Επιχειρήσεις

Γιατί ο όμιλος Μυτιληναίου πίνει στην υγεία της ΔΕΗ – Εκτιμήσεις για κέρδος άνω των 500 εκατ. ευρώ

Ο CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης και ο Πρόεδρος του Ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Η συμφωνία των δύο δισ. ευρώ μεταξύ ΔΕΗ και Μυτιληναίου θα γεννήσει μεγάλα κέρδη

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Πέμπτη 11/4/2024 μεταξύ ΔΕΗ και ομίλου Μυτιληναίου έκανε αίσθηση όχι μόνο για το μέγεθός της αλλά και για άλλους λόγους. Ειδικά για τον όμιλο Μυτιληναίου είναι μια συμφωνία από την οποία θα κερδίσει πολλά εκατομμύρια και τον διευκολύνει τα μέγιστα στον προγραμματισμό και χρηματοδότηση άλλων δραστηριοτήτων. Από την πλευρά της ΔΕΗ, η διοίκηση του Γιώργου Στάσση θα «πουλήσει» στους επενδυτές τον μετασχηματισμό του ομίλου και την στροφή της σε πράσινη ενέργεια, εξέλιξη που θα κοστίσει κάτι περισσότερο.

Ας δούμε όμως κάποια κομβικά σημεία:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H ΔΕΗ αγοράζει τα φωτοβολταϊκά του Μυτιληναίου στο εξωτερικό, €2 δισ. η αξία της συμφωνίας

Η συμφωνία αφορά την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων μέχρι 2000MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία

Η ΔΕΗ, η οποία ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο σε ποσοστό 34,12% (κατέχει και 5,27% ίδιες μετοχές) και έχει ορίσει τη διοίκηση,  εμφανίζεται τελευταία πρόθυμη να πληρώσει εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα) σε επιχειρήσεις που ελέγχονται από Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι τυγχάνουν συνομιλητές του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι η δεύτερη συμφωνία με ελληνικό όμιλο τους τελευταίους μήνες μετά την συμφωνία που έκανε με την Intrakat, των επιχειρηματιών Δημ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου (Η συμφωνία με την Intrakat αφορούσε αιολικά πάρκα και όχι φωτοβολταϊκά και βοήθησε την εταιρεία να αντλήσει αρκετά εκατομμύρια προκειμένου να αποπληρώσει δάνειο που είχε λάβει για να εξαγοράσει την Ακτωρ κατασκευαστική από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ).

Η ταχύτητα με την οποία γίνονται αυτές οι συμφωνίες είναι αξιοπρόσεκτη δεδομένου ότι οι εξαγορές αυτές δεν αφορούν πάρκα σε λειτουργία με ταμεικαές ροές αλλά πάρκα σε ανάπτυξη, τα οποία ενέχουν και έναν βαθμό αβεβαιότητας ως προς την τελική παραγωγή ενέργειας.

Για τις εξαγορές αυτές και εδικότερα για την τελευταία εξαγορά των φωτοβολταϊκών πάρκων από τον όμιλο Μυτιληναίου, η ΔΕΗ είναι διατεθημένη να πληρώσει υπερτίμημα της τάξης του 30%. Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ από τη συμφωνία των 2 δισ. ευρώ, ποσό 500 με 600 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι κέρδος για τον όμιλο Μητυλιναίου.

Ποιος το λέει αυτό;

Η απάντηση είναι τα στοιχεία που οι ίδιες οι εταιρείες δημοσιεύουν.

Ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023. Εκεί αναλύοντας το χαρτοφυλάκιο των φωτοβολταϊκών έργων της M Renewables (κλάδος επιχειρηματικής δραστηριότητας του ομίλου),  αναφέρει ότι «η MYTILINEOS ολοκλήρωσε τη διαδικασία χρηματοδότησης (χωρίς αναγωγή ή εγγυήσεις από τη μητρική εταιρεία – non-recourse financing), των έργων ΑΠΕ συνολικής αξία ~€700 εκατ. για τα έργα της Χιλής (588MW), Αυστραλίας (150MW), Ρουμανίας (130MW) και Ελλάδας (~178MW). Το σύνολο αυτών των έργων είναι 1.046 MW, με κόστος περίπου 700 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία.

Συνεπώς τα 2 δισ. ευρώ που αφορούν το σύνολο της συμφωνίας για την πώληση στη ΔΕΗ του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων μέχρι 2000MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία – όταν αυτά ολοκληρωθούν –  δίνουν μια υπεραξία (κέρδος όταν γίνει η συναλλαγή ) που εκτιμάται σε περίπου 500-600 εκατ. ευρώ.

Ετσι, η ΔΕΗ εξελίσσεται σε έναν μοχλό χρηματοδότησης και μόχλευσης των δραστηριοτήτων άλλων ελληνικών εταιρειών, ικανοποιώντας πολλούς και προσβλέποντας σε μελλοντικά οφέλη, τα οποία μένει να αποδειχθούν.
Σίγουρα υπήρχαν ελκυστικότερες επενδυτικές προτάσεις και λιγότερο αβέβαιες, όπως λένε αρκετοί…

Χρήστος Ιωάννου
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu