Δια Χειρός

Η ασφάλεια των καταθέσεων

Εκτεταμένες είναι οι συζητήσεις που γίνονται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με το πόσο ασφαλείς είναι οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και ως οικονομολόγος και άνθρωπος της αγοράς, θα μιλήσω με την απαιτούμενη υπευθυνότητα.

Η όλη συζήτηση για την ασφάλεια των καταθέσεων ξεκίνησε από τότε που φάνηκε πολύ πιθανή μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, την οποία προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση που κράτησε στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (εξέλιξη με την οποία μάλιστα διαφωνούσε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού).

Του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη

Άρα λοιπόν, η πηγή της αβεβαιότητας δεν είναι ούτε οι ενέργειες της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ούτε τα οικονομικά των ίδιων των τραπεζών, καθώς οι ελληνικές τράπεζες μόλις το φθινόπωρο του 2014 είχαν περάσει με επιτυχία τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα, τρεις είναι οι πηγές της αβεβαιότητας:

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αναφερθεί ακόμη με συγκεκριμένο και ρεαλιστικό τρόπο για το πώς θα χρηματοδοτήσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια, αλλά και για το 2015. Η μη πληρωμή υποχρεώσεων συνιστά πιστωτικό γεγονός δηλαδή νομική χρεοκοπία με τραγικά επακόλουθα.

Δεύτερον, οι αλλεπάλληλες δηλώσεις στελεχών του ίδιου κόμματος προκαλούν σύγχυση στο ευρύ κοινό και αφήνουν ανοιχτά διάφορα αρνητικά σενάρια.

Και τρίτον, εξ’ ίσου επικίνδυνη είναι η ρητορική που έχει αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τα τελευταία χρόνια, υποσχόμενος μεγάλα «κουρέματα» δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, «κουρέματα» τόσο μεγάλα και τόσο εκτεταμένα, που δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οι τράπεζες. Εξ’ ίσου επικίνδυνο επίσης είναι και το κλίμα που έχει δημιουργήσει σε μερίδα των συμπολιτών μας η γενικότερη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει χάσει ευκαιρία να υπερασπίζεται όλα τα κινήματα του τύπου «δεν πληρώνω».

Και τώρα ας μιλήσουμε με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια:

– Τα λεφτά των καταθετών δεν υπάρχουν αποθηκευμένα σε κάποιο θησαυροφυλάκιο, ώστε να μπορούμε να τα πάρουμε όποτε θέλουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες του κράτους, ή οποιουδήποτε άλλου. Μάλιστα, χωρίς τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα υπήρχαν λεφτά στα ταμεία των τραπεζών, γιατί οι καταθέσεις στη Ελλάδα κυμαίνονται γύρω 175 δις ευρώ, ενώ τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι σαφώς υψηλότερα (γύρω στα 245 δις ευρώ).

– Ακόμη όμως και η υπάρχουσα χρηματοδότηση της ΕΚΤ δεν θα έφτανε για τις ελληνικές τράπεζες, αν όλοι οι καταθέτες τους -ή έστω ένα μεγάλο τμήμα αυτών- ζητούσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους.

–  Η δυνατότητα δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης (ELA) έχει υψηλό κόστος και έχει περιορισμένο όριο άντλησης ρευστότητας.

– Με ποιό τρόπο οι καταθέσεις είναι εγγυημένες; Οι καταθέσεις εγγυώνται από κάθε ευρωπαϊκή χώρα μέχρι 100.000 ευρώ από την κυβέρνηση κάθε χώρας. Στην Ελλάδα η εγγύηση των καταθέσεων γίνεται μέσω ΤΕΚΕ που αυτή την στιγμή έχει σχετικά πολύ περιορισμένα διαθέσιμα (γύρω στα 4 δις ευρώ). Το ελληνικό Δημόσιο δεν τίμησε την υποχρέωση του που ήταν απευθείας υποχρέωση προς τους ομολογιούχους πως θα εγγυηθεί υποχρεώσεις σημαντικότατες αλλά υποδεέστερης πιστωτικής αξίας. Σε αντίθεση με όσα λέγονται, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εποπτεύει τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς όμως να εγγυάται τις καταθέσεις.

Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα για όλα αυτά;

Ότι το τραπεζικό σύστημα βασίζεται στην πίστη και αν αυτή η σχέση εμπιστοσύνης διαταραχτεί, τότε ο κίνδυνος είναι μεγάλος για όλη την οικονομία και για τις καταθέσεις. Αν υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις με νομική χρεοκοπία και τα σχετικά επακόλουθα, οι ανώμαλες καταστάσεις θα εκπυρσοκροτήσουν και όλοι θα ζημιωθούν.

Μόνο η σωστή οικονομική πολιτική εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών και η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι μπορεί να χειριστεί την κατάσταση της χώρας με υπευθυνότητα, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Η συμφωνία με την τρόικα μέσα στο Φεβρουάριο και η θέσπιση της «προληπτικής γραμμής στήριξης» όχι μόνο θα δώσουν τέλος στην εποχή του μνημονίου, αλλά παράλληλα θα διώξουν την αβεβαιότητα, θα μειώσουν δραστικά τα επιτόκια και θα επιτρέψουν στην πραγματική οικονομία να μπει σε μια διατηρήσιμη πορεία ανάκαμψης.

Μιας ανάκαμψης που θα είναι βασισμένη στον ιδιωτικό τομέα και όχι στα δανεικά του δημοσίου που θα πληρώσουν οι επόμενες γενιές των Ελλήνων.

* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι υποψήφιος Βουλευτής Α΄Αθήνας με τη ΝΔ
Πηγή:www.capital.gr

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu