Τουρισμός

Η Ελλάδα εκτός τριάδας ως επιλογή διακοπών για τους Ευρωπαίους το 2025

Financialreport.gr

Οι διακοπές ήλιου και θάλασσας είναι ο βασικός λόγος επίσκεψης στη χώρα μας για το 11% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών

H Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία είναι η τριάδα επιλογής των Ευρωπαίων για ταξίδια την άνοιξη και το καλοκαίρι, την ώρα που η Ελλάδα είναι… τέταρτη και καταϊδρωμένη με μερίδιο 4,9%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), πρώτη επιλογή για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες το 2025 είναι η Ισπανία με μερίδιο 6,5% και ακολουθούν η Ιταλία (6%) και η Γαλλία (5,9%).

Κατά όσα αναφέρονται στην ίδια έρευνα, η Ελλάδα προσελκύει το ενδιαφέρον για επίσκεψη από τις αρχές της άνοιξης μέχρι το τέλος τους καλοκαιριού του 2025: του 7% των ταξιδιωτών τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και από την Πολωνία (πρώτη επιλογή), του 6% των Ιταλών, από 5% των ταξιδιωτών από Αυστρία. Γαλλία και Ισπανία και το 4% των Γερμανών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διακοπές ήλιου και θάλασσας είναι ο βασικός λόγος επίσκεψης στη χώρα μας για το 11% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών, που επιλέγουν αυτό το είδος διακοπών. Με το ποσοστό αυτό η χώρα μας είναι δεύτερη επιλογή για ήλιο και θάλασσα, πίσω από την πρώτη Ισπανία (16%). Μάλιστα, η διάρκεια διαμονής είναι από 7 έως 9 ημέρες και οι προϋπολογισμοί του ταξιδιού κυμαίνονται από 500 έως 1.000 ευρώ.

Οι επισκέπτες ανακαλύπτουν την Ανατολική Ευρώπη

Στην ίδια έρευνα καταγράφεται μια αλλαγή διάθεσης των επισκεπτών. Παρότι οι προορισμοί της Μεσογείου εξακολουθούν να προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον, το ποσοστό των ταξιδιωτών που τους επιλέγουν σημειώνει πτώση 8% σε ετήσια βάση. Αντίθετα, αυξάνεται η δημοτικότητα περιοχών της Ανατολικής Ευρώπης, με άνοδο 3%.

Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες με τη μεγαλύτερη πρόθεση για ταξίδια είναι η Πολωνία (80%), το Ηνωμένο Βασίλειο (79%), η Ολλανδία (75%), η Ισπανία (75%) και η Ιταλία (73%). Στον αντίποδα, οι Γάλλοι (65%), οι Βέλγοι (68%), οι Αυστριακοί (69%), οι Ελβετοί (69%) και οι Γερμανοί (70%) εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι να ταξιδέψουν.
Ταξίδι: Προτεραιότητα στις προσωπικές δαπάνες των Ευρωπαίων

Ωστόσο, ακόμα, η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί βασική επιλογή, προσελκύοντας το 41% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών για το 2025. Ωστόσο, αυξάνεται η διάθεση για εξερεύνηση λιγότερο προβεβλημένων περιοχών, με χώρες όπως η Αυστρία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Αλβανία, το Βέλγιο και η Βουλγαρία να σημειώνουν μικρή άνοδο στη ζήτηση (+1% η καθεμία).

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu