Ωστόσο και πάλι οι εισαγωγές είναι περισσότερες
Οι νέοι εξαγωγικοί προορισμοί και η ενίσχυση συγκεκριμένων ήδη υπαρχόντων ήταν τα κλειδιά για το 2024, με τις εξαγωγές τροφίμων να αποτελούν καταρχήν τον κυρίαρχο πόλο εξωστρέφειας.
Πιο συγκεκριμένα, παρότι το εν γένει πρόσημο για τη χρονιά που έφυγε ήταν αρνητικό, κατά τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλ. Καλαμπόκη «το 2024 απέδειξε ότι η ελληνική εξαγωγική κοινότητα έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις παγκόσμιες αλλαγές. Παρά τις προκλήσεις είδαμε απροσδόκητες ευκαιρίες σε νέες αγορές, όπως η Αφρική, ανάδειξη νέων δυνατοτήτων μέσω βιώσιμων και καινοτόμων προϊόντων».
Την ίδια στιγμή, κατά τον ίδιο, ο στόχος είναι «η διατήρηση των αγορών υψηλής προτεραιότητας ενισχύοντας τη θέση μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αλλά και περαιτέρω διείσδυση σε νέες αγορές. Οι επιμέρους επιτυχίες στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική δείχνουν ότι η στόχευση σε αυτές τις περιοχές πρέπει να ενταθεί για να αποδώσει ακόμη περισσότερο».
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγωγές τροφίμων το 10μηνο του 2024 καταγράφουν άνοδο της τάξης του 8,9% φτάνοντας τα 6,8 δισ. ευρώ από 6,2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα με τα ελληνικά τρόφιμα να αυξάνουν τις πωλήσεις τόσο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στις Τρίτες Χώρες.
Ειδικότερα οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασαν το 10μηνο του 2024 στα 4,77 δισ. ευρώ από 4,43 δισ. ευρώ το 2023 καταγράφοντας άνοδο 7,7% ενώ αύξηση κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ σημείωσαν και οι εξαγωγές τροφίμων προς τις Τρίτες Χώρες ξεπερνώντας στο σύνολό τους τα 2 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές επιχειρήσεις με έντονη εξωστρέφεια κατάφεραν να διεισδύσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε ορισμένες αγορές με σύμμαχο την καινοτομία και την ποιότητα των προϊόντων τους.
Αύξηση εισαγωγών
Τη στιγμή που οι εξαγωγές βρίσκονται σε καθοδική πορεία οι εισαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται. Ειδικότερα, στην περίοδο Ιανουαρίου –Οκτωβρίου 2024 αυξήθηκαν ελαφρώς, καθώς διευρύνθηκαν κατά 1,22 δισ. ευρώ ή κατά 1,8%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 70,19 δισ. ευρώ έναντι 68,96 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Μάλιστα, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν με ελαφρώς πιο έντονο ρυθμό και άγγιξαν τα 52,92 δισ. ευρώ από 50,95 δισ. ευρώ, δηλαδή ενισχύθηκαν κατά 1,97 δισ. ευρώ και σε ποσοστό κατά 3,9%.
Επιπρόσθετα, αγορές όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση που άγγιξε το 70% και 90%. Ειδικά προϊόντα όπως τα πετρέλαιο, βαμβάκι και οι τεχνολογικές λύσεις ελληνικής προέλευσης κατέγραψαν ρεκόρ. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται εν μέρει σε στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας και εμπορικών εκθέσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2023, καθώς και στη σταθερή ανάπτυξη της μεσαίας τάξης στις χώρες αυτές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΣΕ. Επίσης, χώρες όπως η Πολωνία, η Κροατία και η Δανία παρουσίασαν αυξήσεις που κυμάνθηκαν από 18% έως 82%. Αυτές οι αγορές, που παραδοσιακά είχαν μικρότερη βαρύτητα, ξεχώρισαν το 2024 για την αύξηση της ζήτησης σε πετρέλαιο, φύλλα αλουμινίου και ζωοτροφές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Επενδύουν στο brand Ελλάδα οι αεροπορικές εταιρείες στα νέα τους προγράμματα για το 2025
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Χαλασμένα εκδοτήρια στην ατζέντα των προβλημάτων
- Πως θα δοθεί το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο το 2025
- Κώστας Σημίτης: Η πολιτική διαδρομή, τα μεγάλα σκάνδαλα και η τελευταία δημόσια παρέμβασή του
- Νέα κτίρια γραφείων σε όλη την Αττική το 2025: Ποιες εταιρείες επενδύουν
- Μήνυμα από το 112 για περιορισμό των μετακινήσεων στη Ρόδο λόγω καταιγίδων
- Πέθανε ο Κώστας Σημίτης
- ΗΠΑ: Προχωρούν σε πώληση όπλων στο Ισραήλ αξίας 8 δισ. δολαρίων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις