Ελλάδα

Η αφρικανική σκόνη “πνίγει” τη χώρα – Απόκοσμη η εικόνα Αθήνας και Θεσσαλονίκης σήμερα το ξημέρωμα

Χθες η Κρήτη εξαφανίστηκε μέσα στο καφέ πέπλο, εν μέσω θερμοκρασιών κοντά στους 30°C

Ακόμη μία ημέρα που οι περισσότερες περιοχές της χώρας, κυρίως στα νότια, δείχνουν απόκοσμες από την αφρικανική σκόνη. Το σημερινό ξημέρωμα, βρήκε την Αθήνα μέσα σε ένα έντονο και αποπνικτικό κλοιό σκόνης, που ακόμα και η Ακρόπολη δεν φαίνεται, ενώ και στη Θεσσαλονίκη η σκόνη έχει κάνει την εμφάνισή της.

Χθες η Κρήτη εξαφανίστηκε μέσα στο καφέ πέπλο, εν μέσω θερμοκρασιών κοντά στους 30°C.

Απόκοσμο ήταν το σκηνικό από νωρίς χθες το πρωί στην πόλη της Καλαμάτας αλλά και σε ολόκληρο τον νομό Μεσσηνίας. Η θερμοκρασία λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι είχε «σκαρφαλώσει» στους 32 βαθμούς Κελσίου, όπου σε συνδυασμό με τον ισχυρό θερμό άνεμο που φυσούσε αλλά και την αφρικανική σκόνη, συνέθεταν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Στην Πάτρα καταγράφηκαν χθες εντυπωσιακές διαφορές σε θερμοκρασία και υγρασία καταγράφηκαν στους δύο σταθμούς του Εργαστηρίου Φυσικής της ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών. Χθες στις 12:00 το μεσημέρι η θερμοκρασία στο Ρίο μετρήθηκε στους 20,3 βαθμούς Κελσίου με σχετική υγρασία 54,9%. Την ίδια στιγμή, ο σταθμός στο Κουκούλι (μέσα στην πόλη της Πάτρας) έδειξε 30,1 βαθμούς Κελσίου με υγρασία 22,2%.

Το αβαθές χαμηλό στην περιοχή της Σύρτης κινούμενο προς την Ελλάδα μετέφερε πολύ μεγάλες ποσότητες Αφρικανικής σκόνης δυσχεραίνοντας κατά πολύ την ποιότητα του αέρα, συνθέτοντας ένα απόκοσμο σκηνικό με κόκκινο ουρανό.

Την προσοχή των ευπαθών ομάδων συστήνουν οι πνευμονολόγοι

Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν την επικινδυνότητα για την υγεία, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μικροσωματιδίων στον αέρα, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως το φαινόμενο θα έχει διάρκεια έως σήμρα, οπότε και θα αρχίσει να υποχωρεί από τα δυτικά.

Η αφρικανική σκόνη, σε συνδυασμό με τις έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς η Αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει παροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, γι’ αυτό οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα δεν θα πρέπει να εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.

«Αν αναπτύξω συμπτώματα και δεν γνωρίζω ότι πάσχω από κάποια νόσο, δεν πρέπει να θεωρήσω ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της αφρικανικής σκόνης. Η αφρικανική σκόνη στον υγιή άνθρωπο δεν κάνει τίποτα. Σημαίνει ότι έχω κάποιο νόσημα του αναπνευστικού και δεν το έχω ανακαλύψει» επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu