Πολύ μικρό σε σχέση με την αναστάτωση που δημιουργεί η εφαρμογή του είναι το όφελος στα έσοδα από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, διαπιστώνει έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Η έκθεση προτείνει τη διευρυμένη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές ως μέσου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων. Εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ στα ταμεία του κράτους.
Στην έκθεση εκτιμάται ότι στην πλήρη εφαρμογή της η κατάργηση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο, θα αποφέρει έσοδα που δεν θα υπερβούν τα 160 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που χαρακτηρίζεται πολύ μικρό από τους συντάκτες της έκθεσης.
Μάλιστα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους επικαλείται και άλλες εκτιμήσεις, όπως αυτή του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών το 2013 που υπολόγιζε ότι το σύνολο των εσόδων από το μέτρο αυτό είναι μόλις στα 69 εκατ. ευρώ.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι η καλύτερη υλοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας αναφορικά με τους συντελεστές ΦΠΑ μέσω της καταπολέμησης της παραοικονομίας, της φοροαποφυγής, της φοροδιαφυγής, καθώς και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα των μειωμένων εσόδων από την επιβολή του ΦΠΑ και, συνεπώς, των μειωμένων εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα είναι διαχρονικά ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο έλλειμμα ανάμεσα στο ΦΠΑ που μπορεί να εισπράξει και αυτόν που εισπράττει το οποίο για την περίοδο 2000-2011 υπολογίζεται σε 30%.
Ανάμεσα στα μέτρα τα οποία οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ως αξιόπιστα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η διευρυμένη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές.
Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη χρήση ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής.
Ωστόσο, όπως εκτιμάται στην έκθεση, το δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει επιπλέον 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ σε περίπτωση διευρυμένης χρήσης του πλαστικού χρήματος, η εθνική οικονομία να εξοικονομήσει 1,5 δισ. ευρώ και οι επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν επίσης 1-1,5 δισ. ευρώ μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν μια σειρά από μέτρα για τη διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως αντικίνητρα συνεχούς ανάληψης μετρητών με ταυτόχρονα κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικής τραπεζικής, υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών PΟs, υποχρεωτική χρήση καρτών σε συναλλαγές για ποσά πάνω από ένα όριο, ηλεκτρονική διασύνδεση του TAXIS με τις ταμειακές μηχανές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κομισιόν: Ενέκρινε το Μεσοπρόθεσμο της Ελλάδας και το σχέδιο του προϋπολογισμού 2025
- Προφυλακίστηκε ο 49χρονος φιλόλογος για την αποθήκη με τα όπλα στο Παγκράτι
- Politico: Η Κομισιόν έκανε τα «στραβά μάτια» για τις διακοπές φον ντερ Λάιεν στο σπίτι Μητσοτάκη στα Χανιά
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Πέμπτη σύλληψη με έναν 26χρονο
- ΠΟΜΙΔΑ: Παγίδα για τους ιδιοκτήτες η ρύθμιση για ενοικίαση κλειστών διαμερισμάτων
- Γερμανία: Ομόφωνα υποψήφιος του SPD ο Σολτς για την καγκελαρία στις πρόωρες εκλογές
- Δημοτική Αστυνομία: Ξεκίνησαν οι ενστάσεις για τις 208 προσλήψεις
- Enaon EDA (Italgas): Ενεργοποιήθηκε το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Ορεστιάδα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις