Οικονομία

Γυναικεία επιχειρηματικότητα: Στην τελευταία θέση του κόσμου η Ελλάδα το 2022

Αποκαρδιωτικά αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας της ICAP CRIF παρά τη μικρή αύξηση την τελευταία 9ετία

Αν και η γυναικεία επιχειρηματικότητα συμβάλλει καθοριστικά στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και σε βάθος χρόνου έχει επιτύχει αξιόλογη πρόοδο, οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν ακόμα σε αρκετά χαμηλά επίπεδα κυρίως για την Ελλάδα που παραμένει ουραγός μαζί με τη Πολωνία και το Μαρόκο.

Από τα στοιχεία διεθνούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2022, επί συνόλου 49 οικονομιών, από ICAP CRIF προκύπτουν τα εξής:

  • Σε επτά οικονομίες, μία στις πέντε γυναίκες ίδρυσαν ή διεύθυναν μία νέα επιχείρηση, με τα υψηλότερα
    ποσοστά να εμφανίζουν η Γουατεμάλα και η Κολομβία
  •  Σε οκτώ χώρες, λιγότερες από μια στις είκοσι γυναίκες έκαναν το ίδιο
  • Τα χαμηλότερα επίπεδα νέας γυναικείας επιχειρηματικότητας ήταν στην Πολωνία, το Μαρόκο και την Ελλάδα
  • Σε έντεκα οικονομίες, περισσότεροι από ένας στους πέντε άνδρες ίδρυσε ή διεύθυνε μία νέα επιχείρηση,
    ενώ μόλις σε μία οικονομία υπήρχαν λιγότεροι από ένας στους είκοσι άνδρες που έκαναν το ίδιο
  • Σε τέσσερις οικονομίες (Αίγυπτος, Ιαπωνία, Σερβία, Κύπρος), τουλάχιστον δύο άνδρες ίδρυσαν ή διεύθυναν
    μία νέα επιχείρηση για κάθε γυναίκα που έκανε το ίδιο.

Για την Ελλάδα συγκεκριμένα το ποσοστό διείσδυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας το 2023 ανήλθε σε 25,9% , παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία 9ετία (2015-2023), ενώ οριακή αύξηση κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες εμφάνισε σε σχέση με το 2022, έτος κατά το οποίο είχε εμφανίσει οριακή μείωση (-0,3 ποσ. μον.), μετά από επτά συναπτά έτη θετικών μεταβολών.

Οι εταιρείες που διοικούνται από Γυναίκες είναι στην πλειοψηφία τους μικρού μεγέθους, ομόρρυθμες εταιρείες, εντοπίζονται κυρίως στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, με την πλειοψηφία αυτών να βρίσκεται στην Αττική και ανήκουν κυρίως στους τομείς του Τουρισμού και Εμπορίου.
Βελτιωμένες μεταβολές σε κύρια οικονομικά μεγέθη το 2021 εμφάνισαν οι εταιρείες που διευθύνονται από γυναίκες και συγκεκριμένα παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση στις συνολικές πωλήσεις τους κατά 23,1% έναντι του 2020, σε σχέση με το σύνολο των επιχειρήσεων του δείγματος (20,7%), τριπλασιασμός της καθαρής κερδοφορίας τους και αύξηση των EBITDA κατά 84,8% έναντι 57,3% του συνόλου των επιχειρήσεων.
«Οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις και στους περισσότερους χρηματοοικονομικούς δείκτες κερδοφορίας, γεγονός το οποίο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες διακρίνονται για την αποτελεσματικότητα τους και την καλύτερη διαχείριση του κόστους των εταιρειών που διοικούν», δήλωσε η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών, ICAP CRIF.
Το συμπέρασμα που βγαίνει από την έρευνα είναι ότι παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί με το πέρασμα των ετών, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να εξακολουθούν να λαμβάνουν μέτρα, να δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες, να προσφέρουν περισσότερα κίνητρα, ώστε να στρέφεται μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών προς την
“επιχειρηματική δραστηριοποίηση”.
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu