Νέα

Hellenic Nickel η εταιρεία που ίδρυσαν ΓΕΚ Τέρνα και AD Holdings για το νικέλιο

Οι δύο εταιρείες είχαν κερδίσει τον διαγωνισμό για την εξαγορά του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ

Η ελληνική εταιρεία ΓΕΚ Τέρνα και η AD Holdings AG με έδρα το Λιχτενστάιν, που είχαν κερδίσει τον διαγωνισμό για την αγορά του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ προχώρησαν σε σύσταση νέας εταιρείας τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη ίδρυσαν την εταιρεία  με την επωνυμία Hellenic Nickel A.E.

Το αρχικό κεφάλαιο ορίστηκε σε 50.000 ευρώ με την κάθε πλευρά να καταβάλει 20.000 ευρώ και τη  συμμετοχή να διαμορφώνεται σε 50-50%.  Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τέσσερα μέλη. Τη θέση του προέδρου ανέλαβε ο Πέτρος Σουρέτης (εκτελεστικό μέλος) ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι ο Εμμανουήλ Μουστάκας (εκτελεστικό μέλος), ο Βασίλειος Χονδρός, ως οικονομικός διευθυντής  (επίσης εκτελεστικό μέλος) και ο δικηγόρος Joseph Plumbly (επίσης εκτελεστικό μέλος).

Σκοποί της νεοσύστατης εταιρείας, σύμφωνα με τη σχετική καταχώρηση στο ΓΕΜΗ, είναι:

  • Η κατασκευή. λειτουργία και εκμετάλλευση μεταλλουργικών εργοστασίων και συναφών και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και υποδομών.
  • Η λειτουργία και εκμετάλλευση μεταλλείων κάθε είδους, ιδιόκτητων ή μισθωμένων ή παραχωρημένων.
  • Η εξόρυξη, εξαγωγή, παραγωγή, ανάκτηση, διύλιση, επεξεργασία, πώληση, εκμετάλλευση, εμπορία και εξαγωγή μεταλλευμάτων, μετάλλων και ορυκτών, στην Ελλάδα και διεθνώς.
  • Η πώληση, εκμίσθωση και γενικά διάθεση και η απόκτηση, μίσθωση και χρήση ακινήτων.
  • Η ανάληψη αντιπροσωπειών με προμήθεια ή συμμετοχή στα κέρδη των ως άνω προϊόντων ή η ανάληψη συμβάσεων διανομής ή μεταπώλησης.
  • Η ίδρυση ή συμμετοχή σε άλλες εταιρίες ή οντότητες του αυτού ή διαφορετικού σκοπού και η απόκτηση εξ ολοκλήρου ή εν μέρει επιχείρησης, περιουσίας, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου ή οντότητας που ασκεί δραστηριότητα ή κατέχει περιουσιακά στοιχεία χρήσιμα για τους σκοπούς της Εταιρείας και η με κάθε τρόπο κτήση και εκμετάλλευση δικαιωμάτων ή προνομίων αναγκαίων ή χρήσιμων για τον σκοπό της Εταιρείας.

Σε ότι αφορά γενικότερα την ΛΑΡΚΟ σε εκκρεμότητα παραμένει η έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς έχει προσφύγει η ιρλανδική CMI, η οποία είχε αποκλεισθεί γιατί δεν είχε καταθέσει προσφορά και για το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, όπως προβλεπόταν.

H κυβέρνηση, με τροπολογία που έχει ισχύ από τις 17 Ιουνίου, έχει θέσει στο τελικό στάδιο τη διαδικασία παύσης των δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ, δίνοντας στον ειδικό διαχειριστή πρόσθετες αρμοδιότητες και εξουσίες. Στον διαχειριστή δόθηκε η δυνατότητα να προχωρά στον «περιορισμό ή τη διακοπή της λειτουργίας της λειτουργικών συνόλων της (κλάδων) ή περιουσιακών της στοιχείων που δεν αποτελούν κλάδους». Επιπλέον, ο ειδικός διαχειριστής δύναται σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της υπό ειδική διαχείριση επιχείρησης, να μεταβιβάσει το ενεργητικό της, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης ως συνόλου, σε κατάσταση παύσης λειτουργίας.

Για τους εργαζομένους, έχει προβλεφθεί η εξόφληση των δεδουλευμένων από τις κρατικές ενισχύσεις που έλαβε η ΛΑΡΚΟ για το κόστος ενέργειας, καθώς και η ένταξη σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης σε δήμους και άλλους φορείς, τα οποία διεκπεραιώνει η ΔΥΠΑ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu