Αγορές

Goldman Sachs, Bank of America, Capital Economics: Έρχονται δύσκολες μέρες για τις μετοχές

Μπορεί οι αγορές να έδειξαν ανθεκτικότητα μετά τις τραπεζικές αναταράξεις που ξέσπασαν τον Μάρτιο, ωστόσο το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, με τα πρόσφατο ράλι να αναμένεται να σβήσει, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Έτσι η Goldman Sachs συνεχίζει να συστήνει άμυνα στα χαρτοφυλάκια, ενώ η Capital Economics αναμένει ισχυρές πιέσεις στις μετοχές, ειδικά στην περιοχή της ευρωζώνης.

Πιο αναλυτικά, η Capital Economics επισημαίνει πως η πορεία των μετοχών της ευρωζώνης θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολη στο εξής, καθώς η οικονομία θα αποδυναμωθεί περισσότερο από ότι αναμένουν οι επενδυτές. Οι μετοχές της ευρωζώνης ξεπεράσαν τις τραπεζικές αναταραχές του Μαρτίου και συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, με τους δείκτες Euro Stoxx 50 και MSCI Ευρωζώνης, για παράδειγμα, να φλερτάρουν με τα υψηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, έχοντας καταγράψει ράλι της τάξης του 30% από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου του 2022.

Αυτή η άνοδος, όπως επισημαίνει η Capital Economics, είναι πιθανώς το αποτέλεσμα των πιο ισχυρών από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής παραγωγής, των κατασκευών και του PMI. Αυτή η βελτιωμένη εικόνα της οικονομίας συνδυάστηκε με ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων των αναλυτών για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Κατά την Capital Economics ωστόσο, οι προοπτικές αυτές που αποτιμά η αγορά είναι υπερβολικά αισιόδοξες, καθώς υποδηλώνουν επέκταση της κερδοφορίας το 2023 και συνέχιση της βελτίωσης και το 2024-2025. Αλλά παρά τα πρόσφατα ισχυρά οικονομικά στοιχεία, η κερδοφορία αναμένεται να απογοητεύσει τις προσδοκίες των αναλυτών καθώς η οικονομία της ευρωζώνης αποδυναμώνεται, όπως εκτιμά η Capital Economics. 

Κατά την άποψή της, η ευρωζώνη δεν θα μπορέσει να αποφεύγει επ’ αόριστόν την ύφεση, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια θα ενισχύονται ολοένα και περισσότερο, αφού τείνουν να γίνονται αισθητές με χρονική υστέρηση.

Η Capital Economics εκτιμά πως το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί στο υπόλοιπο του 2023 και θα ανακάμψει σταδιακά στη συνέχεια. Επιπλέον, αναμένει πως και διεθνώς, οι οικονομίες θα βρεθούν υπό πίεση την ίδια περίπου περίοδο, γεγονός που θα “χτυπήσει” την κερδοφορία των εταιρειών καθώς και την πορεία των μετοχών στα χρηματιστήρια.

Πάντως ο οίκος “παραδέχεται” πως οι αποτιμήσεις της Ευρωπαϊκής αγοράς είναι σχετικά χαμηλές, με το p/e του MSCI Ευρωζώνης να είναι χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Ωστόσο, όπως τονίζει, οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν τείνουν να αυξάνονται όταν η κερδοφορία μειώνεται. 

Δύσκολες μέρες για τις μετοχές "βλέπουν" Goldman Sachs, Bank of America και Capital Economics

Το συμπέρασμα είναι πως οι μετοχές της ευρωζώνης θα δυσκολευτούν τους επόμενους μήνες, πριν αλλάξουν πορεία προς τα τέλη του έτους και καταγράψουν ριμπάουντ στη συνέχεια. Έτσι, η Capital Economics εκτιμά πως ο δείκτης Stoxx 50 των blue chips της Ευρωζώνης θα αγγίξει τα χαμηλά του αργότερα αυτό το έτος, πριν κλείσει το 2023 στις 4.050 μονάδες, δηλαδή περίπου 7% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Όπως σημειώνει και η Bank of America, παρά το ζοφερό επενδυτικό κλίμα, οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν κοντά σε υψηλά 14 μηνών. Ο λόγος για την αισιοδοξία των μετοχών δεν είναι δύσκολο να διακριθεί: οι μετοχές τείνουν να κινούνται σύμφωνα με την τρέχουσα δυναμική ανάπτυξης – και τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία συνέχισαν να είναι ισχυρά, με τους PMI της ζώνης του ευρώ να αυξάνονται σε υψηλό 11 μηνών τον Απρίλιο. Η ισχυρή ροή δεδομένων προκαλεί έκπληξη, δεδομένων των σαφών ενδείξεων ότι ο πιστωτικός κύκλος, ο κύριος μοχλός της οικονομικής δραστηριότητας, αποδυναμώνεται απότομα ως απάντηση στην επιθετική νομισματική σύσφιξη, σημειώνει η BofA.

Η αμερικάνικη τράπεζα πιστεύει πως η δυναμική της επιβράδυνσης της οικονομίας δεν είναι ακόμη ορατή στα δεδομένα λόγω ορισμένων θετικών αντισταθμίσεων που είναι οι εξής: 

1) η εξασθένιση της ενεργειακής κρίσης, με την πτώση 90% στις τιμές του φυσικού αερίου να εξηγεί κυρίως την πρόσφατη υπέρβαση του PMI της ζώνης του ευρώ – ωστόσο εάν οι τιμές του φυσικού αερίου σταθεροποιηθούν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, αυτή η ώθηση στην οικονομία θα εκτονωθεί μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου,

2) ένας πιο υποστηρικτικός κύκλος αποθεμάτων – ωστόσο η βελτίωση των συνθηκών είναι πιθανό να έχει πραγματοποιηθεί και ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό,

3) η ώθηση για το reopening της Κίνας – ωστόσο, η υποστήριξη είναι κυρίως πίσω μας, με τους οδηγούς του πιστωτικού κύκλου της Κίνας να υποδεικνύουν λίγα περιθώρια για μια πιο βιώσιμη επιτάχυνση, και 

4) ένα ασθενέστερο δολάριο που ενισχύει την αναπτυξιακή δυναμική των ΗΠΑ – ωστόσο οι δυσμενείς νομισματικές και πιστωτικές συνθήκες αναμένεται να χτυπήσουν αυτή την δυναμική.

Η BofA πιστεύει ότι η απότομη απώλεια της δυναμικής ανάπτυξης παραμένει η πιο πιθανή συνέχεια για το story των αγορών: η τυπική υστέρηση μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής υποδηλώνει ότι ο πλήρης αντίκτυπος στην ανάπτυξη από την επιθετική εκστρατεία σύσφιξης πρόκειται να υλοποιηθεί μέχρι το τέταρτο τρίμηνο.

Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα παραμένει αρνητική στις ευρωπαϊκές μετοχές, αναμένοντας πτώση περίπου 20% για τον Stoxx 600 έως στις αρχές του τέταρτου τριμήνου.

fff

Η Goldman Sachs από την πλευρά της συνεχίζει να συστήνει άμυνα, διατηρώντας την overweight στάση στα μετρητά και εμπορεύματα, ουδέτερη στάση στις μετοχές και underweight στα ομόλογα. Όπως εκτιμά, οι αγορές μετοχών είναι πιθανό να γίνουν πιο ασταθείς τους επόμενους δύο μήνες, καθώς ο Μάιος και ο Ιούνιος τείνουν να είναι εποχικά πιο αδύναμοι για τα risk assets και οι ανησυχίες παραμένουν για τους κινδύνους που ενέχει το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, οι αποφάσεις της Fed και την πορεία του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, η μεταβλητότητα στις αγορές έχει επανέλθει μετά την πίεση στις τράπεζες από τον Μάρτιο. Οι προσδοκίες της αγοράς για σύσφιξη της νομισματικής πολίτικης των κεντρικών τραπεζών έγιναν λιγότερο επιθετικές, με τους οικονομολόγους της να αναμένουν μια ακόμη αύξηση επιτοκίων της τάξης των 25 μ.β από τη Fed και τρεις ακόμη αυξήσεις 25 μ.β από την ΕΚΤ. Η λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική σε συνδυασμό με τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία ανάπτυξης, ιδιαίτερα την ισχυρή αγορά εργασίας και το καταναλωτικό μέτωπο , οδήγησαν σε σημαντική πτώση της μεταβλητότητας του S&P 500. Ωστόσο, όπως τονίζει η Goldman, ο Μάιος και ο Ιούνιος τείνουν να είναι εποχικά πιο αδύναμοι μήνες για τις μετοχές, αλλά αυτό ποικίλλει ανάλογα με το σύνολο δεδομένων – δεδομένου ότι από το 1990 ο Μάιος ήταν ένας ισχυρός μήνας ενώ μετά την χρηματοπιστωτική κρίση ήταν πιο αδύναμος.

Μέχρι στιγμής, τα ισχυρά αποτελέσματα κερδοφορίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν συμβάλει επίσης στη σταθεροποίηση της μεταβλητότητα. Το απότομο rotation προς τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας και τις μετοχές “ανάπτυξης” πριν από την περίοδο ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων κερδοφορίας συνέβαλε επίσης, καθώς η διακύμανση του S&P 500 μειώθηκε σημαντικά.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Goldman, μερικοί από αυτούς τους θετικούς ανέμους για τη χαμηλότερη αστάθεια των μετοχών ενδέχεται να εξασθενίσουν τον Μάιο. Οι ανησυχίες σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ είναι πιθανό να ενταθούν – οι φορολογικές εισπράξεις των ΗΠΑ είναι επί του παρόντος 35% χαμηλότερες από ό,τι το προηγούμενο έτος, καθιστώντας μια προθεσμία στις αρχές Ιουνίου σχεδόν τόσο πιθανή όσο η προθεσμία στα τέλη Ιουλίου που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι της.

Οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει μια άνοδο στη μεταβλητότητα των μετοχών για τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενόψει των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών αλλά και τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό. 

Με βάση τα παραπάνω “παραμένουμε σχετικά αμυντικοί στην κατανομή των περιουσιακών στοιχείων με overweight θέσεις στα μετρητά/εμπορεύματα, neutral στις μετοχές/εταιρικά ομόλογα και underweight στα κρατικά ομόλογα”, καταλήγει η Goldman.

φγδ

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu