Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι η σταθερή ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ είναι «ανησυχητική» για άλλα νομίσματα, ιδιαίτερα η έλλειψη σαφήνειας για το πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό
«Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ», είπε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υπογραμμίζοντας ότι η παγκόσμια οικονομία παρακολουθεί στενά τις επόμενες κινήσεις της Fed.
Σε συνέντευξή της στο Bloomberg, η κα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι τα δύο μεγαλύτερα ζητήματα, είναι «τι πρόκειται να συμβεί με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια» και «πώς θα πορευτούν οι ΗΠΑ σε αυτόν τον κόσμο των πιο παρεμβατικών κυβερνητικών πολιτικών».
Η σταθερή ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ είναι «ανησυχητική» για άλλα νομίσματα, ιδιαίτερα η έλλειψη σαφήνειας για το πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό.
«Αυτό ακούω από διάφορες χώρες», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, το οποίο αριθμεί περίπου 190 μέλη: «Πόσο καιρό θα μείνει η Fed με υψηλότερα επιτόκια;»
Η Γκεοργκίεβα μίλησε στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν τις επιπτώσεις των πολιτικών της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου και τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό τους.
Η Γκεοργκίεβα είπε ότι το ΔΝΤ είναι αισιόδοξο ότι οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες ώστε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος.
«Η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη, και δικαίως, να περικόψει», είπε. «Πόσο γρήγορα; Δεν νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια ταχεία πτώση των επιτοκίων».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε επίσης τις ανησυχίες της σχετικά με το ότι η Κίνα αφιερώνει πάρα πολλά κεφάλαια και εργασία στην εξαγωγική μεταποίηση, προκαλώντας άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σε αντίποινα με προστατευτικές πολιτικές.
«Εάν η Κίνα δημιουργήσει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και ωθήσει τις εξαγωγές που δημιουργούν αμοιβαιότητα δράσης, τότε βρισκόμαστε σε έναν κόσμο με περισσότερο κατακερματισμό και αυτό τελικά δεν είναι καλό για την Κίνα», είπε η Γκεοργκίεβα.
«Αυτό που θέλω να δω την Κίνα να κάνει είναι να ασχολείται σοβαρά με τις μεταρρυθμίσεις, να ασχολείται σοβαρά με τη ζήτηση και την κατανάλωση», πρόσθεσε.
Ορισμένες χώρες επέκριναν πρόσφατα την Κίνα για αυτό που θεωρούν υπερβολικές κρατικές επιδοτήσεις για τους κατασκευαστές, ιδιαίτερα στους τομείς της καθαρής ενέργειας, που μπορεί να πλημμυρίσουν τις παγκόσμιες αγορές με φθηνά αγαθά και να απειλήσουν τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Βουλή: Και επίσημα αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές
- Βρετανία: Πτώση 0,7% στις λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο 2024
- Γερμανία: Οριακή ανάπτυξη 0,1% στο γ’ τρίμηνο 2024
- Σπαρτιάτες: Νέα διακοπή στην δίκη για εξαπάτηση των εκλογέων
- Το ΝΑΤΟ δεν «ζορίστηκε» από την επίθεση της Μόσχας με βαλλιστικό πύραυλο
- Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Γκίκας: “Η από-ανθρακοποίηση των νησιών θα αλλάξει την εικόνα τους σε όλα τα επίπεδα”
- Αλεξ Λάτσης: Ο δευτερότοκος γιος του Σπύρου Λάτση δημιουργεί αθόρυβα οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις