Με βασικό τίτλο στο πρωτοσέλιδό της “Σενάριο Geuro” κυκλοφορεί τη Δευτέρα η γερμανική οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt”. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξει για την Ελλάδα ένα σχέδιο Β’ -σε περίπτωση που η χώρα μας δεν συμφωνήσει με τους πιστωτές της- το οποίο θα μπορούσε να στηριχτεί στην πρόταση του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ για εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος.
Ο κ. Μάιερ, μάλιστα, δηλώνει στην “Handelsblatt” ότι έθεσε επί τάπητος την πρότασή του στη συνάντηση που είχε στις 28 Απριλίου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, όπου ήταν παρών και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τέτοια σενάρια, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, επεξεργάζονται και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. “Όλοι έχουμε ασχοληθεί με αυτό”, λέει ένας Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ όπως αναφέρεται το ίδιο ισχύει τόσο για την ΕΚΤ όσο και για το ΔΝΤ.
“Ένα παράλληλο νόμισμα δεν θα αποτελούσε ωραίο σενάριο, λένε, αλλά πιθανώς απαραίτητο”, αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, ο οποίος αναλύει το σενάριο για διπλό νόμισμα ως εξής:
“Αντί με ευρώ, η Αθήνα θα πλήρωνε συντάξεις και μισθούς με την μορφή χρεογράφων. Με αυτό το ‘geuro’, οι πολίτες θα μπορούσαν να ψωνίσουν. Επειδή η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι χαμηλή, το νέο νόμισμα θα έχανε δραματικά την αξία του, οι ειδικοί υπολογίζουν τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το ευρώ. Οι συντάξεις και οι μισθοί θα είχαν, συνεπώς, πολύ μικρότερη αξία. Την ίδια ώρα όμως οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερες εξαγωγές, διότι το κόστος τους θα πέσει, γεγονός που θα τις κάνει πιο ανταγωνιστικές. Εάν η οικονομία αναπτυχθεί πάλι και αυξηθεί η εμπιστοσύνη, το ‘geuro’ και το ευρώ θα πλησιάσουν και πάλι σε αξία. Το πείραμα θα έχει πετύχει”.
Ο συντάκτης της γερμανικής εφημερίδας επισημαίνει ότι “το σχέδιο παραμένει ριψοκίνδυνο, καθώς το ‘geuro’ θα μπορούσε να πέσει στην άβυσσο και μαζί του η ελπίδα για το τέλος της κρίσης και τότε -όπως τονίζεται- θα απέμενε μόνο το τελικό Grexit”.
Σύμφωνα με τη “Handelsblatt”, ο κ. Μάιερ είχε υποβάλει την πρόταση για παράλληλο νόμισμα ήδη από το 2012, ενόψει των τότε εκλογών και του ενδεχομένου επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, και προσθέτει ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου το σχέδιο έγινε πάλι επίκαιρο.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο κ. Μάιερ επισημαίνει ότι “ένα παράλληλο νόμισμα θα έπρεπε να συνδυαστεί με μια αναδιανομή από πάνω προς τα κάτω” σημειώνοντας ότι “αυτό ούτως ή άλλως περιλαμβάνεται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ”, ενώ τονίζει ότι το παράλληλο νόμισμα θα έδινε στην Ελλάδα την δυνατότητα “να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή στο ευρώ” επαναγοράζοντας τα χρεόγραφά της.
Η εφημερίδα πάντως σημειώνει ότι οι οικονομολόγοι αμφισβητούν το εάν με ένα παράλληλο νόμισμα θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες, κάνοντας ειδική αναφορά στην Bundesbank η οποία -όπως αναφέρεται- είναι πολύ επιφυλακτική.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Blueground: Πάει Κορέα και αναμένει αύξηση κύκλου εργασιών το 2024
- To «Paralimnio» επιστρέφει στα Ιωάννινα – Το ανακαινισμένο fun park νέο τοπόσημο της περιοχής
- Πρώτη δήλωση Φάμελλου, νέου προέδρου ΣΥΡΙΖΑ: «Θα χτίσουμε ένα νέο, συγκροτημένο ΣΥΡΙΖΑ»
- Επίσημο αποτέλεσμα: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 49,41% – Δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος ο Φάμελλος με 49,6%, δεύτερος ο Πολάκης με 43,3% στο 75% της ενσωμάτωσης
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος 49,76%, Πολάκης 42,67% στο 42% της ενσωμάτωσης
- Αυστρία: Το FPÖ κερδίζει τις εκλογές στη Στυρία
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος με 49%, Πολάκης 44% στο 20% της ενσωμάτωσης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις