Επιχειρήσεις

Γραφεία στην Ελλάδα άνοιξε η νορβηγική εταιρεία εξοπλισμού ανακύκλωσης Tomra

Η διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων στην Ελλάδα παρουσιάζει αδυναμίες, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό πλαστικών να καταλήγει στη χωματερή προκαλώντας περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αναφέρει ο Δ/ντης πωλήσεων Θ. Γκιοσές

Με την ίδρυση της TOMRA Collection Greece το 2023 και τη λειτουργία των γραφείων της από τον Ιανουάριο του 2024, η TOMRA – εταιρεία που δραστηριοποιείται στον εξοπλισμό ανακύκλωσης, τοποθετείται δυναμικά στην ελληνική αγορά για να συμβάλει στη μετάβασή της στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας.

Όπως είχε γράψει προ ημερών το financialreport.gr, η Tοmra ιδρύθηκε το 1972 στο Όσλο από τα αδέλφια Τόρε και Πέτερ Πλάνκε, πολύ πριν η έννοια της ανακύκλωσης μπει για τα καλά στη ζωή μας. O όμιλος απασχολεί 3.400 άτομα παγκοσμίως και είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Όσλο, ενώ CEO της είναι η Τόβε Άντερσεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tomra: Ο παίκτης από τη Νορβηγία που επενδύει στον τομέα της ανακύκλωσης στην Ελλάδα

H εταιρεία δραστηριοποιείται στη χώρα μας πάνω από 20 χρόνια μέσω του επίσημου διανομέα της Alpe-Tech, ωστόσο, πλέον από τα κεντρικά της γραφεία ελήφθη η απόφαση το 2023 να υπάρξει επένδυση στην Ελλάδα

Εν έτει 2024 η συγκεκριμένη εταιρεία είναι εκ των ηγετών της παγκόσμιας αγοράς των συσκευών υποδοχής συσκευασιών προς ανακύκλωση (Reverse Vending Machines – RVMs) έχοντας εγκαταστήσει πάνω από 82.000 μηχανές σε 60 χώρες, ακόμα και στην Αυστραλία, και συλλέγοντας πάνω από 46 δισεκατομμύρια συσκευασίες κάθε χρόνο.

Στην παρούσα φάση, ορισμένες από τις μηχανές αυτές έχουν εγκατασταθεί και στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας κυρίως την επιστροφή γυάλινων φιαλών, ενώ άλλες συμμετέχουν σε πιλοτικό πρόγραμμα για τη συλλογή συσκευασιών από πλαστικό PET, αλουμίνιο και γυαλί, ενώ στόχος είναι να γίνουν μέσα στα χρόνια ακόμα περισσότερες.

Όπως αναφέρει, τώρα, η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, έχοντας παρουσία στη χώρα μας από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέσω του επίσημου διανομέα ALPE-TECH, η TOMRA αποφάσισε να επενδύσει η ίδια στην Ελλάδα με σκοπό να προσφέρει την προηγμένη της τεχνολογία και τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία δεκαετιών στην προσπάθεια μετασχηματισμού του τομέα ανακύκλωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Θανάση Γκιοσέ, Διευθυντή Πωλήσεων της TOMRA Collection Greece, «η TOMRA δεσμεύεται να δείξει έμπρακτα τη θετική επίδραση των συστημάτων εγγυοδοτικής ανακύκλωσης στις επιδόσεις της Ελλάδας σχετικά με τη συλλογή και ανακύκλωση συσκευασιών. Με πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας, είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να υποστηρίξουμε τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία».

Η διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων στην Ελλάδα παρουσιάζει αδυναμίες, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό πλαστικών να καταλήγει στη χωματερή προκαλώντας περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Το τρέχον ποσοστό ανακύκλωσης συσκευασιών υπολογίζεται στο 52,9%, δηλαδή 12,1 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί για το 2025, και μάλιστα με πτώση 0,2% κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.

Παρά τις υπάρχουσες προκλήσεις, η Ελλάδα σε ευθυγράμμιση με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ως μία από τις πρώτες χώρες στην ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα πλαστικά μίας χρήσης (SUP) στην εθνική νομοθεσία, καλείται να πετύχει σημαντικές βελτιώσεις.

Το προγράμματα εγγυοδοτικής ανακύκλωσης (Deposit Return Schemes – DRS) έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην αύξηση των ποσοστών συλλογής και αξιοποίησης των συσκευασιών ποτών, διαφυλάσσοντας το περιβάλλον και εξασφαλίζοντας την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών. Σύμφωνα με τις Οδηγίες της ΕΕ για τα πλαστικά μίας χρήσης (SUP Directive) και για τις συσκευασίες και τη διαχείριση απορριμμάτων συσκευασιών (PPWR Directive), η Ελλάδα υποχρεούται να συλλέγει το 90% των συσκευασιών ποτών μίας χρήσης μέχρι το 2029, και το 55% των πλαστικών συσκευασιών βάσει βάρους μέχρι το 2030.

Τα συστήματα εγγυοδοτικής ανακύκλωσης λειτουργούν με την καταβολή ενός μικρού ποσού – με τη μορφή εγγύησης, από τον καταναλωτή στο σημείο αγοράς του ποτού. Το ποσό αυτό είναι πλήρως επιστρεφόμενο στον καταναλωτή όταν εκείνος επιστρέψει τη συσκευασία.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

TAGS:

close menu