Επιχειρήσεις

Γιατί τα προϊόντα ελιάς αποτελούν πόλο έλξης για κάποιους επιχειρηματίες – Ποιοι επενδύουν

Μια αγορά με εξαγωγές 700 εκατ. ευρώ

Σε πόλο έλξης για επενδύσεις από ξένες επιχειρήσεις έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται την επιτραπέζια ελιά, τη στιγμή που η τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος ανεβαίνει συνεχές στη χονδρική, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να κάνουν και αλλαγή αντικειμένου, από την παραγωγή ελαιολάδου στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς.

Τα τελευταία χρόνια, η επιτραπέζια ελιά παραμένει το κύριο εξαγώγιμο προϊόν από την Ελλάδα, με αξία που φθάνει τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως και συνεχώς ανοδική ζήτηση.

Στη χώρα μας, εξάλλου, στην παρούσα φάση δραστηριοποιούνται, με φόντο τον γενικότερο μαρασμό του πρωτογενή τομέα, πάνω από 100 επιχειρήσεις, με αυξητική τάση. Επίσης η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες εξαγωγής επιτραπέζιας ελιάς, με το προϊόν της μάλιστα, ειδικά οι ελιές Καλαμών και Χαλκιδικής, να θεωρείται ιδιαίτερα premium, σε σχέση με τις Ισπανικές ελιές και τις ελιές που παράγονται στις ΗΠΑ.

Γεγονός, είναι ότι η επιτραπέζια ελιά βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στα προϊόντα που ζητούνται περισσότερο στο εξωτερικό, καθώς αντιπροσωπεύει τη διαχρονική ”μεσογειακή” διατροφή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς, το 50% των φαινολικών ενώσεων που περιέχονται στις ελιές και το παρθένο ελαιόλαδο είναι η υδροξυτυροσόλη και παράγωγα αυτής. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει εγκεκριμένος ισχυρισμός υγείας από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) σχετικά με τις πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο και την προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες, με συγκεκριμένους όρους χρήσης. Οι επιτραπέζιες ελιές, αλλά και το ελαιόλαδο αποτελούν σημαντικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, ένα μοντέλο διατροφής που συνάδει με την καλή υγεία και ποιότητα ζωής.

Η περίπτωση της Parthenon Γεωργούδης

Το deal της εταιρείας Γεωργούδης από τον Βόλο με την Ισπανική AG Group, το οποίο δημοσιοποιήθηκε πριν από μερικές ώρες, ήρθε σαν ένα κερασάκι σε μια τούρτα που φτιάχνεται τον τελευταίο καιρό στον κλάδο. Σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία, η συμμετοχή της AG Group, της εταιρείας από την Ισπανία που αντιπροσωπεύει ένα 40% στη συγκεκριμένη αγορά παγκοσμίως, είναι σε διψήφιο ποσοστό, δεν θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η οικογένεια Γεωργούδη παραμένει στο τιμόνι της επιχείρησης, με τον Νέλο Γεωργούδη να έχει τη θέση του CEO και του γιου του Πάρη να είναι ο CFO.

Ο Νέλος Γεωργούδης

Oι δύο εταιρείες διατηρούσαν εμπορικές σχέσεις πολλά χρόνια, η πρόταση για συνεργασία είχε γίνει αρκετές φορές, αλλά ήταν πριν από μερικούς μήνες που τελικά αποφασίστηκε ότι το timing ήταν το κατάλληλο για να γίνει η συγκεκριμένη συνεργασία. Κατά όσα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα τελευταία χρόνια υπήρχαν και προτάσεις και από ελληνικά funds για σύμπραξη και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, όμως τελικά δεν ευδοκίμησαν, ενώ η σύμπραξη με την AG έχει ως στόχο το περαιτέρω άνοιγμα της Parthenon Olives σε ακόμα περισσότερες αγορές του εξωτερικού.

Στην παρούσα φάση η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της, πάνω από 100 κωδικοί αποκλειστικά επιτραπέζιας ελιάς, σε 50 χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Μεγάλη Βρετανία και αλλού, ενώ είναι άνω του 90% εξαγωγική, με τα προϊόντα που διακινούνται στην Ελλάδα να απευθύνονται κυρίως στο χώρο του food service για χρήση στην εστίαση, με τη μορφή ιδιωτικής ετικέτας. Η Parthenon Olives συναντάται σε διάφορες μορφές στην αγορά, από μεγάλες συσκευασίες, μέχρι μικρά σακουλάκια των λίγων τεμαχίων.

Επένδυση από τον Καραμούζη το καλοκαίρι

Οι ελιές και το ελαιόλαδο βρέθηκαν στο επίκεντρο εκ νέου το καλοκαίρι, όταν το fund Smerc του πρώην τραπεζίτη Νίκου Καραμούζη επένδυσε σε τρεις εταιρείες παραγωγής ελαιολάδου, δύο από την Κρήτη, Ρέθυμνο και Σητεία, και μία από την Ηλεία, με κυρίαρχη την εταιρεία Λατζιμάς.

Μετά από συζητήσεις κάποιων μηνών ανάμεσα στις δύο πλευρές, η συμφωνία τελικά κλείστηκε τον περασμένο Ιούλιο, καθώς το επενδυτικό σχήμα υπέγραψε τα συμβόλαια με τους αδελφούς Γιώργο και Στέλιο Κοτζαμπασάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο και Πρόεδρο της εταιρείας, αντίστοιχα.

Με έτος ίδρυσης το 2003, σαν ΑΕ, και μακρά πορεία στον κλάδο του ελαιολάδου, ήδη, από το 1991, η εταιρεία Λατζιμάς έχει μακρά ιστορία στην παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην Κρήτη, με τις εκτάσεις της και το ελαιοτριβείο της να είναι κυρίως στον Βόρειο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου, μια περιοχή Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Κατά όσα είχαν γίνει γνωστά τις ημέρες της συμφωνίας, η εταιρεία Λατζιμάς κατέχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στο Πάνορμο Ρεθύμνου. Στο οικόπεδό της, συνολικής εκτάσεως έξι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στεγάζονται ελαιοτριβείο με δύο γραμμές παραγωγής συμβατικού και βιολογικού ελαιόλαδου δυναμικότητας 3.000 καρπών, κτίριο τυποποίησης ελαιόλαδου αποτελούμενη από τέσσερις γραμμές παραγωγής συνολικής δυναμικότητας 3.000 φιαλών/h, αποθήκη υλικών συσκευασίας και αποθήκη δεξαμενών ελαιόλαδου χωρητικότητας 1.500 τόνων ελαιολάδου.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu