Οικονομία

«Γλυκαντικό» λαϊκών ομολόγων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Για μικρούς αποταμιευτές

Σχέδια για να δοθούν κρατικά ομόλογα με υχηλές αποδόσεις στους μικρο-αποταμιευτές επεξεργάζεται το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, αφού οι μικροαποταμιευτές αλλά και μεγαλύτεροι δεν λαμβάνουν υψηλό τόκο στις καταθέσεις που διαθέτουν στις τράπεζες, παρά την αύξηση των επιτοκίων. Οι τράπεζες αυξάνουν άμεσα τα επιτόκια δανεισμού, αλλά με καθυστέρηση και με πολύ αργό ρυθμό των επιτόκια καταθέσεων έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερο επιτοκιακό κέρδος όπως έδειξαν και τα οικονομικα του αποτελέσματα.

Οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ανέρχονται σε περίπου 140 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 105 δισ. ευρώ βρίσκονται σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή όψεως (μισθοδοσίας) με μηδενικά επιτόκια (0,02%).

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ο ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ- θα επιχειρηθεί η έκδοση ομολόγων τα οποία θα μπορούν να αγοράσουν μόνο οι μικρο- καταθέτες (φυσικά πρόσωπα) με την ελάχιστη τοποθέτηση να ξεκινά από τα 1.000 ευρώ. H διάθεση θα γίνεται μέσω των τραπεζών ενώ θα υπάρχει «οροφή» στο ποσό αγοράς το ύψος της οποίας δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα. Παράλληλα, θα υπάρχει περιορισμός για μια και μόνο τοποθέτηση με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Να θυμίσουμε πως οι Έλληνες αλλά και ξένοι που επένδυαν παραδοσιακά σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έχουν στη μνήμη τους τη χειιρότερη δυνατή στιγμή για επενδυτή, αυτή της απώλειας κεφαλαίου λόγω του κουρέματος της αξίας των ομολόγων, όταν η χώρα δήλωσε αδυναμία αποπληρωμής τους.

Αυτή την περίοδο οι μικροαποταμιευτές μπορούν να αγοράσουν προωτογενώς έντοκα γραμμάτια του δημοσίου έως 15.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Η διάθεση των νέων τίτλων του Δημοσίου σχεδιάζεται να συμπέσει με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η έλευση της οποίας θα κλείσει οριστικά μια «μαύρη» περίοδο για την ελληνική αγορά ομολόγων που ξεκίνησε το μακρινό 2010 και πλήρωσαν ακριβά Έλληνες αποταμιευτές που είχαν αγοράσει κρατικούς τίτλους.

Στα πλεονεκτήματα της κίνησης που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, η κατάργηση της φορολογίας του 15% (έχει ήδη ψηφιστεί) για όλους τους κρατικούς τίτλους, ακόμα και σε περίπτωση πρόωρης εξόφλησης στη δευτερογενή αγορά τίτλων.

Με βάση το κυρίαρχο σενάριο, σε πρώτη φάση θα γίνει μία περιορισμένη έκδοση ύψους 1 δισ. ευρώ, με απώτερο σκοπό να ακολουθήσουν και άλλες στο μέλλον αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την ζήτηση που θα έχουν οι λαϊκοί τίτλοι από τα νοικοκυριά.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu