Οικονομία

Η Εφορία καλεί για εξηγήσεις 20.000 φορολογούμενους με εισόδημα έως 10.000 ευρώ – Τι έψαξε, τι βρήκε

Πληρωμές με κάρτες, αγορές σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ, υψηλές καταθέσεις, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, αλλά και λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας στο μικροσκόπιο

Κλήση από την εφορία τους θα λάβουν περίπου 20.000 φορολογούμενοι μέσα στις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για φορολογούμενους οι οποίοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ και μετά τη μεγάλη διασταύρωση που «έτρεξε» η ΑΑΔΕ σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις του 2022, εντοπίστηκαν να έχουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και τις δαπάνες διαβίωσης που πραγματοποίησαν την ίδια χρονιά.

Οι «ύποπτοι» για φοροδιαφυγή φορολογούμενοι με την ειδοποίηση που θα λάβουν θα καλούνται να περάσουν για εξηγήσεις από τη εφορία τους. Όσοι δεν καταφέρουν να δώσουν πειστικές εξηγήσεις στις φορολογικές αρχές για τη διαφορά που διαπιστώθηκε μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των δαπανών που πραγματοποίησαν θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξονυχιστικό έλεγχο προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της διασταύρωσης και να επιβληθούν οι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται στις περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ, για πρώτη φορά, προχώρησε σε μια τόσο μεγάλη διασταύρωση φορολογικών δεδομένων η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Συνολικά διασταυρώθηκαν 80 εκατ. δεδομένα σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις του 2022 με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Με την αντιπαραβολή των εισοδημάτων που δηλώνονται με το κόστος διαβίωσης όπως αυτό καταγράφεται ηλεκτρονικά, η ΑΑΔΕ είχε ως στόχο να εντοπίσει όσους κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Συγκεκριμένα αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, πληρωμών με κάρτες, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας αλλά και μια σειρά από πληροφορίες για διάφορες πληρωμές που συγκρίθηκαν με τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν οι φορολογούμενοι.

Η διασταύρωση χτύπησε «κόκκινο» για 440.000 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι μεγάλες διαφορές εντοπίστηκαν σε περίπου 20.000 περιπτώσεις οι οποίες είναι εκείνες που θα κληθούν αρχικά για εξηγήσεις.

«Θα μπούμε σε μια διαδικασία να τους φωνάξουμε για να δούμε εάν αυτά που βλέπουμε εμείς από τη διασταύρωση είναι όπως τα βλέπουμε εμείς ή εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να δικαιολογήσει τη δική τους εικόνα» ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής (RealFM) για να προσθέσει ότι οι έλεγχοι «είναι το επόμενο βήμα που θα επαληθεύσει το αποτέλεσμα της διασταύρωσης».

Για τις 420.000 φορολογικές δηλώσεις η απόκλιση μεταξύ δαπανών και εισοδημάτων ήταν μικρή και στην παρούσα φάση δεν κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχός τους. Μετά τη διαδικασία των εξηγήσεων θα γίνει το τελικό ξεσκαρτάρισμα και θα συνταχθεί νέα λίστα με τους φορολογούμενους που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό.

Τι έψαξε η Εφορία

Για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων οι φορο-ελεγκτές της ΑΑΔΕ αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία, η ΑΑΔΕ διασταύρωσαν τα εξής στοιχεία:

– Πληρωμές με κάρτες

– Ποσά τόκων καταθέσεων που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο

– Αγορές σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ

– Τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

– Χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.).

– Αγορές περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων)

– Δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας

– Εξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

– Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία

– Κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας, του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης όταν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.

.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu