Διεθνή

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) για «αδυσώπητο συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους»

«Καμπανάκι» από την διευθύντρια του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία

Για το «δύσκολο μέλλον» της παγκόσμιας οικονομίας κάνουν λόγο οι νέες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει την υποτονική μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και τα υψηλά επίπεδα χρέους, όπως κατέστησε σαφές την Πέμπτη η γενική διευθύντρια, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε για το «ασυγχώρητο» οικονομικό σκηνικό για τα οικονομικά των χωρών σε όλο τον κόσμο, ενώ καυτηρίασε την ευρεία απροθυμία των πολιτικών να περιορίσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους. Παρουσίασε μια αποκαρδιωτική εικόνα πριν από την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά τόνισε ότι πολλά μπορούν να γίνουν ακόμα για την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση του χρέους.

«Οι προβλέψεις μας δείχνουν έναν αδυσώπητο συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους – ένα δύσκολο μέλλον», επεσήμανε, εξηγώντας ότι πολλές χώρες αντιμετώπισαν «υψηλό και αυξανόμενο δημόσιο χρέος — πολύ υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία», που θα παραμείνει «αγκάθι» παρά την διεθνή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής με την μείωση επιτοκίων και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Οι δηλώσεις της έρχονται καθώς το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αγγίξει τα 100 τρισ. δολάρια έως το τέλος του 2024. Ο δανεισμός αυξήθηκε κατά τα πρώτα στάδια της COVID-19 καθώς οι οικονομίες ήταν σε lockdown. Πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, δεν έχουν ακόμη θέσει υπό έλεγχο τις δαπάνες.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν σημαντικά δημοσιονομικά ελλείμματα, ενώ η κυβέρνηση της Κίνας διοχέτευσε πρόσφατα κεφάλαια στην οικονομία σε μια προσπάθεια να στηρίξει την αδύναμη ανάπτυξη. Ταυτόχρονα όμως κατέδειξε και μία «τρομακτική εξέλιξη» στις αναδυόμενες και χαμηλού εισοδήματος χώρες, καθώς τα περισσότερα κρατικά έσοδα διατίθενται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Σύμφωνα με την ίδια, οι κυβερνήσεις πρέπει να ξαναχτίσουν τα δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν πιθανούς οικονομικούς κλυδωνισμούς — που «σίγουρα θα έρθουν, και ίσως νωρίτερα από ό,τι περιμένουμε». «Ακόμη και τα παραδοσιακά συντηρητικά πολιτικά κόμματα με δημοσιονομική πειθαρχία έχουν μπει σε διάφορους πειρασμούς» υπογράμμισε σύμφωνα με τους Financial Times.

Η ανάπτυξη, εν τω μεταξύ, αναμένεται να είναι αδύναμη. «Πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το πώς να αυξηθούν τα έσοδα και θα γίνουν οι δαπάνες πιο αποτελεσματικές, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι πολιτικές επιλογές θα αναλυθούν κατανοητά ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών» κατέληξε.

Πάντως, αναγνώρισε ότι υπήρξαν κάποια καλά νέα, κυρίως η παγκόσμια υποχώρηση του πληθωρισμού, η οποία δεν συνοδεύτηκε από ύφεση. Ωστόσο, το πληθωριστικό σοκ θα είχε διαρκείς επιπτώσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τις γενικευμένες γεωπολιτικές εντάσεις, από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu