Οικονομία

Γραφείο προϋπoλογισμού της Βουλής: Στο 2,5% η ανάπτυξη το 2024, στο 2,9% ο πληθωρισμός

Τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή σε τυχόν υπέρμετρες αυξήσεις μισθών

Ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για το τρέχον έτος και πληθωρισμό 2,9% αναμένει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με την έκθεσή του για το δ’ τρίμηνο του 2023 που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ταυτόχρονα, όμως, τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή σε τυχόν υπέρμετρες αυξήσεις μισθών, καθώς η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,4% βρίσκεται «οριακά μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας». Το εάν θα ξεπεραστούν αυτές οι αντοχές θα εξαρτηθεί από το εάν η οικονομία κατορθώσει να επιτύχει έναν ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης το 2024.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η βασική πρόβλεψη είναι αρκετά συντηρητική ως προς την αύξηση των επενδύσεων που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Το Γραφείο επεξεργάστηκε εναλλακτικά σενάρια διοχέτευσης στην οικονομία πόρων του ΤΑΑ -επιχορηγήσεων και δανείων- ύψους 3,6 δισ. ευρώ που προγραμματίζονται για το 2024.

Εισάγοντας την υπόθεση ότι η πραγματική οικονομία απορροφά κατά το ήμισυ τους ανωτέρω πόρους, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2024 διαμορφώνεται στο 2,7%. Με την αισιόδοξη υπόθεση για διοχέτευση των πόρων του ΤΑΑ κατά τα τρία τέταρτα του συνόλου τους, ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 2,9%, στο ύψος της εκτίμησης του Προϋπολογισμού του 2024. Τέλος με πλήρη διοχέτευση των πόρων του ΤΑΑ στην πραγματική οικονομία ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 3,2%. Επομένως η επιτάχυνση του ρυθμού των επενδύσεων και της διοχέτευσης πόρων του ΤΑΑ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη ανάπτυξης που υπερβαίνει το 2,5% και που βρίσκεται κοντά στην πρόβλεψη-στόχο του Προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας είναι θετικές για το 2024 και εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί ταχύτερα από την ευρωζώνη και φέτος. Οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στηρίζονται σε παράγοντες όπως:

η συνέχιση της επιτυχούς απο-επένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον τραπεζικό κλάδο,
η ενίσχυση του πλαισίου επενδύσεων,
η πολιτική σταθερότητα και οι πολιτικές φορολογικής συμμόρφωσης.
Ωστόσο, οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και το ευμετάβλητο εξωτερικό περιβάλλον αυξάνουν τις αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, εξακολουθούν να υπάρχουν οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις που σχετίζονται με τον χαμηλό λόγο επενδύσεων προς ΑΕΠ, τη δημογραφική κρίση αλλά και την κλιματική αλλαγή. Για το λόγο αυτό απαιτείται η υλοποίηση των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ΤΑΑ για την επιτάχυνση των επενδύσεων και την τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό πεδίο, η πρόβλεψη για χαμηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2024 υποδηλώνει ότι αυξάνονται οι αβεβαιότητες για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024 σε ένα περιβάλλον που εκλείπει πλέον η θετική επίδραση του υψηλού πληθωρισμού στα δημόσια έσοδα. Παρόλα αυτά, το Γραφείο θεωρεί ότι ο στόχος για πρωτογενές αποτέλεσμα 2024 ύψους 2,1% του ΑΕΠ είναι εφικτός υπό την προϋπόθεση της αποφυγής έκτακτων δημοσιονομικών παρεμβάσεων και της απαρέγκλιτης τήρησης των στόχων του προϋπολογισμού.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu