Πολιτική

Γιώργος Φλωρίδης: Άσχετος ή πονηρός;

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι υπουργός Δικαιοσύνης

Με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι και τις ελαστικές ποινές στους κατηγορούμενους – κανένας δεν oδηγήθηκε φυλακή – ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης έσπευσε να αποδώσει τις χαμηλές ποινές σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως έτσι;

«Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι όλο αυτό έγινε με βάση τη νομοθεσία που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ. Συμπληρώνοντας, ανέφερε ότι με βάση τον νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου, πως το δικαστήριο θα είχε την ευχέρεια να επιβάλλει μεγαλύτερες ποινές: «Στον νέο ποινικό κώδικα υπάρχει διάταξη που λέει ότι αν υπάρχει παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή μέτρων που έχει ανακοινώσει η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική κλπ, η ποινή είναι από 10 έως 20 χρόνια κάθειρξη, με δήμευση περιουσίας».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να λέει την αλήθεια όταν απευθύνεται δημοσίως στον ελληνικό λαό. Αλλά για άλλη μια φορά κατηγόρησε ποιόν άλλο, τον ΣΥΡΙΖΑ, που φταίει για τα πάντα σε αυτή τη χώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Δικαιοσύνης προπαγανδίζει. Το ίδιο έχει συμβεί και με την υπόθεση των Τεμπών, καθώς έχει πει ένα σωρό ανακρίβειες, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα

Οι καταδικασμένοι στο Μάτι δεν είναι έξω γιατί δικάστηκαν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα και τις ευμενέστερες διατάξεις όπως είπε, αλλά γιατί τους επιβλήθηκε ποινή μόνο δύο χρόνια για κάθε θάνατο από το δικαστήριο που είναι μετατρέψιμη χρηματικά. Αυτό λένε όλοι οι νομικοί, εκτός από τον Φλωρίδη.

Δήλωση για το θέμα έκανε ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος είπε:

«Δεν φταίει ο ποινικός κώδικας ούτε τίποτα. Φταίνε αυτοί που είχαν εντολή να μην δικαστούν οι υπαίτιοι ως κακούργημα αλλά ως πλημμέλημα κ η κύρια υπεύθυνη είναι η εισαγγελία».

Και ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος εξηγεί με αναλυτική ανάρτηση στον λογαριασμό του στο X:

Γράφονται διάφορα ανυπόστατα περί “μεταβολής του Ποινικού Κώδικα” το έτος 2019 (επί ΣΥΡΙΖΑ) που δήθεν οδήγησε στην αθώωση ορισμένων κατηγορουμένων σήμερα στην δίκη για την εθνική τραγωδία σε Ν.Βουτζά – Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι.

Το αληθές είναι ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για το ποινικό αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια τελούμενης κατά συρροή, δηλαδή για το άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα και για την σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ).

Το ίδιο άρθρο 302 όπως ίσχυε με τον Π.Κ. του 1950, ίσχυε το 2018 της πολύνεκρης πυρκαγιάς, χωρίς να αλλάξει το έτος 2019 με τον “νέο Ποινικό Κώδικα”: ίσχυε ακριβώς το ίδιο κι απαράλλαχτο όπως ισχύει και σήμερα.

Το γράφει και το ίδιο το βούλευμα 866/2022 με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι κατηγορούμενοι στο φύλλο 24: “Η ισχύουσα διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα δεν τυγχάνει ευμενέστερη ή δυσμενέστερη της αντίστοιχης του προϊσχύοντος Π.Κ.”.

Τίποτε απολύτως δεν άλλαξε ως προς το συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας: με αυτό παραπέμφθηκαν για να δικαστούν, με αυτό δικάστηκαν, για αυτό αθωώθηκαν ορισμένοι, γι’ αυτό καταδικάστηκαν άλλοι.

Ρωτήστε όσους λένε ότι “άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας” αν εννοούν την ανθρωποκτονία εξ αμελείας που αφορούσε η συγκεκριμένη δίκη. Ή αν υποθέτουν ότι εννοούν κάτι άλλο, όπως το άρθρο 314 για την σωματική κάκωση που τιμωρείται με φυλάκιση “έως δύο ετών”, ενώ πριν το 2019 “έως τριών ετών”. Αλλά αυτό δεν αφορά την ανθρωποκτονία, αν θέλουμε να κυριολεκτούμε.

Και δεν αφορά το αθώος ή ένοχος, αλλά το ύψος της ποινής.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu