«Δεν πουλάω καλλυντικά, πουλάω ελπίδα»
Elizabeth Arden, 1884-1966, Αμερικανίδα επιχειρηματίας καλλυντικών
Η ομορφιά έχει τέτοια δύναμη, που ούτε η οικονομική κρίση δεν μπορεί να την εμποδίσει! Μπορεί οι Έλληνες να χουν ζοριστεί οικονομικά αλλά προσπαθούν να μην αμελούν την εμφάνισή τους και πάντα αναζητούν τρόπους βελτίωσης της. Οι περισσότεροι αποφεύγουν πλέον τις μεγάλες και δαπανηρές αισθητικές επεμβάσεις, αλλά έχουν στραφεί στις πιο μικρές και φθηνότερες, όπως το μπότοξ, η μεσοθεραπεία, η αποτρίχωση.
Η διόρθωση των ατελειών και η βελτίωση της εμφάνισης αποτελεί ισχυρότατο αντικαταθλιπτικό μέσα στην κρίση που βιώνουμε. Είναι και τα πρότυπα που μας επιβάλλουν τα ΜΜΕ, είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην γκρίζα καθημερινότητα όπως έχει διαμορφωθεί τελευταία, είναι και η έλλειψη ελπίδας, οπότε η ομορφιά σε πείσμα των δύσκολων καιρών μπορεί να αποτελέσει βασική πηγή άντλησης αυτοπεποίθησης και να συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσή μας.
Ο ιατρός δερματολόγος – αφροδισιολόγος Γιώργος Αργυρίου με εξειδίκευση στην αισθητική δερματολογία μιλάει στο financialreport.gr για τις αισθητικές παρεμβάσεις που προτιμούν πλέον οι Έλληνες αλλά και για τις δερματικές παθήσεις που έχουν ενταθεί τελευταία λόγω του άγχους της οικονομικής κρίσης.
Συνέντευξη στη Χρύσα Σαραντοπούλου
-Κατά πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τον κλάδο της αισθητικής δερματολογίας;
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά κυρίως υψηλού κόστους επεμβάσεις, όμως έχουν αυξηθεί οι λιγότερο δαπανηρές. Οι Έλληνες μπορεί να έχουν μειώσει τη συχνότητα που κάνουν τώρα κάποιες αισθητικές επεμβάσεις, αλλά δεν έχουν μειώσει το ενδιαφέρον τους για αυτές. Κι αυτό γιατί η βελτίωση της εξωτερικής μας εμφάνισης αποτελεί ισχυρό αντικαταθλιπτικό, αφού μας βοηθάει να αντλήσουμε θετικά συναισθήματα από την εικόνα του σώματός μας, κάτι το οποίο το χρειαζόμαστε στις μέρες μας λόγω της δύσκολης οικονομικής πραγματικότητας που βιώνουμε, η οποία μας οδηγεί συχνά στην κατάθλιψη. Επίσης, η ανάγκη μας να ξορκίσουμε το φόβο της γήρανσης είναι διαχρονική και όταν αυτή ικανοποιείται μας ανεβάζει ψυχολογικά και ενισχύει την αυτοπεποίθηση μας.
-Ποιες είναι οι αισθητικές παρεμβάσεις που προτιμούν οι γυναίκες εν μέσω κρίσης;
Αποφεύγουν εκείνες που έχουν δαπανηρό κόστος, όμως αναζητούν και προβαίνουν σε εκείνες που είναι πιο οικονομικές. Επίσης προτιμούν αυτές που έχουν άμεσο αποτέλεσμα, δεν είναι επίπονες, δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές από τον περίγυρο και έχουν βραχύ χρόνο αποθεραπείας, έτσι ώστε να μπορέσουν να γυρίσουν γρήγορα στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Αυτές είναι οι ενέσιμες θεραπείες (Μπότοξ, Υαλουρονικό, Μεσοθεραπεία, Εφαρμογή νημάτων PDO) και η χρήση λέιζερ αντιγήρανσης «fraxel». Επίσης, με τη βοήθεια λέιζερ γίνεται και η οριστική αποτρίχωση.
-Η οικονομική αυτή κρίση έχει συμβάλει στο να μην γίνονται αισθητικές υπερβολές όπως βλέπαμε παλιότερα; Η υπερβολή είναι δυσφήμιση για τον γιατρό που το κάνει;
Υπερβολές δυστυχώς πάντα θα γίνονται. Έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα και την ψυχοσύνθεση του ατόμου, αλλά και με τα πρότυπα που επιβάλλουν τα ΜΜΕ. Σε κάποιες περιπτώσεις η υπερβολή μπορεί να είναι και δυσφήμιση για το γιατρό. Εδώ είναι πολύ σημαντική η σωστή καθοδήγηση, η επιστημονική κατάρτιση και η ηθική του ιατρού.
-Τολμούν οι άντρες να κάνουν αισθητικές παρεμβάσεις;
Βεβαίως. Όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότεροι άντρες ασχολούνται με το κομμάτι αυτό και άντρες όλων των ηλικιών.
-Λόγω κρίσης υπάρχουν κάποιοι που χρησιμοποιούν φτηνά υλικά αμφιβόλου ποιότητας; Τι πρέπει να προσέχουμε;
Λόγω κρίσης αυξήθηκαν τα περιστατικά αυτά. Γι αυτό το ενδιαφερόμενο άτομο πρέπει να κάνει ενδελεχή έρευνα πριν απευθυνθεί σε κάποιο γιατρό. Επίσης πρέπει να ζητάει από τον γιατρό του να τον ενημερώνει για την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιεί.
-Έχουν αυξηθεί οι δερματικές παθήσεις λόγω άγχους;
Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί το άγχος και αυτό οδηγεί στην έξαρση πολλών δερματικών νοσημάτων όπως: νευροδερματίτιδα, αλωπεκία, λεύκη, ψωρίαση. Μπορεί η κληρονομικότητα, η διατροφή κ.α να παίζουν το ρόλο τους στην εμφάνιση αυτών των νοσημάτων, αλλά το άγχος σίγουρα αποτελεί εκλητικό και επιβαρυντικό παράγοντα για αυτά. Επίσης, οι δερματικές παθήσεις αποτελούν ορισμένες φορές και μία μορφή «σωματοποίησης» του στρες. Είναι ένας τρόπος να αντιδράσει το σώμα μας, ώστε να μας προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά, ξεσπώντας μ αυτόν τον τρόπο. Είναι ένα είδος συναγερμού που εκπέμπει ο οργανισμός σε καταστάσεις έντονου στρες, προκειμένου να αποφευχθούν άλλες περισσότερο δυσάρεστες παρενέργειες.
-Είναι δερματολόγος και ο πατέρας σας. Από την εποχή που ξεκίνησε εκείνος έως τη δική σας τι παρατηρείτε ότι έχει αλλάξει στη δερματολογία όλα αυτά τα χρόνια;
Έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα προς το καλύτερο φυσικά. Η δερματολογία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εντυπωσιακή εξέλιξη με τη χρήση της τεχνολογίας. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι η δερματολογία στην Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλό και ανταγωνιστικό επίπεδο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Εθνικό σχέδιο δράσης για το ποδήλατο και σύσταση Διϋπουργικής Ομάδας Εργασίας
- Aνακατεύεται κι άλλο η τράπουλα στο κρασί: Νέο deal ανάμεσα σε Trinity Wines και Κτήμα Αργυρού
- Κυκλάδες: Σύσκεψη στο υπ. Πολιτικής Προστασίας υπό τον Πρωθυπουργό – Τα μέτρα που λαμβάνονται
- Tιτάν: Τί σηματοδοτούν οι νέες επενδύσεις με ψηφιακό χρώμα και οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη
- Μικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
- FOURLIS: Εισέπραξε 29 εκατ. ευρώ από την πώληση μετοχών της Trade Estate
- Καρυστιανού σε Κακλαμάνη: Πήρατε τη σκυτάλη της συγκάλυψης Τασούλα
- YouTube: Ξεπέρασαν τα 10,5 δισ. δολάρια τα διαφημιστικά έσοδα του δ’ τριμήνου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις