστής 31% β) Να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα των πολιτών 24,8% γ) Να τηρεί τις δεσμεύσεις του 18,4% δ) Να έχει εργαστεί στη ζωή του 17,3% ε) Να μην μιλάει με ξύλινη γλώσσα 8,5%.
Με άλλα λόγια, πιστεύω ότι μετά από μια μακρά και επώδυνη περίοδο οικονομικής ύφεσης, ο ελληνικός λαός έχει κατανοήσει τα βασικά αίτια της κρίσης και σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύει πως η χώρα θα πάει μπροστά με τις λανθασμένες συνταγές του παρελθόντος, όπως ο λαϊκισμός, οι άκρατες προσλήψεις στο δημόσιο και το πλήθος των προεκλογικών υποσχέσεων. Για το λόγο αυτό άλλωστε, τα κυβερνητικά «όπλα» των τελευταίων μηνών δεν φαίνεται να αποδίδουν στις δημοσκοπήσεις.
Τέλος, φαίνεται να υπάρχει και μια στροφή προς υποψηφίους (όλων των κομμάτων) που αποφεύγουν το λαϊκισμό και τον ξύλινο λόγο, που έχουν δουλέψει στη ζωή τους, που έχουν τις ικανότητες να αντιληφθούν και να διαχειριστούν τα προβλήματα των πολιτών.
Τα ευρήματα της έρευνας είναι πράγματι ενθαρρυντικά, καθώς από αυτά αναδύεται μια κοινωνία που αφήνει πίσω τις κακές συνήθειες του παρελθόντος, που ανασυντάσσεται και που προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα πολύ καλύτερο μέλλον.
Υ.Γ.: Δείτε την έρευνα στη δεξιά στήλη “Συνοδευτικό Υλικό”. (Οι συγκεκριμένες έρευνες θα συνεχιστούν και θα εμπλουτιστούν, με στόχο την αποκρυστάλλωση της γνώμης των πολιτών και των πραγματικών τους προβλημάτων).
* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι πρώην Βουλευτής ΝΔ Α’ Αθηνών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΤτΕ: Αυξήθηκε κατά 1,9% η αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών εταιρειών το γ’ τρίμηνο
- Intrakom Defence: Επίσκεψη της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος
- Deutsche Bank: Αυξάνει τις τιμές στόχους σε Πειραιώς και Alpha Bank
- Μητσοτάκης: Στρατηγικής σημασίας το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου
- Υποχώρησε στο 2,46% η απόδοση των εντόκων εξαμήνου, αντλήθηκαν €500 εκατ.
- Πλημμύρες στην Ισπανία: Η κυβέρνηση έχει “από την αρχή” αναλάβει τις ευθύνες της, δήλωσε ο Σάντσεθ
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο 26χρονος
- Στον Άρειο Πάγο ο Κασσελάκης για την ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος Δημοκρατίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις