Επιχειρήσεις

Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στρέφονται πλέον στο leasing και το factoring

Financial Report

Όταν βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών και του ΕΣΠΑ, υπάρχουν εναλλακτικές

Προγράμματα ΕΣΠΑ, δάνεια σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ, αυτά είναι μόνο μερικά από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία, όμως, δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν όλοι.

Το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις βρίσκουν κλειστή την πόρτα των χρηματοδοτήσεων σε συνδυασμό με την ευελιξία που προσφέρουν άλλες μορφές χρηματοδότησης ξανα-στρέφουν τις επιχειρήσεις προς το leasing όχι μόνο πλέον αυτοκινήτων, αλλά και του συνόλου των μηχανημάτων που χρησιμοποιούν, αλλά και το factoring, μια πρακτική δανεισμού που μετά τις μεγάλες επιχειρήσεις, πλέον περνά σταδιακά και στις μικρομεσαίες.

Factoring: Συμπληρώνει τον τραπεζικό δανεισμό

Το Factoring, το οποίο στα ελληνικά αποδίδεται ως ‘’πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων’’ αποτελεί δέσμη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι οποίες καλύπτουν ανάγκες επιχειρήσεων που πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες με βραχυπρόθεσμη πίστωση σε πελάτες με επαναληπτική κατά κανόνα αγοραστική συμπεριφορά. Πρόκειται για σύναψη σύμβασης μεταξύ του πράκτορα (εταιρεία ή τραπεζική μονάδα Factoring) και του προμηθευτή, βάσει της οποίας ο προμηθευτής (εκχωρητής) εκχωρεί στον πράκτορα τις απαιτήσεις του έναντι των πελατών (οφειλετών) του. Πρόκειται για μια πρακτική, η οποία είναι διαδεδομένη περισσότερο σε μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς συνήθως εκείνες έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο πράκτορας μπορεί να αναλάβει τη διαχείριση, λογιστική παρακολούθηση, είσπραξη των επιχειρηματικών απαιτήσεων, τη χορήγηση προκαταβολών (χρηματοδότηση) επί της αξίας τους, καθώς και την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου. Επί της ουσίας, το Factoring είναι μία εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης που συμπληρώνει τον παραδοσιακό τραπεζικό δανεισμό, ενώ παράλληλα προσφέρει επιπλέον χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και προϊόντα. Απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες πωλούν αγαθά και προσφέρουν υπηρεσίες με βραχυπρόθεσμη πίστωση σε πελάτες με επαναληπτική κατά κανόνα αγοραστική συμπεριφορά, στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Κατά όσα αναφέρει στέλεχος της τραπεζικής αγοράς στο Financial Report: «Είναι κάτι που θα το βλέπουμε τα επόμενα χρόνια ακόμα περισσότερο σαν πρακτική μπροστά μας, καθώς το Factoring μπορεί να εξασφαλίσει σε μια επιχείρηση άμεση ρευστότητα και ακριβή απεικόνιση των εισπρακτέων απαιτήσεών της, να λειτουργήσει σαν ένας βολικός μεσάζοντας, να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων σε ρευστό. Ταυτόχρονα, αυτό που κάνει είναι να επιτυγχάνει ευελιξία προσαρμογής σε οποιαδήποτε εισπρακτική διαδικασία, έλεγχο των περιόδων είσπραξης και συμφωνία υπολοίπων με τους οφειλέτες, ενώ μέσω των υπηρεσιών διεθνούς Factoring μπορεί να απλοποιήσει, να επιταχύνει και να ελαχιστοποιήσει το κόστος στις συναλλαγές από και προς το εξωτερικό. Η επιχείρηση θα έχει επίσης τη δυνατότητα να αυξήσει το εμπόρευμά της και να μειώσει το κόστος της, αφού η αύξηση της καθημερινής ρευστότητας θα της επιτρέψει να εξασφαλίσει μεγαλύτερες ποσότητες σε καλύτερες τιμές».

H κίνηση της Alpha Bank

Yπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες η ALPHA ΒΑΝΚ προχώρησε στην 100% εξαγορά της εταιρείας Flex Fin η οποία συστάθηκε το 2018 και είναι η πρώτη ανεξάρτητη εταιρείας factoring στην Ελλάδα (δηλαδή δεν ανήκε σε κάποιο πιστωτικό ίδρυμα) με ιδρυτή της τον Άλεξ Κελαϊδίτη. Η εταιρεία εκτός από την Ελλάδα επεκτάθηκε πρόσφατα και στην Κύπρο. Kατά όσα αναφέρονται από στελέχη της η εταιρεία ήρθε να «καλύψει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό στην ελληνική αγορά. Μέσω της προεξόφλησης τιμολογίων και επιταγών ενισχύει τη ρευστότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πωλούν τα προϊόντα/υπηρεσίες τους με πίστωση, επιταχύνοντας την ανάπτυξή τους».

Στην παρούσα φάση, η FlexFin έχει γύρω στους 200 πελάτες, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε Ελλάδα και Κύπρο. Αυτό, μάλιστα, γίνεται με τη βοήθεια τη τεχνολογίας, δηλαδή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Flip.

Leasing: Ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα χωρίς δαπάνη μεγάλων ποσών

Το leasing ήταν σύνηθες να αφορά παλαιότερα μόνο τα αυτοκίνητα. Πλέον, όμως, συνδέεται με όλα τα μηχανήματα που μπορεί να χρειαστεί μια σύγχρονη επιχείρηση. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας finloup, το leasing επιτρέπει στις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στα πιο σύγχρονα μοντέλα τεχνολογίας χωρίς να χρειάζεται να δώσουν ένα μεγάλο ποσό μπροστά, πληρώνοντας ένα χαμηλό μηνιαίο μίσθωμα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των ταμειακών ροών και στην απελευθέρωση κεφαλαίων για άλλες σημαντικές επενδύσεις. Τα προϊόντα τεχνολογίας, ειδικά οι high-end συσκευές όπως της Apple και της Microsoft, απαιτούν πολλά χρήματα για τη συντήρηση ή την επισκευή τους σε περίπτωση που υποστούν κάποια βλάβη ή ζημιά, καθώς τα ανταλλακτικά του είναι εξαιρετικά ακριβά. Με το leasing, τα κόστη αυτά μειώνονται σημαντικά, καθώς ο εξοπλισμός παρέχεται μαζί με κάλυψη σε περίπτωση ζημιάς. «Παράλληλα, η εταιρεία δεν χρειάζεται να ανησυχεί ούτε για τη συντήρηση (αναβάθμιση λογισμικού ή εξαρτημάτων), αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό της σε νεότερα και πιο εξελιγμένα μοντέλα. Κάνοντας leasing του εξοπλισμού, οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται πάντα με τα πιο σύγχρονα μοντέλα, τα οποία είναι εξοπλισμένα έτσι ώστε να καλύπτουν τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς, ενισχύοντας έτσι την παραγωγικότητα και την ποιότητα της δουλειάς» τονίζεται.

Έτσι, οι επιχειρήσεις μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές, έχοντας πάντα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αντί να δεσμεύονται σε μοντέλα και μηχανήματα τα οποία σε λίγο διάστημα θεωρούνται ξεπερασμένα. Με το leasing των προϊόντων τεχνολογίας κάθε νέα πρόσληψη ή αποχώρηση από μία εταιρεία δεν σημαίνει απαραίτητα και επένδυση ενός μεγάλου ποσού για την αγορά νέου εξοπλισμού ή την τοποθέτηση μίας πανάκριβης συσκευής στο συρτάρι.

Κάνοντας leasing, η εταιρεία μπορεί να παίρνει τον εξοπλισμό που χρειάζεται, να τον χρησιμοποιεί για όσο θέλει και όταν δεν τον χρειάζεται άλλο, να τον επιστρέψει. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις απολαμβάνουν επίσης φορολογικά πλεονεκτήματα όταν μισθώνουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό τους με leasing, καθώς οι πληρωμές των μηνιαίων μισθωμάτων εκπίπτουν του ΦΠΑ, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης μιας επιχείρησης.

Γιάννης Βουτσινάς: Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος: Όταν οι τράπεζες δεν μπορούν να ανταποκριθούν, πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις

Ο νέος Πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γιάννης Βουτσινάς μίλησε στο Financial Report για το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης όταν οι τράπεζες και τα προγράμματα δεν μπορούν να βοηθήσουν: «Τo leasing και το factoring πλέον προτείνονται ως έμμεση χρηματοδότηση, αν οι τράπεζες δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Είναι γεγονός ότι για να μπορεί να αναπτυχθεί μια επιχείρηση με νόμιμες διαδικασίες, θα πρέπει να λάβει κάποιου είδους χρηματοδότηση και αυτοί οι δύο τρόποι μπορούν να τη βοηθήσουν. Είναι δυο παραδείγματα, τα οποία χρησιμοποιούν, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

O Γιάννης Βουτσινάς

Όπως ανέφερε, επίσης, πάνω από το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να στηριχθούν με ενίσχυση ρευστότητας, κλάδοι όπως η μεταποίηση, ο τουρισμός, αλλά και εκείνες που μπορούν να καινοτομήσουν, θα πρέπει να ενισχυθούν από το τραπεζικό σύστημα οι συνεπείς οφειλέτες, ενώ στόχος πλέον θα πρέπει να είναι και οι συνέργειες ανάμεσα στις επιχειρήσεις.

Κ. Χριστοδούλου, ΑLPHA BANK: Για να δοθεί χρηματοδότηση, πρέπει να διασφαλιστεί το Business Plan

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Chief Corporate Banking Officer της Αttica Bank ανέφερε στο πλαίσιο του πρόσφατου forum των Δελφών ότι το συνολικό τραπεζικό σύστημα είναι πλέον στη φάση που μπορεί να υποστηρίξει την επιχειρηματική ανάπτυξη, αλλά η υπερσυγκέντρωση στον τραπεζικό τομέα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα προσβασιμότητας κάποιων επιχειρήσεων. Κατά τον ίδιο, αυτό είναι από τα κενά που πρέπει να καλυφθούν, καθώς υπάρχουν σοβαρά περιθώρια ανάπτυξης, ενώ είναι απαραίτητο, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα χρηματοδοτικό σχέδιο, να αναλύονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία και σε στοχευμένα τμήματα επιχειρήσεων, ακόμα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

O Kωνσταντίνος Χριστοδούλου

Σε σχέση με τους επιχειρηματικούς κλάδους που χρειάζονται χρηματοδότηση, ο κ. Χριστοδούλου, ανέφερε ότι όλοι οι κλάδοι έχουν ενδιαφέρον, ιδίως η βιομηχανία, η μεταποίηση, ο τουρισμός, οι κατασκευές, τη στιγμή που ο στόχος είναι να γίνονται πλέον όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις ελκυστικές για χρηματοδότηση. «Εκτός από τράπεζα, είμαστε σύμβουλος και εκπαιδευτής για μια επιχείρηση, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το business plan που έχει εκπονήσει, έχει ρεαλιστικές παραδοχές και τότε σίγουρα θα βρεθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu