Public Eye

Γιατί πέφτει η μετοχή του ΟΤΕ;

Σχεδόν 3 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια την εβδομάδα που μας πέρασε στον ΟΤΕ με την μετοχή να κλείνει την Παρασκευή στα χειρότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα τα 16,49 ευρώ που είναι και σχεδόν 1% πιο κάτω από την έναρξη της χρονιάς.

Το άλλοτε «ομόλογο» της αγοράς, όπως ήταν ο χαρακτηρισμός της μετοχής, φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο (ομόλογο) για φέτος.

Ένα βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα σε καθεστώς αύξησης επιτοκίων και με τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα περισσότερο ευέλικτο, δίδεται η εντύπωση ότι ο Οργανισμός σύρεται πίσω από τις εξελίξεις.

Η Deutsche Telekom, λέει, ότι δεν πουλάει τη συμμετοχή της και διαψεύδει τις φήμες που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αντί ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών να ξεπεράσει τον εαυτό του, περιχαρακώνεται γύρω από το δυσκίνητο γερμανικό management με τους μετόχους μειοψηφίας σε αναβρασμό, όπως μεταφέρουν χρηματιστές συζητήσεις που έχουν με πελάτες τους.

Εν τω μεταξύ υπάρχει διάχυτη ανησυχία μήπως η μετοχή του ΟΤΕ προκαλέσει πρόβλημα στην υπόλοιπη αγορά και συγκεκριμένα στις 9 μετοχές ακόμα, που μετέχουν στον MSCI.

Ήδη, πολλές από τις εντολές που έρχονται από το εξωτερικό, συνδέονται με το γεγονός ότι η μετοχή διαπραγματεύεται στον πιο διαδεδομένο παγκόσμιο δείκτη.

Ένας να πατήσει το sell, ακολουθούν στα τυφλά και οι υπόλοιποι, όπως σχολιάζουν χρηματιστές. Δεν είναι τυχαίο ότι στη μετοχή άλλαξαν χέρια σε δύο συνεδριάσεις, στις 23/2 (ημέρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα) και στις 24/2 σχεδόν 1,7 εκατ. τεμάχια!

Επίσης, πολλοί Έλληνες θεσμικοί επενδυτές που πούλησαν τράπεζες 10% πιο κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, έβαλαν τα λεφτά στον ΟΤΕ, θεωρώντας ότι θα έρθει αντίδραση της μετοχής, η οποία για φέτος δεν έχει έρθει ακόμα.

Έκανε κίνηση στα 15,46. Κι έκτοτε βρίσκεται σε πτωτική πορεία.

Το δε μέρισμα, σκέτη απογοήτευση. Μόλις 3,3% αυξημένο σε σχέση με πέρσι, στα 57 λεπτά.

Η EUROBANK Equities θεωρεί ότι τα αποτελέσματα του 2022 διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, εντούτοις η επιστροφή στο μέτοχο είναι μια μικρή απογοήτευση.

«Η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή μικτού μερίσματος ύψους 0,5765 ευρώ ανά μετοχή (+3,3% σε ετήσια βάση), κάτω από την εκτίμηση του consensus για 0,6070 ευρώ ανά μετοχή» λέει η χρηματιστηριακή.

Η Eurobank εξηγεί ότι «αναφορικά με την αποτίμηση της μετοχής, η μείωση της τιμής ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τις εταιρείες του κλάδου στην ΕΕ, αλλά η υπόθεση του ΟΤΕ πάσχει από έλλειψη καταλυτών.

Ο τίτλος του ΟΤΕ έχει απόδοση -15% τους τελευταίους 12 μήνες, υποαποδίδοντας των ευρωπαϊκών εταιρειών (-3%).»

Η χρηματιστηριακή, ελλείψει σημαντικών καταλυτών που θα οδηγήσουν τη μετοχή υψηλότερα, διατηρεί τη σύσταση σε διακράτηση.

Η δε Optima Bank από την πλευρά της, είναι επίσης της άποψης ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του consensus.

Με μια σύντομη ματιά, η Optima Bank εξηγεί ότι: Τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 885,4 εκατ. ευρώ (+1% σε ετήσια βάση) το 4ο τρίμηνο πέρυσι, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 896,4 εκατ. ευρώ.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 331,8 εκατ. ευρώ (0% σε ετήσια βάση), κάτω από την εκτίμηση των αναλυτών για 341,3 εκατ. ευρώ.

Η Pantelakis Securities, παρόλο που διατηρεί ως τιμή στόχο για την μετοχή του ΟΤΕ τα 18 ευρώ, εκτιμά ότι η επιχείρηση θα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ πιο ισχυρούς ανταγωνιστές στο μέλλον κυρίως στον κλάδο των οικιακών οπτικών ινών (Fibre to The Home).

Παρά ταύτα ο αναλυτής της Pantelakis θεωρεί ότι ο ΟΤΕ στον Ισολογισμό του «κρύβει έναν καταλύτη» ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπεραπόδοση τη μετοχή του.

Αυτή είναι η Telekom Romania Mobile (TRM) από την πώληση της οποίας θα μπορούσε να μοιράσει στους μετόχους του περίπου 200 εκατ. ευρώ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu