Πρόσωπα

Γκάι Ντίτριχ: H Cisco επενδύει σε μία έτοιμη για επενδύσεις Ελλάδα

Αναβάθμιση του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη Θεσσαλονίκη σε παγκόσμιο hub, πρωτότυπα πρότζεκτ στη Σύρο και «Ψηφιακοί Νομάδες» στη Ρόδο. Τι αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ομίλου, Γκάι Ντίτριχ.

«Η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη στον κόσμο. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Οι ψηφιακοί νομάδες, που μπορούν να δουλέψουν από οπουδήποτε για τη Cisco και όλων των ειδών τις τεχνολογικές εταιρείες, θέλουν όλοι να έρθουν εδώ να απολαύσουν την ποιότητα ζωής, τον ήλιο, την άμμο, τη θάλασσα και το περιβάλλον. Αλλά πρέπει να έχουν την ίδια συνδεσιμότητα και τα ίδια ψηφιακά εργαλεία και οφέλη που θα είχαν οπουδήποτε αλλού».

Ηδη τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα ακόμη hub, στη Σύρο, έχει ξεκινήσει να τρέχει πρότζεκτ πρωτότυπα με στόχο να καταστούν «παγκόσμιο case», όπως το πρόσφατο με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, και παράλληλα τεστάρει στη Ρόδο το παγκόσμιο πρόγραμμα «Ψηφιακοί Νομάδες», συγκεντρώνοντας εκεί εργαζομένους της απ’ όλη την Ευρώπη για να δοκιμάσει την εξ αποστάσεως εργασία.

«Πήραμε έναν επιλεγμένο αριθμό εργαζομένων της Cisco και τους τοποθετήσαμε στη Ρόδο για ένα διάστημα 13 μηνών, σε ένα πλήρως διασυνδεμένο περιβάλλον. Υπάρχουν 4 hubs και βεβαίως καταλύματα πλήρως εξοπλισμένα από τα οποία μπορούν ναεργαστούν και έχουν όλα τα οφέλη, τη συνδεσιμότητα και την ταχύτητα που θα είχαν όπου και εάν βρίσκονταν, στις πιο προηγμένες πόλεις του πλανήτη» εξηγεί.

«Δείχνουμε έτσι ότι μπορεί κανείς να έρθει στη Ρόδο, στην Ελλάδα, σε οποιοδήποτε από τα νησιά και να έχει απίστευτη ποιότητας ζωής, αλλά ταυτόχρονα να είναι πλήρως συνδεδεμένος».

Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, πρώτο μέλημα για όσους ασχολούνται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι να συνδέσουν όσους παραμένουν «αποκομμένοι». «Το οφείλουμε σε αυτούς, το οφείλουμε στις κοινωνίες μας, στην ανθρωπότητα, να τους συνδέσουμε, να τους επιτρέψουμε να έχουν τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στην εκπαίδευση, την υγεία, στις κρατικές υπηρεσίες και τόσα άλλα, που όλοι απολαμβάνουμε» λέει το στέλεχος της Cisco και τονίζει: «Αυτό ανυψώνει τις οικονομίες με ουσιαστικό τρόπο. Εάν καταφέρουμε να συνδέσουμε τα 4,5 δισεκατομμύρια – που μένουν εκτός σύνδεσης – δηλαδή το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, θα βγάλουμε άμεσα από τη φτώχεια 500 εκατομμύρια ανθρώπους».

Η ψηφιοποίηση είναι επίσης το κλειδί για τη μετάβαση των οικονομιών στη νέα εποχή. Θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους 85 εκατομμύρια εργαζομένοι παγκοσμίως. «Είναι θέσεις εργασίας που μεταφέρονται σε άλλες περιοχές του κόσμου ή εκτός αγοράς εργασίας» εξηγεί ο κ. Ντίτριχ. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ψηφιοποίηση δημιουργεί 97 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. «Είναι στο χέρι κυβερνήσεων, ακαδημαϊκής κοινότητας, του επιχειρείν, να επανεκπαιδεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να είναι παραγωγικοί εργαζόμενοι της ψηφιακής εποχής, σε διάφορες ειδικότητες, όπως τα data analytics, που θα είναι σε ζήτηση». Βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή είναι το Networking Academy της Cisco, μέσα από το οποίο έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 22.000 εργαζόμενοι μόνο στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για τις ευκαιρίες που φέρνει η ψηφιοποίηση. Αυτό που ισχύει τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού, είναι πως όταν επενδύεις στην τεχνολογία, πρέπει να επενδύσεις και στην εκπαίδευση, στο reskilling, γιατί αλλιώς ρίχνεις απλώς χρήμα σε μία τεχνολογική μαύρη τρύπα. Αν δεν έχεις το ανθρώπινο κεφάλαιο που θα μπορεί να εγκαταστήσει, συντηρήσει και να καινοτομήσει με αυτές τις τεχνολογίες, αν δεν επενδύσεις στην εκπαίδευση, δεν λαμβάνεις στο έπακρο την αξία της ψηφιοποίησης» καταλήγει.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu