Πρόσωπα

Γρηγόρης Δημητριάδης – Υπερταμείο: Ακριβοί στις αμοιβές, «φθηνοί» στη λογοδοσία (ΕΛΤΑ)

O διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος ήταν πολύ φειδωλός στην απάντησή του για το περίφημο πόρισμα των ΕΛΤΑ.

Το πόρισμα της ελεγκτικής εταιρείας Deloitte για τα ΕΛΤΑ κάνει βόλτες στις υπηρεσίες του Υπερταμείου ένα χρόνο και πλέον μετά την έρευνα

Την Τρίτη το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έδωσε συνέντευξη τύπου για τις επερχόμενες αλλαγές στη δομή του Υπερταμείου με την συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ και τις αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό οκτώ ΔΕΚΟ, που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο Υπερταμείου, καθώς και την δημιουργία του νέου Επενδυτικού Ταμείου, που θα επενδύσει σε εταιρείες από κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας.

Μετά την εισήγηση έγιναν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Μία ερώτηση από τον δημοσιογράφο Ν. Θεοδωρόπουλο είχε αντικείμενο τα χαμένα εκατομμύρια των ΕΛΤΑ και το πόρισμα που έχει συντάξει μία εταιρεία ορκωτών ελεγκτών (σ.σ. η Deloitte & Touche).

Την ευθύνη της απάντησης ανέλαβε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου. Όμως αντί για ουσιαστικής απάντησης μας είπε ότι είναι αισιόδοξος για την από εδώ και πέρα πορεία των ΕΛΤΑ και ότι βελτιώνεται η κατάσταση. Για το πόρισμα περιορίστηκε να πει ότι είναι στις υπηρεσίες του Ταμείου. Τελεία.

Η αλήθεια είναι ότι έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε, που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να απομακρύνει τους επικεφαλής της διοίκησης, γιατί γινόταν «πάρτι» στα ΕΛΤΑ με αμφίβολης νομιμότητας αναθέσεις εκατομμυρίων. Και δυστυχώς αυτό το πάρτι δημοσιοποιήθηκε. Τις απώλειες των εκατομμύριων ανέλαβε να τις ερευνήσει η ελεγκτική εταιρεία Deloitte. Το πόρισμα έχει παραδοθεί αφού η Deloitte ανέλαβε την δουλειά πριν από περίπου ένα χρόνο.

Όμως ακόμα αυτό το πόρισμα βρίσκεται στους υπηρεσίες του ταμείου, δίχως να είναι γνωστό το περιεχόμενο του δηλαδή δίχως να είναι γνωστό που πήγαν τόσα πολλά εκατομμύρια. Σύμφωνα με ορισμένους, εμπλέκονται μεγάλα δικηγορικά γραφεία και εταιρείες, που είχαν πρόσβαση στην νομοθετική εξουσία και στα ΕΛΤΑ.

Η αντιπολίτευση οφείλει να ζητήσει από το Υπερταμείο το πόρισμα να κατατεθεί στη Βουλή. Και όχι απλά να μείνει ικανοποιημένη από το πόρισμα αυτό αλλά να το ξεψαχνίσει, αναζητώντας επακριβώς και με λεπτομέρεια όλη την ροή των χρημάτων.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ο επικεφαλής του Ταμείου είναι manager και λειτουργεί με τεχνοοικονομικά κριτήρια, ζητώντας συνεχώς βελτίωση των αμοιβών των στελεχών του ταμείου, και καλά κάνει, για να μπορούν τα στελέχη να δουλεύουν σωστά και να λαμβάνουν ικανοποιητικές αμοιβές. επίσης ζητάει ταχύτητα στις διαδικασίες και στη λήψη των αποφάσεων για την καλύτερη αποτελεσματικότητα. Επίσης τώρα με το νέο νομοσχέδιο αυξάνονται και οι αµοιβές σε ΕΛΤΑ και άλλους φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης µε απόλυτη ευελιξία για όλους (εκτός από συγκοινωνίες, όπου μόνο οι αµοιβές για γενικούς διευθυντές και διευθυντές
κατά το πρότυπο του ΕΦΚΑ)

Όμως δεν μπορεί να κινείται με τον αργό ρυθμό της δικαιοσύνης για ζητήματα διαφάνειας και ενδεχόμενης διασπάθισης χρημάτων των φορολογουμένων!

Χρ. Ι.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu