Επιχειρήσεις

Η ΔΕΗ στα Βαλκάνια: Πρώτη στάση η Ρουμανία που την «περιμένει» η Macquarie

Επενδύσεις πάνω από 1,3 δισ. ευρώ στα Βαλκάνια σχεδιάζει η ΔΕΗ για την περίοδο 2022 – 2026 προκειμένου να αξιοποιήσει ευκαιρίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, να μειώσει το κόστος παραγωγής ρεύματος και να πετύχει την έξοδό της σε αγορές εκτός ελληνικών συνόρων.

_x000D_

Το επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης, όπως αυτή το δημοσιοποιεί, περιλαμβάνει συνολικά κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. ευρώ ως το 2026, τα οποία θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από οργανική κερδοφορία, δανεισμό αλλά και από τα έσοδα συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ που φέρνουν στα ταμεία της η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ, που αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά και ανακοινώθηκε την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

_x000D_

Αμφότεροι οι φάκελοι θα οριστικοποιηθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου.

_x000D_

Η ανάδειξη της ΔΕΗ σε περιφερειακή επιχειρηματική δύναμη είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την νέα εικόνα της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το επιχειρηματικό σχέδιο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, σχέδιο στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στις θετικές προοπτικές των ΑΠΕ στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

_x000D_

Ο «γίγαντας με τα πήλινα πόδια» κάνει παιχνίδι

_x000D_

Η αλήθεια είναι ότι σκληραίνει ο ανταγωνισμός στον ενεργειακό χώρο καθώς η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ που σύμφωνα με την αγορά θα  φτάσει το 1 δισ. ευρώ, ίσως και παραπάνω, οπλίζει με ισχυρά κεφάλαια τον μέχρι χθες «γίγαντα με τα πήλινα πόδια».

_x000D_

Κατά τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ θα μπει επιθετικά σε όλες τις αγορές όπως οι ΑΠΕ, θα σπεύσει να αξιοποιήσει τις άδειες της και θα κάνει εξαγορές με έμφαση στα φωτοβολταϊκά.

_x000D_

Παράλληλα θα έχει την πολυτέλεια να αναδιαρθρώσει το χαρτοφυλάκιο λιανικής με επιθετική πολιτική εν μέσω της επερχόμενης κρίσης με στόχο να κρατήσει μια υψηλής ποιότητας πελατεία σε όλα τα επίπεδα.

_x000D_

Μια πολιτική με προσφορές μέσα στην κρίση των επομένων μηνών, που θα πιέσει τον ανταγωνισμό, χωρίς να αγωνιά η ίδια η ΔΕΗ για απώλεια κάποιων κερδών βραχυπρόθεσμα, που θα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Παράλληλα δεν θα υπάρχει και το άγχος δημιουργίας επισφαλειών.

_x000D_

Το ζήτημα που απασχολεί την αγορά είναι, αν θα υπάρξει και κάποια μεγάλη εξαγορά από ξένο επενδυτή, καθώς το επενδυτικό πρόγραμμα των 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 9GW στις ΑΠΕ, παραπέμπει σε πρόγραμμα – μαμούθ.

_x000D_

Ακολουθώντας την  Macquarie στην Ρουμανία

_x000D_

Τώρα, η ανακοίνωση από τη ΔΕΗ για σχέδια επενδύσεων πάνω από 1,3 δισ. ευρώ στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα σε Ρουμανία και Βουλγαρία, με το project της Ρουμανίας ήδη «στρωμένο», έχει να κάνει την μόνιμη απ΄ότι φαίνεται «εταίρο» της Macquarie.  

_x000D_

Ανεβάζει ρυθμούς για ανάπτυξη στις ΑΠΕ Η μεγαλύτερη ρουμάνικη εταιρία Electrica, στην οποία το ρουμανικό δημόσιο κατέχει 49%, ανεβάζει ρυθμούς για ανάπτυξη στις ανανεώσιμες πηγές με 400 MW στις ΑΠΕ και 100 ΜW στην αποθήκευση.

_x000D_

Η Macquarie που είναι παρούσα στη Ρουμανία, με τη θυγατρική της Macquarie Infrastructure Real Assets να εξαγοράζει έναντι 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ρουμανικά ΜΜΕ, το αιολικό πάρκο Fantanele- Cogelac, που περιλαμβάνει 7 μονάδες της τσέχικης CEZ δυναμικότητας 600 MW.

_x000D_

Η στρατηγική της ΔΕΗ στα Βαλκάνια ξεκινά λοιπόν με γνώμονα την συνεργασία της με την ισχυρή Macquarie, στρατηγικού πλέον εταίρου του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και ενδεχομένως… διαχειριστή του management της εταιρείας.

_x000D_

Η «στρατηγική» είναι γνωστή, επιτυχημένη και με γνωστή… κατάληξη.  Αντιγραφή της στρατηγικής ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών, κυρίως της Eurobank, στην δεκαετία 1990 – 2000.

_x000D_

Όσον αφορά την αύξηση κεφαλαίου, το ΤΑΪΠΕΔ θα παραμείνει αδρανές, ενώ το Υπερταμείο δεν έχει καθοριστεί αν θα συμμετάσχει με 150 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που η αύξηση φτάσει ή ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

_x000D_

Πάντως, κυκλοφορούν φήμες ότι θα υπάρξει στο τέλος της ΑΜΚ θα υπάρξει μέτοχος με το 5% της ΔΕΗ.

_x000D_

Το νέο business plan που παρουσιάζει η ΔΕΗ

_x000D_

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου business plan που παρουσιάζει η ΔΕΗ, αποκτά ριζικά νέα εικόνα με νέους κλάδους δραστηριότητας, πράσινο παραγωγικό χαρτοφυλάκιο, νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς με καταστατική μειοψηφία του Δημοσίου, υψηλότερη κερδοφορία, έμφαση στις επενδύσεις.

_x000D_

Αναλυτικά:

_x000D_

-Στην ηλεκτροπαραγωγή και τη διανομή προστίθενται οι κλάδοι της ηλεκτροκίνησης (υπηρεσίες φόρτισης) και των τηλεπικοινωνιών (πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων).

_x000D_

-Το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης προχωρά όπως είχε σχεδιαστεί, δηλαδή από το 2024 θα παραμείνει σε λειτουργία μόνο η νέα μονάδα Πτολεμαίδα 5 έως ότου μετατραπεί σε φυσικού αερίου. Παράλληλα επιταχύνονται οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές με στόχο 9,1 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος από τα οποία τα 4,8 γιγαβάτ προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία ως το 2026.

_x000D_

-Τα λειτουργικά κέρδη που κυμαίνονται τώρα στο επίπεδο των 900 εκατ. ευρώ προβλέπεται να αυξηθούν σε 1,3 δισ. ευρώ το 2024 και 1,7 δισ. ευρώ το 2026. Από το 2024 (για τη χρήση του 2023) προβλέπεται να επαναληφθεί η καταβολή μερίσματος στους μετόχους, που έχει διακοπεί από το 2014.

_x000D_

-Οι επενδύσεις που προβλέπονται εφέτος στα 600 εκατ. ευρώ, διπλασιάζονται (1,2 δισ. ευρώ) το 2022 και αυξάνονται περαιτέρω στα 2,2 δισ. ευρώ το 2023 και 2 δισ. ευρώ το 2024.

_x000D_

Τέλος, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση θα οδηγήσει τη συμμετοχή του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ (34% και 17% αντίστοιχα σήμερα) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, σε μειοψηφικό ποσοστό́ καθοριστικής σημασίας (blocking minority).

_x000D_

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu