Ανεβαίνει η «ένταση» στις ναυτιλιακές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, με τη γείτονα χώρα να σκληραίνει το ναυτιλιακό εμπάργκο κατά της Μεγαλονήσου.
Η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Μαρίνα Χατζημανώλη (στη φωτογραφία) επανέλαβε την επίσημη θέση της Κύπρου ότι δεν θα υποστηρίξουν την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).
Υποψηφιότητα που όμως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, με τα δύο ελληνικά έθνη, όπως φαίνεται, να κρατούν αποστάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Το εμπάργκο
Η Τουρκία από το 1987 απαγορεύει τον ελλιμενισμό σε τουρκικά λιμάνια πλοίων που φέρουν κυπριακή σημαία. Κίνηση που στερεί από το κυπριακό νηολόγιο αρκετή από τη δυναμική που θα μπορούσε να έχει.
Ωστόσο η Κύπρος τα χρόνια που πέρασαν κινήθηκε παράλληλα και ενίσχυσε τη θέση της ως κέντρο διαχείρισης πλοίων και υπηρεσιών προς τη ναυτιλία. Θέση που όμως τίθεται πλέον υπό πίεση, με την τελευταία κίνηση της Τουρκίας να επιβάλει εμπάργκο όχι μόνο στα υπό κυπριακή σημαία πλοία, αλλά και στα πλοία που είναι υπό κυπριακή διαχείριση.
Σε δηλώσεις της η κ. Χατζημανώλη ύστερα από συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτρο- πή Μεταφορών την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσε ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουρανία, υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας με τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή διέλευση των σιτηρών από την Ουκρανία.
«Η Τουρκία είναι η χώρα η οποία ελέγχει τα πλοία που περνούν από τη Μαύρη Θάλασσα και με αυτό τον τρόπο εμποδίζει οποιοδήποτε πλοίο το οποίο φέρει την κυπριακή σημαία ή οποιοδήποτε πλοίο γίνεται η διαχείρισή του στην Κύπρο να μπορέσει να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας. Γι’ αυτό το έχω ονομάσει ως ένα δεύτερο εμπάργκο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Χατζημανώλη σημείωσε ότι η απαγόρευση δεν αφορά μόνο τα πλοία υπό κυπριακή σημαία, αλλά επεκτείνεται και στα πλοία που είναι υπό κυπριακή διαχείριση. Η υφυπουργός Ναυτιλίας ανέ- φερε πως η Κύπρος σκοπεύει στην επανεκλογή της στο Συμ- βούλιο του ΙΜΟ για την περίο- δο 2024 με 2025. Παράλληλα η υφυπουργός Ναυτιλίας επεσή- μανε ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε για ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Κύπρου για τη θέση του γ.γ. του ΙΜΟ. Επισημαίνεται ότι τον προηγούμενο μήνα υπήρξαν πλη- ροφορίες ότι ο πρώην υφυπουρ- γός Ναυτιλίας της Κύπρου Βασίλης Δημητριάδης ενδιαφερόταν να θέσει υποψηφιότητα.
Η κ. Χατζημανώλη διαβεβαίωσε πως ενδεχόμενη εκλογή Τούρκου στη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού δεν πρόκειται να επηρεάσει την Κύπρο, καθώς η λειτουργία του οργανισμού διέπεται από κανονισμούς.
Επισημαίνεται ότι η Κύπρος έχει ζητήσει σειρά μέτρων, που δεν προκαλούν δημοσιονομική επιβάρυνση, για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών σημαιών, ως αντίμετρα για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και οι οποίες έχουν επιπτώσεις στα νηολόγια. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούλιο του 2021 ήταν εγγεγραμμένα 1.752 πλοία στο κυπριακό νηολόγιο με χωρητικότητα 25 εκατ. τόνους, ενώ το 2022 ο στόλος μειώθηκε σε 1.663 χωρητικότητας 22 εκατ. τόνων.
Οι υποψηφιότητες
Χθες το μεσημέρι ο ΙΜΟ ανακοίνωσε τις επίσημες υποψηφιότητες για τη θέση του γ.γ. του ΙΜΟ. Ειδικότερα επτά κράτη – μέλη του ΙΜΟ υπέδειξαν από έναν υποψή- φιο για τη θέση του γενικού γραμ- ματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).
Η θητεία του σημερινού επι- κεφαλής, του κ. Kitack Lim από τη Δημοκρατία της Ν. Κορέας, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Οι υποψηφιότητες που ελήφθησαν μέχρι την καταληκτική ημερομη- νία που είχε οριστεί για την παραλαβή υποψηφιοτήτων, δηλαδή την 31η Μαρτίου 2023, είναι οι: κ. Moin Uddin Ahmed (Μπαγκλα- ντές), κ. Suat Hayri Aka (Τουρκία), κ. Arsenio Antonio Dominguez Velasco (Παναμάς), dr. Cleopatra Doumbia-Henry (Δομινίκα), κα Nancy Karigithu (Κένυα), κα Minna Kivimaki (Φινλανδία) και κ. Zhang Xiaojie (Κίνα). Η εκλογή θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΙΜΟ την Τρίτη 18 Ιουλίου.
Μετά την εκλογή, η απόφαση του Συμβουλίου θα υποβληθεί στην 33η σύνοδο της Συνέλευσης του ΙΜΟ στα τέλη του 2023. Η Συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει τον διορισμό. Ο εκλεγμένος γενικός γραμματέας θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2024.
Το χρονικό Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες είχαν συναντηθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβού- σογλου, ανακοινώνοντας ότι η Άγκυρα θα ψηφίσει την Ελλάδα για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος.
Από την πλευρά της, η Αθήνα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO). «Συμφωνήσαμε να στηρίξου με τις υποψηφιότητές μας σήμερα και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε μια τέτοια συνερ- γασία στις διεθνείς πλατφόρμες» είχε αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μητσοτάκης για διαγραφή Σαμαρά: Η φράση για τα «χαριεντίσματα» δεν μου άφησε κανένα περιθώριο
- Η Γαλλία έδωσε «ασυλία» στον Νετανιάχου για να προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός στο Λίβανο
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κλείσιμο με απώλειες στη σκιά πάντα των δασμών Τραμπ
- Μάρτα Κος (Επίτροπος Διεύρυνσης): Ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Β. Μακεδονία μόνο με αλλαγή Συντάγματος
- Νετανιάχου: Έφεση στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του εντάλματος σύλληψής του
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Πέμπτη 28 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η εξαγορά από τη Masdar
- Αρδευτικά δίκτυα – Φράγμα Φιλιατρών: Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο των 52 εκατ. ευρώ
- Δώρο Χριστουγέννων: Φέτος θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι 20 Δεκεμβρίου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις