Επιχειρήσεις

Η έλλειψη προσωπικού και τα γεωπολιτικά προβλήματα ταλανίζουν τις επιχειρήσεις μετάλλου

Ο Πρόεδρος του ΣΜΕ, Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου

Τον περασμένο Αύγουστο οι εργάτες στις κατασκευές πήγαν να εργαστούν στον τουρισμό

Το καμπανάκι για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου των επιχειρήσεων ορυκτών στην Ευρώπη, αλλά και την έλλειψη προσωπικού στην εξόρυξη μετάλλων στην παρούσα φάση, αλλά και τα επόμενα χρόνια κρούει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ΣΜΕ, στην επέτειο των 100 του χρόνων, δια στόματος του Πρόεδρου του, Κωνσταντίνου Γιαζιτζόγλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση πρώτων υλών σε παγκόσμια κλίμακα έχει εκτοξευθεί, καθώς κάθε νέα εξαγγελία για χρήση ΑΠΕ ή ηλεκτροκίνησης αυξάνει τη ζήτηση. Ωστόσο, τα τελευταία πενήντα χρόνια, ενώ η κατανάλωση των πρώτων υλών αυξάνεται, η προσφοράς όλο και μειώνεται.

Κατά όσα επίσης ανέφερε ο κ. Γιαζιτζόγλου, ένα θέμα που απασχολεί τον κλάδο είναι η απώλεια ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε σχέση με την Ασία. “Είναι κάτι που συζητιέται τα τελευταία 10 χρόνια σε Ευρωπαικό επίπεδο” τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΜΕ, προσθήκη ότι τα τελευταία χρόνια στην ατζέντα των ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η πανδημία, αλλά και η γεωπολιτική σταθερότητα.

Η Δύση πλέον είναι κομμένη στα δύο, ενώ η χώρες των Brics έχουν φτάσει να έχουν 3,2 δις πληθυσμό. Η ταχύτητα που αντιδρούμε στην Ευρώπη είναι επιεικώς προβληματική. Η αβεβαιότητα εντάθηκε ακόμα περισσότερο λόγω Covid και πολέμων” σημείωσε ο κ. Γιαζιτζόγλου.

Όπως, εξάλλου, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΣΜΕ, η Ευρώπη μπορεί να γίνει περιοχή ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης του κλάδου, καθώς υπάρχουν κοιτάσματα, αλλά και πιθανότητες περαιτέρω εξέλιξης, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι η εξορυκτική δραστηριότητα στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου είναι αυτή με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο κ. Γιαζιτζόγλου κατέληξε χαρακτηριστικά: “Η συγκυρία είναι καλή. Αυτό που χρειάζεται είναι να αυξήσουμε την ταχύτητα που θα κάνουμε τα πράγματα”.

Δ. Παπαλεξοπουλος (Τιτάν – ΣΕΒ): Στις τεχνικές δεξιότητες παράγουμε τους μισούς από όσους χρειαζόμαστε

Στο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής του Τιτάνα, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. “Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι τόσο μεγάλο που δεν ξέρεις από που να το πιάσεις. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις τεχνικές δεξιότητες, το Stem, παράγουμε τους μισούς από όσους χρειαζόμαστε. Το θέμα είναι ότι πλέον δεν μιλάμε για έλλειψη δεξιοτήτων όπως παλιότερα, αλλά για έλλειψη προσώπων στον κλάδο”.

Ο Δημήτρης Παπαλεξοπουλος, Πρόεδρος της Τιτάν

Κατά τον ίδιο τον Πρόεδρο του Τιτάνα, είναι σημαντικό οι εταιρείες να αντιληφθούν τις ανάγκες τους σε προσωπικό και να στοχεύσουν σε αυτούς που πρέπει να εκπαιδεύσουν.

Σε αυτό το σημείο, δε, ανέφερε πως η γενικότερη έλλειψη προσωπικού, μπορεί να επηρεάσει εποχικά τους κλάδους, αφηγούμενος ένα περιστατικό του περυσινού Αυγούστου “Παραδοσιακά κάθε Αύγουστο η κατανάλωση τσιμέντου καταγραφεί καθολική πορεία. Πέρυσι όμως, το 2023 η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη και όταν ρώτησα για ποιο λόγο μου είπαν ότι ήταν πολλοί αυτοί που τον Αύγουστο παράτησαν τις οικοδομές και πήγαν να εργαστούν στον τουρισμό που ζητούσε επίμονα εργατικά χέρια“.

Εκατό χρόνια ΣΜΕ: Γιατί το 2023 δεν είχε τη δυναμική του 2023

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικων Επιχειρήσεων συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.

Στη λίστα των κρίσιμων στρατηγικών ορυκτών που υπάρχουν στην Ελλάδα και βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι ο βωξίτης, ο χαλκός, το Γάλλιο και το Γερμάνιο, η αλουμίνα κλπ.

Ανάμεσα,δε, στα μέλη του  Συνδέσμου φιγουράρουν σημαντικές επιχειρήσεις του κλάδου όπως τα τσιμέντα Τιτάν, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η Ελληνικός Χρυσός, η Imerys, η Ικτίνος, η Παυλίδης Μάρμαρα κα.

Με φόντο το 2023 το οποίο δεν είχε τη δυναμική του 2022, λόγω του Ρωσοουκρανικού πολέμου, του πληθωρισμού και των υφεσιακών τάσεων στην Ευρώπη, το κυρίαρχο στοιχείο για το 2024, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του, είναι η δεδομένη πολιτική βούληση για να γίνουν βήματα για την ανάπτυξή του κλάδου. “Για τη χώρα μας υπάρχει ευκαιρία. Πρέπει να αναπτυχθούν ισόρροπα η γεωγραφική μας θέση, το κλίμα, το φυσικό κάλλος”.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu