Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι μικρότερες έναντι των γαλλικών με λήξεις έως πέντε έτη
Ποιός θα το φανταζόταν! Η Ελλάδα δανείζεται πιο φθηνά από τη Γαλλία. Κι όμως αυτό συμβαίνει αυτή την περίοδο, που οι πολιτικές συνθήκες στη Γαλλία είναι θολές και οι επενδυτές ανησυχούν για το επικείμενο προϋπολογισμό.
Οι συνθήκες αυτές καθρεπτίζονται στις αποδόσεις του χρέους της Γαλλίας. Οι αποδόσεις των ομολόγων του γαλλικού δημοσίου με λήξεις έως πέντε έτη έχουν κινούνται μεν πτωτικά λόγω του ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης υποχωρούν αλλά όχι στο βαθμό που κινούνται των άλλων χωρών με αποτέλεσμα να έχουν καταστεί υψηλότερες από τις αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Για παράδειγμα την Τετάρτη 25/9 η απόδοση του διετούς γαλλικού ήταν στο 2,36% ενώ του ελληνικού στο 2,14%.
Του πενταετούς γαλλικού στο 2,52% ενώ του αντίστοιχου ελληνικού στο 2,5%.
Μόνο τα μεγαλύτερης διάρκειας π.χ. η απόδοση του δεκαετούς γαλλικού παραμένει χαμηλότερη στο 2,98% έναντι απόδοσης του ελληνικού στο 3,17%.
Το φαινόμενο σχολιάζεται εντόνως τις τελευταίες ημέρες από ορισμένους επενδυτές, κατηγορώντας περισσότερο τη Γαλλία ενώ κάποιοι δίνουν τα εύσημα στην Ελλάδα. Κάποιοι άλλοι όχι, γιατί όπως λένε ο μεγάλος όγκος του χρέους είναι ρυθμισμένος και η εικόνα δεν αντανακλά συνολικά όλο το χρέος αλλά μόνο μέρος του και συγκεκριμένα αυτού που είναι στις αγορές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Πουλάει το ακίνητο στη Θεσσαλονίκη φθηνότερα από την αγορά πριν 28 χρόνια
- Πιερρακάκης με Θεοδωρόπουλο: Θα αξιοποιήσουμε τις προτάσεις του ΣΕΒ
- Δημοσκόπηση Marc: Καθαρά δεύτερη η Κωνσταντοπούλου με 13,7% – Η ΝΔ πρώτη με 26,5%
- New York Times: Η Amazon κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του TikTok
- Δένδιας στη Βουλή: Αυτά είναι τα 6 μέτρα διαφάνειας για τα εξοπλιστικά
- Παραδίδεται στην κυκλοφορία η Γέφυρα Χειμωνικού στην Κεφαλονιά
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες περιμένοντας τους δασμούς Τραμπ
- Politico: Ο Μασκ αποχωρεί σύντομα από την κυβέρνηση Τραμπ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις