Το Ισραήλ είχε εκδώσει 6.000 άδειες εισόδου, αν και υπάρχουν 50.000 Χριστιανοί - κυρίως Καθολικοί ή Έλληνες Ορθόδοξοι - που ζουν στη Δυτική Όχθη
Όταν χτύπησαν οι καμπάνες στην αυλή της εκκλησίας του Παναγίου Τάφου, οι ιερείς άρχισαν να ψάλλουν μια βαθιά, χαμηλή προσευχή. Τα κεφάλια σκυμμένα πάνω από κεριά, και συνοδευόμενοι από ανθρώπους που έφεραν ψηλά μεγάλους χρυσούς σταυρούς, έφτασαν σε μια εξέδρα στην καρδιά της αρχαίας πλατείας, περιγράφει εκτενές δημοσίευμα του Guardian.
Η τελετή της Μεγάλης Πέμπτης, κατά την οποία ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων πλένει τα πόδια 12 μοναστικών ιερέων για να τιμήσει τη μνήμη του Μυστικού Δείπνου, είναι ένα από τα πολλά τελετουργικά του Πάσχα που γίνονται στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Για τους Χριστιανούς, δεν υπάρχει πιο ιερό μέρος για να γιορτάσουν τη μνήμη του Πάσχα από εδώ, τον τόπο όπου πιστεύουν ότι ο Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε, τάφηκε και αναστήθηκε.
Ωστόσο, το πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου το πρωί της Πέμπτης ήταν μικρό και βουβό. Διεθνείς προσκυνητές τσάκωσαν με σκουρόχρωμους Ελληνορθόδοξους μοναχούς, αλλά μια ομάδα γηγενών πιστών απουσίαζε αισθητά.
Για γενιές, οι δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι Χριστιανοί που ζούσαν στα κατεχόμενα από το Ισραήλ χωριά και πόλεις της Δυτικής Όχθης, όπως η Ραμάλα, η Βηθλεέμ και η Ταϊμπέχ, ταξίδευαν στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ το Πάσχα για να συμμετάσχουν στις προσευχές, τις λιτανείες και τις τελετουργίες όπως η τελετή του Αγίου Πυρός. Η ίδια η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ από την Ιορδανία στον εξαήμερο πόλεμο του 1967 και προσαρτήθηκε μονομερώς το 1980.
Ωστόσο, αιώνες παράδοσης έχουν σπάσει από τον ολοένα και πιο δρακόντειο έλεγχο του Ισραήλ στο παλαιστινιακό κίνημα – που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε Παλαιστίνιος στη Δυτική Όχθη που ζει εκτός Ιερουσαλήμ, πρέπει να λάβει στρατιωτική άδεια εάν θέλει να εισέλθει στην πόλη. Για χρόνια, χορηγούνταν τακτικά άδειες στους χριστιανούς στα παλαιστινιακά εδάφη να επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ γύρω στο Πάσχα, αλλά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, ήταν σχεδόν αδύνατο να αποκτηθούν.
Αυτό το Πάσχα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είχε εκδώσει 6.000 άδειες, αν και υπάρχουν 50.000 Χριστιανοί – κυρίως Καθολικοί ή Έλληνες Ορθόδοξοι – που ζουν στη Δυτική Όχθη πέρα από την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, μόνο 4.000 δόθηκαν, σύμφωνα με τους χριστιανούς ηγέτες, και συχνά μόνο σε λίγα μέλη κάθε οικογένειας που έκαναν αίτηση.
Αυτές οι άδειες ισχύουν μόνο για μία εβδομάδα και δεν επιτρέπουν στους Παλαιστίνιους προσκυνητές να μείνουν στην Ιερουσαλήμ τη νύχτα, που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν το εξαντλητικό ταξίδι της επιστροφής στη Δυτική Όχθη με λεωφορείο ή ταξί – διασχίζοντας πολλά σημεία ελέγχου του στρατού – κάθε βράδυ, περιορίζοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις στις οποίες μπορούν να λάβουν μέρος. παρόλο που είχαν έγκυρες άδειες.
Οι λίγοι που τα καταφέρνουν στην Παλιά Πόλη έχουν αντιμετωπιστεί με αυξημένη αστυνομική βία τα τελευταία χρόνια. Τον Απρίλιο του 2023, Παλαιστίνιοι χριστιανοί πιστοί και διεθνείς προσκυνητές ξυλοκοπήθηκαν από την ισραηλινή αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου.
«Οι άνθρωποι φοβούνται πολύ και πολλοί δεν θα διακινδυνεύσουν να παρακολουθήσουν πια τις πομπές του Πάσχα», είπε ο Omar Haramy, ο οποίος διευθύνει τη Sabeel, μια χριστιανική οργάνωση με έδρα την Ιερουσαλήμ. Είπε ότι πολλοί υπάλληλοι ξυλοκοπήθηκαν πέρυσι καθώς προσπάθησαν να παρευρεθούν στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα στην Παλιά Πόλη και οι Χριστιανοί στην Παλιά Πόλη αντιμετώπιζαν τακτικά εχθρότητα έξω από εκκλησίες ή καθώς έκαναν την καθημερινή τους ζωή.
Μία από τις μεγαλύτερες πηγές αγωνίας στη χριστιανική κοινότητα είναι η εισαγωγή αποκλεισμών και επιθετικής αστυνόμευσης που εμπόδισαν χιλιάδες Χριστιανούς να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Πυρός που σηματοδοτούν την Ανάσταση το απόγευμα του Σαββάτου του Πάσχα, όπως έκαναν για εκατοντάδες χρόνια στην Παλιά Πόλη.
Ενώ οι περιορισμοί έχουν δικαιολογηθεί στο όνομα της ασφάλειας, πολλοί Χριστιανοί τους θεωρούν ως έναν άλλο τρόπο για το ισραηλινό κράτος να ασκήσει κυριαρχία στην κοινότητα.
«Θα πάω στους εορτασμούς το Μεγάλο Σάββατο γιατί η οικογένειά μου είναι μέρος αυτής της παράδοσης εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά δεν πρόκειται να φέρω τα παιδιά μου, είναι πολύ επικίνδυνο τώρα, με την αστυνομική βία», είπε ο Haramy.
Το φάντασμα της Γάζας κρέμεται και από τις φετινές γιορτές του Πάσχα. Οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί είναι μεταξύ των 51.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με το Ισραήλ και την Κυριακή των Βαΐων, ένας ισραηλινός πύραυλος έπληξε το μοναδικό χριστιανικό νοσοκομείο στη λωρίδα. Υπάρχουν περίπου 500 Χριστιανοί που στεγάζονται στην εκκλησία της Αγίας Οικογένειας, ένας από τους δύο που έχουν μείνει όρθιος. Εκείνοι με τους οποίους επικοινώνησε ο Guardian είπαν ότι φοβούνται πολύ να μιλήσουν, φοβούμενοι οτιδήποτε μπορεί να τους καταστήσει στόχο ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.
Παρά τη βιβλική της σημασία και την αφθονία των εκκλησιών, των μοναστηριών και των μοναστηριών, η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη για όλους τους Χριστιανούς, όχι μόνο για εκείνους που προέρχονται από αραβική καταγωγή. Από την άνοδο του εβραϊκού υπερεθνικισμού στο Ισραήλ και την εκλογή της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας, τα εξτρεμιστικά και εποίκους εβραϊκά κινήματα – που θέλουν να διεκδικήσουν όλο το Ισραήλ και τα εδάφη που ελέγχονται από τους Παλαιστίνιους ως κράτος μόνο για τους Εβραίους – έχουν ενθαρρυνθεί στις ενέργειές τους εναντίον χριστιανών και μουσουλμάνων.
Ιστορικά, η σχέση μεταξύ Χριστιανών και Εβραίων ήταν γεμάτη, λόγω του ιστορικού ρόλου της χριστιανικής εκκλησίας στον αντισημιτισμό και τις διώξεις των Εβραίων. Η συνεχιζόμενη παρουσία προσηλυτιστών ευαγγελικών χριστιανών, πολλοί από τις ΗΠΑ, που ταξιδεύουν στο Ισραήλ με μοναδικό σκοπό να προσηλυτίσουν Εβραίους, είναι επίσης εμπρηστική, ιδιαίτερα μεταξύ της εβραϊκής ορθόδοξης κοινότητας.
Αλλά η θρησκευτική μισαλλοδοξία και το αντιχριστιανικό αίσθημα έχουν γίνει κυρίαρχη από την ισραηλινή πολιτική ηγεσία –ο εξαιρετικά σκληροπυρηνικός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Itamar Ben-Gvir, περιέγραψε ότι οι Ισραηλινοί φτύνουν τους Χριστιανούς ως «παλιά εβραϊκή παράδοση»– και οι παλιές υποψίες έχουν κλιμακωθεί σε θρασύδειλη, ολική βία. Υπήρξαν επίσης αυξανόμενα περιστατικά ομάδων εποίκων που προσπάθησαν να καταλάβουν χριστιανική γη στην Ιερουσαλήμ. Το 2023, ο Ρωμαιοκαθολικός πατριάρχης των Αγίων Τόπων Pierbattista Pizzaballa κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκαθίδρυσε μια «πολιτιστική και πολιτική ατμόσφαιρα που μπορεί να δικαιολογήσει ή να ανεχτεί ενέργειες κατά των Χριστιανών».
Μια πρόσφατη έκθεση του Rossing Center for Education and Dialogue κατέγραψε την κατακόρυφη αύξηση της κλίμακας και της σοβαρότητας των επιθέσεων σε χριστιανούς στην Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρο το Ισραήλ το 2024, από φτύσιμο ιερέων και δημόσια ρητορική μίσους μέχρι βεβήλωση τάφων, εμπρηστικές επιθέσεις και βανδαλισμούς εκκλησιών.
“Συνήθως είναι νεαροί Ισραηλινοί Εβραίοι που διεξάγουν αυτές τις επιθέσεις ατιμώρητα. Αντιμετωπίζουν πολύ λίγη τιμωρία, εάν εμπλακεί καθόλου η αστυνομία”, δήλωσε ο John Munayer, διευθυντής διεθνούς δέσμευσης στο Rossing Center.
«Είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια από σκληροπυρηνικούς εποίκους Σιωνιστές να ιουδαϊσμήσουν την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και να προσπαθήσουν να την καταστήσουν αφόρητη για τους Χριστιανούς που βρίσκονται εκεί για αιώνες».
Καθώς παρευρέθηκε στην τελετή προσευχής του Πάσχα την Πέμπτη, ο πατήρ Nikon Golovko, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ, είπε ότι «είχε πραγματικά δει τα πράγματα να αλλάζουν προς το χειρότερο για τους Χριστιανούς τα τελευταία εννέα χρόνια».
Είπε: “Δεχόμαστε πολύ περισσότερη εχθρότητα και ακόμη και επιθετικότητα από την εβραϊκή κοινότητα. Φτύνουν τους ιερείς, ακόμη και όταν περπατάμε στη χριστιανική συνοικία. Στέλνει ένα μήνυμα ότι η πόλη δεν ανήκει σε όλες τις κοινότητες αλλά μόνο στους Εβραίους. Δεν ήταν έτσι πριν”.
Μετά από ένα περιστατικό στο οποίο οι Ορθόδοξοι Εβραίοι πιάστηκαν σε βίντεο να φτύνουν χριστιανούς, το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ «είχε δεσμευτεί πλήρως να διαφυλάξει το ιερό δικαίωμα της λατρείας και του προσκυνήματος στους ιερούς τόπους όλων των θρησκειών».
Ο Xavier Abu Eid, ένας Παλαιστίνιος Χριστιανός πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας του Rooted in Palestine: Palestinian Christians and the Struggle for National Liberation 1917-2004, είπε ότι παρά την αυξανόμενη παρενόχληση που αντιμετώπισαν, ο μειούμενος αριθμός των Χριστιανών που έμειναν στη Δυτική Όχθη και η αδυσώπητη άποψη του πολέμου στην Ανατολή. «Το επίκαιρο μήνυμα ότι η ζωή νικά τον θάνατο».
«Ως Παλαιστίνιοι Χριστιανοί, ξέρουμε ότι αυτή η γενιά είτε θα τα καταφέρει είτε θα φύγει», είπε ο Αμπού Άιντ.
“Έτσι, το να ξεκαθαρίσουμε στην ισραηλινή κατοχή ότι θα μείνουμε, ότι θα γιορτάσουμε τα ίδια θρησκευτικά γεγονότα που γιορτάζουμε εδώ και αιώνες είναι και εθνική εντολή και θρησκευτική αποστολή που έχουμε. Το να κρατάμε ζωντανές τις χριστιανικές μας παραδόσεις, να προσευχόμαστε – έχουν γίνει πράξη αντίστασης.”
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Aργυρού για αναβάθμιση από S&P: Πιο αξιόπιστη η Ελλάδα, έρχονται χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού
- Μεγάλο Σάββατο, Πάσχα: Τα δρομολόγια λεωφορείων, τρόλεϊ, μετρό και Τραμ
- Πρώτη Ανάσταση στον Άγιο Κωνσταντίνο Ομόνοιας
- Μαύρη Θάλασσα: Πετρελαιοκηλίδα στην πόλη Ανάπα
- Seajets: Με έκτακτα δρομολόγια καλύψαμε την αυξημένη ζήτηση – Αιχμές κατά ανταγωνιστών
- ΔΑΠΕΕΠ: Υψηλές οι συμβάσεις σε αιολικά για τον Φεβρουάριο
- Φεύγουν τα μισά στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία
- Oliver Blume (Volkswagen): Σκέψεις για μεταφορά μέρους της παραγωγής της Audi στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις