Τεχνολογία

Γιατί η Silicon Valley αλλάζει και υποστηρίζει Τραμπ – Όχι η πλειονότητα αλλά μεγάλα ονόματα με επιρροή

Εάν μέχρι πρόσφατα η δημόσια στήριξη προς τον Τραμπ ήταν ταμπού, πλέον είναι αποδεκτή.

Η Silicon Valley, η καρδιά της αμερικανικής καινοτομίας που ήταν προπύργιο δημοκρατικών πεποιθήσεων, φαίνεται να κάνει στροφή. Το 2016, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές είχε προκαλέσει απόγνωση. Τώρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

«Αισθάνομαι σαν το χειρότερο πράγμα που έχει συμβεί στη ζωή μου», είχε γράψει ο Sam Altman, συνιδρυτής του OpenAI, στο X.

Δήλωση περί «τρόμου», είχε κάνει ο Shervin Pishevar, που έχει επενδύσει στην Uber και έκανε έκκληση για η Καλιφόρνια να αποσχιστεί από τις ΗΠΑ.

Οκτώ χρόνια μετά…, η  διάθεση έχει αλλάξει. Ένα σημαντικό τμήμα του κεφαλαίου και της δύναμης της Silicon Valley παρατάσσεται τώρα δίπλα στον Τραμπ για να κερδίσει τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο μαζί με τον υποψήφιό του για αντιπρόεδρο, JD Vance, πρώην επιχειρηματία venture capital που έζησε στο Σαν Φρανσίσκο για σχεδόν δύο χρόνια.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετοί εκπρόσωποι της τεχνολογίας έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στον Τραμπ, με τη δυναμική να αυξάνεται ακόμη πιο γρήγορα μετά την απόπειρα δολοφονίας του στις 13 Ιουλίου.

«Υποστηρίζω πλήρως τον Πρόεδρο Τραμπ και ελπίζω για ταχεία ανάρρωσή του», έγραψε ο Έλον Μασκ στο X, την πλατφόρμα που κατέχει, μόλις 30 λεπτά μετά τον πυροβολισμό. Δύο ημέρες αργότερα, ο Marc Andreessen και ο Ben Horowitz, πρωτοπόροι του διαδικτύου, των οποίων η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων ελέγχει 35 δισεκατομμύρια δολάρια, υποστήριξαν το δίδυμο Trump- Vance.

Ο Keith Rabois, ένα πρώην  στέλεχος του PayPal και του LinkedIn, ο οποίος το 2016 αποκάλεσε τον Τραμπ «κοινωνιοπαθή», υποσχέθηκε 1 εκατομμύριο δολάρια στην εκστρατεία του. «Ο Μπάιντεν είναι ο χειρότερος πρόεδρος της ζωής μου», είπε μάλιστα στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος της Khosla Ventures.

Αλλοι επενδυτές της Silicon Valley, όπως οι Chamath Palihapitiya και David Sacks, του τεχνολογικού podcast «All-In» και συνεργάτες της Sequoia Capital Doug Leone και Shaun Maguire, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει δημόσια τον Τραμπ  όλοι τους έχουν κάνει ή σχεδιάζουν να κάνουν μεγάλες δωρεές σε μια νέα επιτροπή πολιτικής δράσης υπέρ του Τραμπ με επικεφαλής τον Joe Lonsdale, τον συνιδρυτή του κολοσσού λογισμικού Palantir Technologies και της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών, 8VC.

Ο Shervin Pishevar, ο οποίος δεν περίμενε η Καλιφόρνια να αποσχιστεί από την ένωση, μετακόμισε στο Μαϊάμι της Φλόριντα και έγινε υποστηρικτής του Τραμπ. «Το Δημοκρατικό κόμμα που ήξερα επί Ομπάμα δεν υπάρχει πια», λέει, σε μια συνέντευξη στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι.

Η αλλαγή στη Silicon Valley είναι ενδεικτική της αναγνώρισης ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει γίνει πολύ πιο ανοιχτό σε μεγάλες ιδέες για να ανοικοδομήσει πραγματικά την Αμερική και να αγκαλιάσει την τεχνολογία και την καινοτομία.

Η πλειονότητα παραμένει με τους Δημοκρατικούς 

Βέβαια, αυτή η τάση προς το παρόν δεν έχει πάρει μαζικό χαρακτήρα. Η πλειονότητα των εκπροσώπων και επενδυτών της τεχνολογίας παραμένει με τους Δημοκρατικούς. Περίπου το 80% των δωρεών από εταιρείες διαδικτύου έχουν πάει στους Δημοκρατικούς μέχρι στιγμής σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο, σύμφωνα με το Open Secrets (αν και έχει μειωθεί από 90% το 2020), και οι βετεράνοι της μεγάλης τεχνολογίας, όπως το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Microsoft, ο Reid Hoffman, εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Στο Σαν Φρανσίσκο, το ποσοστό των ανθρώπων που ψήφισαν τον Τραμπ το 2020 έχει αυξηθεί σε 13% από  9% το 2016.

Μερικοί από τους ισόβιους Δημοκρατικούς του Σαν Φρανσίσκο πιστεύουν ότι η τάση απλώς υπερτονίζεται λόγω ενός μικρού αριθμού ατόμων με μεγάλη επιρροή. Αυτό που συμβαίνει σε αυτόν τον πλούσιο θύλακα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι αντιπροσωπευτικό της υπόλοιπης χώρας. Αλλά το χάσμα εδώ αντανακλά τα πολιτικά ρήγματα που γίνονται αισθητά σε εθνικό επίπεδο και δείχνει και την γενικότερη τάση στο δίλημμα που κυριαρχεί για το αν μια δεύτερη θητεία Τραμπ αντιπροσωπεύει απειλή ή ευκαιρία.

Η προθυμία ορισμένων από τους πιο γνωστούς δημιουργούς πλούτου της Silicon Valley να υποστηρίξουν τον Τραμπ αποκαλύπτει πως κάποιοι πιστεύουν ότι οι Δημοκρατικοί απέτυχαν να ενισχύσουν.

Οι λόγοι της στροφής είναι τόσο εμπορικοί όσο και ιδεολογικοί

Οι υποστηρικτές του Τραμπ της Silicon Valley στοιχηματίζουν ότι ο πρώην πρόεδρος θα μειώσει τη φορολογική τους επιβάρυνση και θα ενισχύσει τα επιχειρηματικά τους κέρδη. Πολλοί από αυτούς είναι απελπισμένοι να αποφύγουν το σχέδιο του Μπάιντεν να φορολογήσει τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη με 25% για άτομα των οποίων η περιουσία ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Ο φόρος «θα σκότωνε απολύτως τόσο τις νεοφυείς επιχειρήσεις όσο και τη βιομηχανία επιχειρηματικών κεφαλαίων που τις χρηματοδοτεί», δημοσίευσε η Andreessen Horowitz στον ιστότοπό της την περασμένη εβδομάδα.

Οι ρυθμιστικές αρχές του ανταγωνισμού έχουν πιέσει τις εταιρείες τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια και έτσι έχει επηρεαστεί και η αγορά των νεοφυών εταιρειών που υποστηρίζονται από τις μεγαλύτερες εταιρείες.

Η Lina Khan, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, και ο Jonathan Kanter, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας για θέματα αντιμονοπωλίων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουν βάλει στο στόχαστρο τα τεχνολογικά μονοπώλια, οδηγώντας υποθέσεις των εταιρειών Amazon, Meta, Google, Apple και άλλων στα δικαστήρια.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη τους τελευταίους 18 μήνες το έχουν καταστήσει ένα ιδιαίτερα πιεστικό πρόβλημα για τις εταιρείες τεχνολογίας. «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ραγδαίας αύξησης της τεχνητής νοημοσύνης που θα κάνει την έκρηξη του dotcom να μοιάζει με ανοιξιάτικο διάλειμμα», λέει ο Boris Feldman, συνεπικεφαλής της παγκόσμιας τεχνικής πρακτικής της Freshfields, ο οποίος συμβουλεύει πολλές εταιρείες τεχνολογίας. «Οι CEOs της τεχνολογίας ανησυχούν ότι, λόγω της εμμονικής εχθρότητας της Khan προς τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, [η FTC] θα είναι πρόθυμη να εμποδίσει τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, θέτοντάς μας σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των μη δυτικών χωρών».

Ο Τραμπ και ο υποψήφιός του, Βανς, έχουν εκφράσει την επιθυμία να ελέγξουν τις μεγάλες εταιρείες αλλά η αίσθηση στους τεχνολογικούς κύκλους είναι ότι μια κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων δεν θα είναι κατά των συγχωνεύσεων όσο η σημερινή κυβέρνηση. Επιπλέον, τόσο ο Τραμπ όσο και ο Βανς, οι οποίοι επένδυσαν σε δεκάδες νεοσύστατες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης έχουν τοποθετηθεί ως ισχυροί σκεπτικιστές σχετικά με τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η χαλαρότερη ρύθμιση θα είχε ιδιαίτερο όφελος για τους ιδρυτές και τους υποστηρικτές των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης.

Επίσης, ένα άλλο στοιχείο είναι ότι ο Τραμπ έχει παρουσιάσει τον εαυτό του σε στελέχη τεχνολογίας ως «ο πρόεδρος κρυπτογράφησης» και σχεδιάζει να κάνει μια ομιλία σε ένα μεγάλο συνέδριο Bitcoin στο Νάσβιλ αργότερα αυτόν τον μήνα. Η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, με τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων να αυξάνουν τα στοιχήματά τους στην πιθανότητα να κερδίσει.

Υπάρχουν επίσης ιδεολογικοί λόγοι πίσω από τη στροφή. Η κουλτούρα της Silicon Valley τις τελευταίες δύο δεκαετίες καθορίστηκε από προοδευτικές συμπεριφορές που στόχευαν στην εξάλειψη της κοινωνικής αδικίας, με τους τεχνολογικούς γίγαντες να υιοθετούν μότο όπως το “Don’t Be Evil” της Google, η Meta να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να αμφισβητήσουν τη διαχείρισή της σε εταιρικά θέματα και οι εργαζόμενοι αναγκάζουν τους εργοδότες τους να ασκήσουν βέτο στις κρατικές αμυντικές συμβάσεις για ηθικούς λόγους.

Με τον καιρό, αυτό έχει αλλάξει. Η Google εγκατέλειψε το σύνθημα και η Meta άρχισε να περιορίζει την πολιτική ομιλία του προσωπικού το 2020. Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν τραβήξει τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google πίσω στο κυβερνητικό έργο για αμυντικά προγράμματα — και οι εργαζόμενοι καλούνται να παραιτηθούν εάν δεν τους αρέσει.

Μια από τις πιο εμφανείς διαφορές με την κουλτούρα της τεχνολογικής βιομηχανίας ήταν η στάση του Τραμπ για τη μετανάστευση. Οι μισές νεοφυείς επιχειρήσεις αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο ξεκίνησαν από μετανάστες. Ωστόσο, μια μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού τροφοδότησε μέρος της τεχνολογικής ταλάντευσης υπέρ του Τραμπ, ιδιαίτερα από τότε που κάτι τέτοιο υιοθέτησε ο Μασκ.

Προβοκάτορες όπως ο Μασκ διαμαρτύρονται για την «εγρήγορση» εδώ και χρόνια και αυτό το συναίσθημα έχει γίνει ολοένα και πιο κυρίαρχη άποψη σε ορισμένους τεχνολογικούς κύκλους, με τις εταιρείες να λογοκρίνουν τη ρητορική τους για διαφορετικότητα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μασκ όχι μόνο ενέκρινε τον Τραμπ, αλλά ανακοίνωσε επίσης ότι θα μεταφέρει τόσο το X όσο και το SpaceX από την Καλιφόρνια στο Τέξας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για έναν νέο νόμο της πολιτείας για την ταυτότητα φύλου για μαθητές.

Τέλος, υπάρχει και το προφανές για την ξαφνική έκρηξη υποστήριξης: ο κόσμος του χρήματος και της εξουσίας της Silicon Valley πιστεύει τώρα ότι ο Τραμπ θα κερδίσει – μετά τα γεγονότα του τελευταίου μήνα – και θέλουν να έχουν πρόσβαση στη νέα κυβέρνηση.

Οι μεγάλες εταιρείες Big Tech μένουν σιωπηλές αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις. Στις 12 Ιουλίου, η Meta ήρε όλους τους περιορισμούς που είχε θέσει στους λογαριασμούς του Τραμπ στο Facebook και στο Instagram στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Και έτσι, εάν μέχρι πρόσφατα η δημόσια στήριξη προς τον Τραμπ ήταν ταμπού, πλέον στη Σίλικον Βάλεϊ είναι αποδεκτή.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu