Επικαιρότητα

Γιατί δεν πείθει η εξήγηση για τους αυξημένους θανάτους από κορονοϊό ασθενών στην Ελλάδα

Το επιχείρημα πως η Ελλάδα έχει διαφορετικό σύστημα καταγραφής θανάτων από κορονοϊό δεν είναι επαρκές για να δικαιολογήσει τον πολύ μεγαλύτερο αριθμό απωλειών σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό υποστηρίζει στη συνέντευξή του στο iatronet.gr ο ομότιμος καθηγητής πνευμονολογίας – λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής, επισημαίνοντας πως το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις, αφού πρώτα μελετηθεί σε βάθος.

«Οι θάνατοι στην Ελλάδα είναι αρκετά περισσότεροι από όσους θα έπρεπε να είναι, αν κοιτάξουμε τι γίνεται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται ότι δεν υπολογίζονται οι θάνατοι με τον ίδιο τρόπο σε πολλές χώρες, δεν είναι απολύτως ικανοποιητικό, γιατί υπάρχουν χώρες που υπολογίζουν τους θανάτους με τον δικό μας τρόπο και αν καθίσει κανείς να κάνει τη σύγκριση θα διαπιστώσει ότι και πάλι υστερούμε», τονίζει ο καθηγητής για να προσθέσει: «Κι αν κι αυτό δεν πείθει, τότε μπορεί να δει κανείς ξανά τη μελέτη του καθηγητή κ. Τσιόδρα σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Λύτρα, που έδειξε ότι η θνητότητα από τη νόσο διαφέρει ανάλογα με το αν βρίσκεσαι στην Αθήνα ή σε κάποια άλλη ελληνική πόλη. Μιλάμε πάντα για τον ίδιο ιό και για την ίδια ακριβώς μέτρηση της θνητότητας. Άρα λοιπόν υπάρχουν θέματα τα οποία είναι ανοιχτά, οφείλουν να μελετηθούν και θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες απαντήσεις».

Ο κ. Κιουμής εκτιμά πως ο αριθμός των θανάτων από Covid-19 θα μειωθεί το επόμενο διάστημα, ακολουθώντας τους υπόλοιπους δείκτες (αριθμός κρουσμάτων, νοσηλειών, διασωληνωμένων) και θεωρεί πως η επιδημιολογική εικόνα επιτρέπει την άρση των περιορισμών για το καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά το φθινόπωρο, δεν κρύβει την ανησυχία του για ενδεχόμενο πισωγύρισμα, αν δεν έχει κυκλοφορήσει ως τότε το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα παρέχει προστασία από τις νέες μεταλλάξεις και κυρίως μεγαλύτερη διάρκεια.

«Ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού –υπολογίζεται γύρω στο 37%- δεν έχει εμβολιαστεί καθόλου. Άρα υπάρχει εν δυνάμει ένα εργοστάσιο παραγωγής μεταλλάξεων και δεν ξέρουμε αν μια μετάλλαξη από αυτές που παράγονται διαρκώς από τον κορονοϊό δεν θα κάνει έναν συνδυασμό ιδιαίτερα επικίνδυνο: δηλαδή να έχει και εύκολη μετάδοση και να προκαλεί υψηλής βαρύτητας νόσο. Όσο υπάρχει αυτή η πιθανότητα τόσο μένουμε ανήσυχοι», επισημαίνει.

Θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (12 – 18 Απριλίου)

 Ελλάδα

42 

 Μάλτα 

41 

 Λετονία

30 

 Σλοβακία

28 

 Δανία

25 

 Κύπρος

24 

 Εσθονία

22 

 Λιθουανία

21 

Κροατία

21 

 Αυστρία

18 

Βουλγαρία 

18 

 Ουγγαρία

18 

Ιταλία

16

 Ιρλανδία

16 

Τσεχία

14

Πορτογαλία

14

Βέλγιο

13

Γαλλία

12

Πολωνία

8

Γερμανία

Ολλανδία 

Λουξεμβούργο 

 5

 Ρουμανία

Φινλανδία

4

Ισπανία

4

Σλοβενία

4

Σουηδία

3

Θνησιμότητα

Διεθνείς και εθνικοί Οργανισμού έχουν ήδη σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου. Η Eurostat κατέταξε στη δεύτερη ευρωπαϊκή θέση την Ελλάδα σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα. 

Η υπερβάλλουσα θνητότητα αφορά τον αριθμό των θανάτων από όλες τις αιτίες που μετράται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και ο οποίος ξεπερνά εκείνον που θα μπορούσε να έχει καταγραφεί σε κανονικές συνθήκες.

Για αύξηση κατά πάνω από 24% στους θανάτους κατά το πρώτο τρίμηνο στην Ελλάδα, κάνουν λόγο και οι ειδικοί της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Στη σχετική έκθεση επισημαίνεται πως περιλαμβάνονται θάνατοι από διάφορες αιτίες, περιλαμβανομένης και της πανδημίας.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu