Επιχειρήσεις

Γιάννα Αγγελοπούλου: Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, ήταν από τους φθηνότερους

Αυτό που δεν γνωρίζετε ήταν ότι σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ήταν οι δεύτεροι φθηνότεροι Αγώνες μετά του Λος Άντζελες το 1932, είπε η κα Αγγελοπούλου στο Φόρουμ των Δελφών

Σε κάθε της δημόσια τοποθέτηση η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη δεν αποφεύγει να αναφερθεί στην δική της εκδοχή για τους «αμαρτωλούς», κατά τους περισσότερους ως προς το κόστος τους, Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και να επαναλάβει τη δική της εκδοχή.

Αυτή τη φορά, η Πρέσβειρα εκ Προσωπικοτήτων, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, από το 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ξεδίπλωσε το δικό της story.

Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, στο αποτύπωμά τους στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και οικονομία και στην αξιοποίησή τους ακόμα και σήμερα, είκοσι χρόνια μετά η κα Αγγελοπούλου επισήμανε ότι «κάναμε αυτό που δεν περίμενε κανείς ξένος, αλλά ούτε εμείς οι ίδιοι και τελικά πετύχαμε».

«Όλα αυτά τα χρόνια συναντώ ανθρώπους και μου λένε για το 2004 : ‘’Ήμουν και εγώ εκεί’’, με καμάρι, περηφάνια και συγκίνηση. Πρέπει να πάμε πέρα, όμως, από τη συγκίνηση. Η Ελλάδα πρώτον διεκδικούσε για δεύτερη φορά σε 10 χρόνια και έπρεπε να αλλάξουμε τη βάση της διεκδίκησης και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Δεν τους διεκδικούσαμε με κληρονομικό δικαίωμα, αλλά με βάση το ότι θα διοργανώσουμε τους καλύτερους Αγώνες. Δεν μας πίστευαν, δεν ήταν εύκολο να τους πείσουμε, αλλά τους πείσαμε. Δεύτερον, η Ελλάδα ήταν η μικρότερη χώρα που ανέλαβε να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες και πέτυχε. Άφησε ένα manual οργανωτικής αριστείας, καλής λειτουργίας, συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, το οποίο δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο. Και τρίτον, οι αγώνες πέτυχαν γιατί έγιναν εθνική υπόθεση, στοίχημα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Αν δεν ήταν εκείνοι, δεν θα φτάναμε ούτε στην τελετή έναρξης».

Στην επίμαχη κριτική για το αν οι αγώνες συνέβαλαν στην μετέπειτα οικονομική κρίση, απάντησε με τα στοιχεία της δικής της μελέτης λέγοντας  ότι «ο προϋπολογισμός για τους Αγώνες ήταν 2 δις, 98 εκατ. 400.000 ευρώ. Επιστρέψαμε στο κράτος και 130,6 εκατ. ευρώ πλεόνασμα. Αυτό που δεν γνωρίζετε ήταν ότι σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ήταν οι δεύτεροι φθηνότεροι Αγώνες μετά του Λος Άντζελες το 1932. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το συνολικό κόστος των Υποδομών και των Έργων που είχε αναλάβει το ελληνικό κράτος, το ΙΟΒΕ έκανε έρευνα το 2015 και διαπίστωσε ότι για το διάστημα 2000 – 2010 δαπανήθηκαν 6,5 δις για Ολυμπιακά Έργα, ενώ το 2004 μόνο, 2,5% προστέθηκε στο ΑΕΠ, ο κράτος είχε 2,9 δις ευρώ έσοδα από φόρους κλπ, χωρίς να υπολογίσουμε τα έσοδα από τον τουρισμό. Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι αριθμοί μιλάνε».

Επίσης υπερασπίστηκε τα μεγάλα και κοστοβόρα κατασκευαστικά έργα, την περιβόητη Ολυμπιακή Κληρονομιά των υποδομών, λέγοντας ότι αν δεν ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα ολοκληρώνονταν στην ώρα τους βασικά έργα υποδομών. «Φανταστείτε τη ζωή μας χωρίς να είχαν γίνει αυτά τα έργα, ενώ ωφελήθηκε πολύ και η ελληνική οικονομία. Για μένα όμως έχει πιο μεγάλη αξία η εικόνα που απέκτησαν για τη χώρα, Έλληνες και ξένοι. Αυτό δεν έχει εξατμιστεί, όσα και να πέρασε η Ελλάδα» κατέληξε η επικεφαλής του Αθήνα 2004.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu