Επιχειρήσεις

Η Ελλάδα «ανοίγει τα σύνορα» της στους ψηφιακούς νομάδες…

Την δυνατότητα εισόδου και παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, που εργάζονται με ψηφιακή τεχνολογία, για 12 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης προβλέπει νομοσχέδιο των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, και Προστασίας του Πολίτη.

_x000D_

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη, που έχουν θεσμοθετήσει ειδική βίζα για την είσοδο και παραμονή ψηφιακών νομάδων στη χώρα. 

_x000D_

Η Digital Nomads Visa (digital nomads είναι εργαζόμενοι που ωφελούμενοι από την τεχνολογία εργάζονται σε άλλη χώρα από αυτή της έδρας της εργασίας τους), όπως προβλέπει το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας», θα έχει διάρκεια 12 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης υπό προϋποθέσεις. Ο υποψήφιος θα πρέπει να παρέχει εργασία σε εργοδότες του εξωτερικού, γεγονός που θα βεβαιώνεται με σχετική σύμβαση εργασίας.

_x000D_

Προϋπόθεση μηνιαίο εισόδημα 3.500 ευρώ

_x000D_

Θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς έχει τεθεί ως προϋπόθεση μηνιαίο εισόδημα 3.500 ευρώ και θα υπάρχει πρόβλεψη  -δυνατότητα ώστε οι ψηφιακοί νομάδες να μπορούν να φέρουν στην Ελλάδα και τις οικογένειές τους.

_x000D_

Η εθνική θεώρηση χορηγείται στον ενδιαφερόμενο, εφόσον προσκομίσει με αυτοπρόσωπη παρουσία ή αποστείλει με email ή με συστημένη επιστολή στην αρμόδια ελληνική προξενική Αρχή το σχετικό αίτημα. Οι προξενικές Αρχές, υποχρεούνται να απαντήσουν εντός 10 ημερών από την υποβολή της αίτησης. 

_x000D_

Οι υποψήφιοι θα έχουν την δυνατότητα να αποδείξουν ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους, σε επίπεδο σταθερού εισοδήματος, για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσής στη χώρα, χωρίς να επιβαρύνουν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Το ύψος των επαρκών πόρων καθορίζεται στα 3.500 ευρώ μηνιαίως. Το ανωτέρω ποσό προσαυξάνεται κατά 20% για τον/τη σύζυγο ή τον/την συμβιούντα και κατά 15% για κάθε τέκνο.

_x000D_

Η διάρκεια παραμονής των ψηφιακών νομάδων μπορεί να παραταθεί στα δύο χρόνια, κατόπιν αίτησης που υποβάλλεται πριν τη λήξη της ισχύος της εθνικής θεώρησης.

_x000D_

Σήμερα, βίζα για τους ψηφιακούς νομάδες έχουν ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γερμανία, η Τσεχία, η Πορτογαλία, η Κροατία, η Εσθονία και η Νορβηγία. Αντίστοιχη δυνατότητα προσφέρουν συγκεκριμένες Πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά και περιοχές όπως το Ντουμπάι, η Αυστραλία, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη, τα Νησιά Κέιμαν και τα Μπαρμπέιντος.

_x000D_

«Ανεβαίνει» η Αθήνα ως πόλη εγκατάστασης

_x000D_

Τον τελευταίο ένα χρόνο η Αθήνα ανεβαίνει στη λίστα με τις πιο δημοφιλείς πόλεις εγκατάστασης για τους ψηφιακούς νομάδες. Μελέτη της Nestpick την κατατάσσει στην 31η θέση μεταξύ των 75 καλύτερων προορισμών για τους ψηφιακούς νομάδες.

_x000D_

Την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφιακών νομάδων του κόσμου έχει κατακτήσει η Μελβούρνη, ακολουθεί το Ντουμπάι, το Σίδνεϊ, το Ταλίν της Εσθονίας, και έπονται το Λονδίνο, το Τόκιο, η Σιγκαπούρη, η Γλασκώβη, το Μόντρεαλ και το Βερολίνο.

_x000D_

Η Αθήνα με βαθμολογία 77 στα 10 βρίσκεται πάνω από πόλεις όπως το Παρίσι, το Δουβλίνο, το Μόναχο, η Ρώμη και το Άμστερνταμ.

_x000D_

Το παράδειγμα της Ρόδου

_x000D_

Να σημειωθεί ότι οι Ψηφιακοί Νομάδες έχουν αρχίσει να απασχολούν ολοένα και περισσότερο φορείς της χώρας, όπως είναι π.χ. ο δήμος της Ρόδου ο οποίος έχει αναθέσει στο Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων (μη κερδοσκοπικός οργανισμός) με πρόεδρο τον Ραφαήλ Κουδούνη, συγκεκριμένο έργο για την «Παροχή Υπηρεσιών σχετικά με την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων (Digital Nomads) στο νησί της Ρόδου».

_x000D_

Στόχος της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου είναι η συνεχής εκπόνηση δράσεων που στοχεύουν μεταξύ άλλων στη μελέτη των αναγκών των ψηφιακών νομάδων, ως ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερα σημαντικό κοινό καθώς και στην αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και των παροχών του προορισμού προς το συγκεκριμένο κοινό (κόστος Ζωής, ύπαρξη Community, Work Spaces, Connectivity, Mobility & Transportation, Environment, Things To Do).

_x000D_

Βάσει στοιχείων του Παρατηρητηρίου σήμερα δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες για τον αριθμό των ψηφιακών νομάδων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σύμφωνα με σχετική έρευνα μόνο στις ΗΠΑ ο αριθμός τους είναι περίπου 11 εκατομμύρια, 49% περισσότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

_x000D_

Άλλες αναφορές υπολογίζουν ότι οι ψηφιακοί νομάδες μπορεί να είναι έως και 100 εκατομμύρια. Δεδομένης της ταχείας εξέλιξης στις τεχνολογίες που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες και τις μετακινήσεις (mobility technologies) αλλά και του κορωνοϊού ο οποίος λειτούργησε ως καταλύτης εξελίξεων, αναμένεται ο αριθμός τους να αυξηθεί εκθετικά στα επόμενα έτη. 

_x000D_

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu