Επιχειρήσεις

Γιατί η Πλαίσιο Computers βγαίνει από το Χρηματιστήριο μετά από 23 χρόνια – Τι σχεδιάζουν οι Γεράρδοι

Έπειτα από 23 χρόνια πορείας στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η οικογένεια Γεράρδου πήρε την απόφαση να ανακτήσει την πλήρη κυριότητα της Πλαίσιο Computers και να τη βγάλει απ’ το ΧΑ.

_x000D_

Όπως εξηγεί ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Γεράρδος, σε αυτό συνετέλεσαν κυρίως τρεις λόγοι.

_x000D_

«Ο πρώτος έχει να κάνει με την αποτίμηση της εταιρείας με βάση την πορεία της μετοχής. Κάτι που προτάξαμε στην επιχειρηματολογία μας στις χρηματιστηριακές Αρχές και την Κεφαλαιαγορά. Ανέκαθεν ήταν χαμηλή, όμως αυτό δεν δικαιολογείται.

_x000D_

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που καταγράφουμε ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων. Και το 2020 και το 2021 είχαμε εξαιρετικές επιδόσεις. Φέτος το ίδιο, παρά τις νέες προκλήσεις στο οικονομικό περιβάλλον.

_x000D_

Κι όμως, η αποτίμηση της εταιρείας δεν λέει να ανέβει και εμείς θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία υποτιμάται», σημειώνει ο κ. Γεράρδος, ο οποίος λειτουργώντας από κοινού με τον γιο του, Κώστα, διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ελέγχουν συνολικά το 82,18% του μετοχικού κεφαλαίων και των δικαιωμάτων ψήφου.

_x000D_

Σημειώνεται πως η έκθεση αποτίμησης την οποία συνέταξε η Euroxx Χρηματιστηριακή και η οποία συνοδεύει την δημόσια πρόταση της οικογένειας Γεράρδου τοποθετεί το προσφερόμενο τίμημα στα 4,58 ευρώ ανά μετοχή όταν η τρέχουσα τιμή της Πλαίσιο στο ΧΑ είναι 3,15 ευρώ. Κάτι που της δίδει μία αποτίμηση μόλις 70 εκατ. ευρώ όταν τα Ίδια Κεφάλαια της εταιρείας στις 30 Ιουνίου ήταν οριακά πάνω απ’ τα 100 εκατ. ευρώ!

_x000D_

«Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το ίδιο το ΧΑ ως πηγή άντλησης ρευστότητας. Το Πλαίσιο δεν έχει ανάγκη να βρίσκεται εκεί αφού έχει μία υγιή οικονομική βάση, σημαντική ρευστότητα αλλά και διαφορετικές πηγές να προσφύγει στην περίπτωση που θα χρειαζόταν», λέει ο κ. Γεράρδος. Σημειώνεται πως με βάση τις οικονομικές καταστάσεις α’ εξαμήνου που έχει κοινοποιήσει η εταιρεία η ταμειακή ρευστότητα της εταιρείας στις 30 Ιουνίου ήταν στα 26,77 εκατ. ευρώ και η καθαρή ρευστότητα, αφαιρουμένου του τραπεζικού δανεισμού, στα 14,13 εκατ. ευρώ.

_x000D_

Τέλος, ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με τα θέματα συμμόρφωσης της εταιρείας στους κανόνες της Κεφαλαιαγοράς. «Οι κανόνες ορθώς υπάρχουν. Ωστόσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον το να δεσμεύεσαι πάνω στην βραχυπρόθεσμη προοπτική που επιτάσσουν τα τρίμηνα, όταν από τη μία προτεραιότητα και βασική στόχευση σου είναι οι μεγάλες μακρόπνοες αλλαγές και από την άλλη η μέγιστη δυνατή ευελιξία, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα», τονίζει ο κ. Γεράρδος.

_x000D_

18 εκατ. ευρώ

_x000D_

Επί των διαδικαστικών το επόμενο διάστημα αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση το πληροφοριακό δελτίο για την προαιρετική δημόσια πρόταση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η περίοδος αποδοχής της πρότασης θα ξεκινήσει από τη δημοσίευση του πληροφοριακού δελτίου αμέσως μετά την έγκριση του.

_x000D_

Υπολογίζεται πως για να συγκεντρώσει το 100% των μετοχών της εταιρείας η οικογένεια Γεράρδου θα χρειαστεί να δαπανήσει ως 18 εκατ. ευρώ περίπου λαμβάνοντας κανείς υπόψη τον αριθμό των μετοχών που δεν ελέγχει και το προσφερόμενο τίμημα.

_x000D_

Η χρηματιστηριακή διαδρομή

_x000D_

Κάπως έτσι η διαδρομή της Πλαίσιο Computers στο ΧΑ αναμένεται να τερματιστεί εντός του 2023, κλείνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της που κράτησε 24 χρόνια.

_x000D_

Ήταν 15 Μαρτίου του 1999 όταν η μετοχή της Πλαίσιο έπαιρνε τη θέση της στο χρηματιστηριακό ταμπλό στην τότε Σοφοκλέους. Μία περίοδος σταθμός που θα έδινε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση τότε στην προσπάθεια του Γιώργου Γεράρδου, που έχοντας ξεκινήσει την πορεία του από το περίφημο μαγαζάκι των 12 τμ στην οδό Στουρνάρη τριάντα χρόνια πριν (το 1969) είχε καταφέρει ήδη να βάλει τις βάσεις για μία μεγάλη αλυσίδα λιανικής.

_x000D_

Απ’ τη δημόσια εγγραφή τότε αντλήθηκαν σε δραχμές το ισοδύναμο του 1,5 εκατ. ευρώ σήμερα, όπως έχει πει ο κ. Γεράρδος. Εκείνα τα Κεφάλαια απ’ το ΧΑ, που την εποχή της χρηματιστηριακής «φρενίτιδας» αποτελούσε την πιο μεγάλη πηγή χρηματοδότησης επιχειρήσεων, τροφοδότησαν το αναπτυξιακό σχέδιο της Πλαίσιο, το οποίο περιελάμβανε και την (αποτυχημένη τελικά) διείσδυση της στα Βαλκάνια.

_x000D_

Η κρίση στη χώρα έφερε την αναθεώρηση των σχεδιασμών και η στροφή στο μοντέλο λειτουργίας που σήμερα αποτελεί το «όπλο» της Πλαίσιο, με ενισχυμένα logistics, ψηφιακή παρουσία και υποδομές. Μία δικαίωση τόσο για τον Γιώργο όσο και για τον Κώστα Γεράρδο που υπογραμμίστηκε απ’ τις εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων ετών και επισφραγίστηκε απ’ την ανάδειξη του κ. Γιώργου Γεράρδου το 2021 σε «manager της χρονιάς» στον απαιτητικό διαγωνισμό της ΕΥ.

_x000D_

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις ο Όμιλος Πλαίσιο Computers είχε το 2021 ενοποιημένες πωλήσεις 436,9 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ήταν 19,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους 8,5 εκατ. ευρώ. Κατά το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης οι οικονομικές επιδόσεις παρουσίασαν μικρή κάμψη σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

_x000D_

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 192,2 εκατ. (από 199,2 εκατ.), τα EBITDA στα 6,2 εκατ. ευρώ (από 6,6 εκατ.) και τα κέρδη μετά τους φόρους 1,7 εκατ. ευρώ (από 1,9 εκατ. ευρώ).

_x000D_

Η πορεία από το πρώτο κατάστημα στη Στουρνάρη

_x000D_

Υπενθυμίζεται ότι η ιστορία της Πλαίσιο Computers αρχίζει το 1969 όταν ο Γεώργιος Γεράρδος ξεκίνησε τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος επί της οδού Στουρνάρη. Σημαντικός σταθμός ήταν το 1986 όταν συναρμολογήθηκε ο πρώτος υπολογιστής TURBO-X, ενώ το 1995 πραγματοποίησε τις πρώτες πωλήσεις προϊόντων μέσω καταλόγου στην ελληνική αγορά.

_x000D_

_x000D_

_x000D_

_x000D_

Το 1996 άρχισε να λειτουργεί οργανωμένο τμήμα πωλήσεων σε επιχειρήσεις και το 1999 εγκαινίασε ψηφιακό κατάστημα, με το πρώτο Superstore τεχνολογίας να ανοίγει τρία χρόνια αργότερα, σε χώρο 2.500 τ.μ. και τριών επιπέδων στην Μεταμόρφωση. Το 2009 λειτούργησε σύγχρονο κέντρο logistics και διανομής στη Μαγούλα ενώ οι επενδύσεις συνεχίζονται εντατικά σε διανομή και e-commerce τα τελευταία χρόνια. Το 2019 η εταιρεία συμπλήρωσε 50 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά και την ίδια χρονιά επεκτάθηκε στις λευκές συσκευές.

_x000D_

Από το 2021 έχει ενισχύσει το διοικητικό της συμβούλιο με νέα καταξιωμένα στελέχη, όπως ο Απόστολος Ταμβακάκης στη θέση αντιπροέδρου, ο Κώστας Μητρόπουλος, ο Αλέξης Πιλάβιος και η Κατερίνα Βασιλάκη, μέλη.

_x000D_

Πέρυσι η εταιρεία πέτυχε ρεκόρ τζίρου στα 436,9 εκατ. ευρώ, με ανάπτυξη 38% σε σχέση με το 2019, ΕBITDA 20 εκατ. ευρώ, ταμείο 62 εκατ. ευρώ και σημαντική ενίσχυση του τομέα B2B με διείσδυση στη ho.re.ca.. Με βάση πρόσφατα στοιχεία, στο εννεάμηνο του 2022 εμφάνισε κύκλο εργασιών 302,8 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) μειωμένα κατά 7,6%, στα 5,7 εκατ. ευρώ και EBITDA 11,1 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 2,9%.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu