Σε ότι αφορά τον πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς είχε «πολύ περιορισμένο αντίκτυπο» στην παγκόσμια οικονομία
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε την Παρασκευή ότι η συνάντηση αυτής της εβδομάδας μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ είναι ένα εξαιρετικά απαραίτητο μήνυμα προς την παγκόσμια κοινότητα περί συνεργασίας.
«Στέλνει ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε σε εκείνες τις προκλήσεις όπου καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να πετύχει», είπε η Γκεοργκίεβα στο Reuters σε συνέντευξή της στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.
Η συνάντηση Μπάιντεν- Σι Τζινπίνγκ είναι «σημαντική σε μια εποχή που ο γεωοικονομικός κατακερματισμός έχει πράγματι βαθύνει με αρνητικές συνέπειες στις προοπτικές της ανάπτυξης», είπε η Γκεοργκίεβα.
Ο Μπάιντεν και ο Σι συμφώνησαν την Τετάρτη να ανοίξουν μια γραμμή επικοινωνίας και να εργαστούν για τον περιορισμό της παραγωγής φαιντανύλης, δείχνοντας απτή πρόοδο στις πρώτες δια ζώσης συνομιλίες μέσα σε ένα χρόνο.
Η συνάντηση δεν άλλαξε την αυξανόμενη σειρά εμπορικών και επενδυτικών περιορισμών που βασίζονται στην εθνική ασφάλεια μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, αλλά η Γκεοργκίεβα είπε ότι η επανέναρξη των επικοινωνιών ήταν σημαντική σε μια πολύ αβέβαιη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία.
Σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς συνεχίζει να είναι «καταστροφικός» για τον πληθυσμό και την οικονομία της Γάζας, με «σοβαρές επιπτώσεις» στην οικονομία της Δυτικής Όχθης, είπε επίσης η Γκεοργκίεβα. Επίσης, ασκεί πίεση στις γειτονικές οικονομίες της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Ιορδανίας, οι οποίες βλέπουν μειωμένο τουρισμό και υψηλότερο κόστος φυσικού αερίου, είπε.
Το Ισραήλ, επίσης, θα δει μια οικονομική επιβράδυνση, καθώς σχεδόν το 8% του εργατικού δυναμικού του έχει εκτραπεί στη στρατιωτική θητεία, είπε.
Για την Αίγυπτο, το ΔΝΤ «εξετάζει σοβαρά» μια πιθανή αύξηση του δανειακού προγράμματος τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας λόγω των οικονομικών δυσκολιών που προκάλεσε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς. Μια ομάδα του ΔΝΤ πραγματοποιεί επί του παρόντος διαβουλεύσεις με τις αιγυπτιακές αρχές σχετικά με το πρόγραμμα.
Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς είχε «πολύ περιορισμένο αντίκτυπο» στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η αρχική αύξηση των τιμών της ενέργειας δεν διατηρήθηκε, αλλά οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν υπάρξει ένα «ατύχημα» που διευρύνει τη σύγκρουση ή παραταθεί. , είπε η Γκεοργκίεβα.
“Βλέπουμε ήδη τον αντίκτυπο του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας, που σηκώνουν τα άσχημα κεφάλια τους σε όλο τον κόσμο. Όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτός ο πόλεμος, τόσο το καλύτερο”, είπε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Καιρός: Νοτιάδες 8 μποφόρ στο Αιγαίο, τοπικές βροχές και καταιγίδες
- Μητσοτάκης: Θα στραφούμε στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης
- Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ στο Ζάππειο: Έρχονται 4 νέα εργαλεία στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025
- Έρευνα Pulse: Το 49% των ελεύθερων επαγγελματιών θεωρεί άδικη τη φορολόγησή τους
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπια κέρδη – Βούλιαξε 15,5% η JD Sports
- Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
- Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 8 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα το 2025
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις