Την θέση ότι είναι δύσκολη η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι αν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε στα Θεοφάνεια να στείλει το μήνυμα της αισιοδοξίας ότι το 2019 θα είναι η χρονιά της μεγάλης οικονομικής ανάκαμψης, υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις ανάμεσα στους επενδυτές για την επικείμενη έκδοση ομολόγων που φέρεται να ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η Ηandelsblatt αναφέρεται στο εγχείρημα επιστροφής της Ελλάδας στις χρηματαγορές με το δημοσίευμα να έχει τίτλο «Γιατί η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές είναι δύσκολη».
«Η κυβέρνηση επιδιώκει να επανακτήσει. την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Εκείνοι όμως παραμένουν σκεπτικοί, όπως άλλωστε και οι οίκοι αξιολόγησης» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει και την πρόσφατη τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης.
«Τέσσερις μήνες μετά το τέλος των μνημονίων η Ελλάδα δεν έχει ακόμα πρόσβαση στις αγορές.
Καμία άλλη χώρα που βρίσκονταν σε πρόγραμμα δεν καταβάλλει τόσο υψηλά επιτόκια για να δελεάσει επενδυτές να αγοράσουν τα ομόλογά της.
Η ανησυχία των επενδυτών οφείλεται στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τσίπρα να παγώσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να θυσιάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία κάνοντας ακριβά προεκλογικά δώρα. […].
Το «μαξιλαράκι» των 26 δις που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλύπτει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης για τους επόμενους 22 μήνες.
Για να αφήσει ωστόσο οριστικά πίσω της την κρίση και για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών η χώρα θα πρέπει να δοκιμαστεί στις αγορές. […]» υπογραμμίζει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι η απόδοση του 10ετους ομολόγου είναι στο 4,4% και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μια ακριβής εικόνα για τη στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως το πότε σκοπεύει να βγει στις αγορές, τι ποσά σκέφτεται να αντλήσει, κοκ.
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί φέτος το ποσό των 11,74 δις ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα που λήγουν καθώς και για να αποπληρώσει δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» υποστηρίζει το δημοσίευμα,
«Όπως και να έχει η επιστροφή στις αγορές δεν θα είναι περίπατος.
Για τον οίκο Fitch η Ελλάδα απέχει μόλις τρία επίπεδα από τις αξιόχρεες χώρες, για την Standard & Poor´s τέσσερα και για τη Moody´s έξι.
Επομένως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εξήλθε από πρόγραμμα με τρεις οίκους να αμφισβητούν την πιστοληπτική της ικανότητα.
Ο Wolfango Piccoli, ένας από τους διευθυντής της εταιρίας συμβούλων Teneo International θεωρεί ότι το αν και το πότε η Ελλάδα θα βρει πρόσβαση στις αγορές εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές, αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση και τη βούλησή της να εφαρμόσει όσες μεταρρυθμίσεις απομένουν.
Ο ειδικός ωστόσο εκτιμά ότι σε περίπτωση που το «μαξιλαράκι» εξαντληθεί γρηγορότερα λόγω υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης τότε η Ελλάδα ενδέχεται να περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση.
«Ίσως μάλιστα να πυροδοτήσει φόβους για την ανάγκη ενός νέου πακέτου στήριξης» υπογραμμίζει ο Piccoli.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Noval Property: 6η περίοδος εκτοκισμού του πράσινου ομολογιακού δανείου – Στις 6 Δεκεμβρίου η καταβολή
- Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Μέσα στο 2025 οι μελέτες της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Σ. Αραβίας
- ΗΠΑ: Αυξήθηκε στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο
- Μπάιντεν: Μετά τον Λίβανο, επόμενος στόχος η ειρήνη στη Γάζα και η απελευθέρωση των ομήρων
- Space Hellas: Εκδίδει ομολογιακό δάνειο 7 εκατ. ευρώ
- Χρηματιστήριο: Kατασκευές, ΔΕΗ και Coca Cola αποσόβησαν μεγαλύτερη πτώση μετά τις νέες απώλειες των τραπεζών
- Υπ. Εσωτερικών: Έρχεται η αυτόματη απαλλαγή των κλειστών ακινήτων από δημοτικά τέλη και πρόστιμα
- Παπαθανάσης: «Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση χρέους, σε σχέση με το ΑΕΠ, στην Ευρώπη»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις