Πολιτική

Για το «πακέτο» Τριαντόπουλου, ο Σκέρτσος ισότιμος του Γεραπετρίτη και ο Πιερρακάκης με «επόπτη»

Είναι εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι ανασχηματισμός, καθώς δεν μπαίνει κάποιο νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση, έλεγαν κυβερνητικές πηγές για τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και μετά την ορκωμοσία  των πέντε υπουργών και υφυπουργών παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.  

Και συμπλήρωναν, ότι ουσιαστικά πρόκειται για αλλαγές σε δυο φάσεις. Ο ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά θα γίνει στην ώρα που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός.

Αν και είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ενός επικείμενου ανασχηματισμού με αλλαγή των υπευθύνων της πυρκαγιάς, κυρίως του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ακολούθως του Νίκου Χαρδαλιά, ίσως σε δεύτερο χρόνο, ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε κρατώντας το «σχήμα» που χρεώνεται την αποτυχία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και προχώρησε σε αυτόν το «υβριδικό» ανασχηματισμό, που ουσιαστικά αφορά στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου και τον «έλεγχο» ορισμένων υπουργών.

Οι χρεωμένοι τις πυρκαγιές, θα αξιολογηθούν στον ευρύ ανασχηματισμό που θα ακολουθήσει, ενόψει της έναρξης της νέας πολιτικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, και που για κάποιους θα είναι και εκλογικός.

Με αυτόν τον τρόπο αφήνει μέχρι νεωτέρας στη θέση τους, τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη με την… μάνικα και τον… βουρκωμένο Νίκο Χαρδαλιά.

Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η αναβάθμιση σε υπουργό Επικρατείας του Άκη Σκέρτσου που έτσι γίνεται ισόβαθμος του Γιώργου Γεραπετρίτη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τώρα οι σχέσεις των δύο είχαν διακυμάνσεις και ο κ. Σκέρτσος -που θεωρεί ότι έχει συμβάλλει σε δύσκολες καταστάσεις όπως την υπόθεση Λιγνάδη και την πανδημία- ζητούσε εντόνως την αναβάθμιση και «πολιτική του αποκατάσταση».

Παράλληλα υπήρχαν φήμες ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν στέργει την προώθηση σε θέση δεύτερου τη τάξη στην κυβέρνηση και αντίστοιχη προβολή του Γιώργου Γεραπετρίτη».

Η ύπαρξη δυο Επικρατείας, με τον λαλίστατο Σκέρτσο, «απονευρώνουν» την ισχύ του ρόλου του ενός.

Τώρα, το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες με τον φιλόδοξο και συμπαθή σε ένα ευρύ επιχειρηματικό περιβάλλον Άκη Σκέρτσο, είναι ένα ερωτηματικό που προσφέρεται έως και για… στοιχηματισμό.

Παράλληλα, οκτώ μήνες μετά την παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη, προχωρά στην τοποθέτηση κυβερνητικού εκπροσώπου του Γιάννη Οικονόμου, μέχρι τώρα υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο μέχρι τώρα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, παλαιός πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ είχε καλές σχέσεις με το σύστημα Μητσοτάκη, αλλά μέχρι εκεί.

Χαμένη βγαίνει η Αριστοτελία Πελώνη η οποία τελικώς δεν αναβαθμίστηκε -παρότι το ζητούσε. Μία ημέρα μετά την συνέντευξη Τύπου που την είχε δίπλα του ο πρωθυπουργός την υποβάθμισε ξανά στη θέση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, κάτω πλέον από τον κ. Οικονόμου, και δίχως θέση πλέον στο οργανόγραμμα της κυβέρνησης.

Βάζει έτσι ο πρωθυπουργός ένα νέο πρόσωπο στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ απομακρύνει τον Θεόδωρο Λιβάνιο.

Ο μέχρι τώρα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, παλαιός πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ είχε καλές σχέσεις με το σύστημα Μητσοτάκη.

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα αλλαγή είναι ότι απομακρύνει από το Μέγαρο Μαξίμου τον μέχρι τώρα υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Θεόδωρο Λιβάνιο, που είχε κερδίσει θετικές εντυπώσεις και τον τοποθετεί στην θέση  του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κάτω από τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Μοιάζει έτσι ο πρωθυπουργός να βάζει ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης του δίπλα στον επιτυχημένο – με μεγάλη κοινωνική αποδοχή –  αλλά και με πολλές φιλοδοξίες, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Αφαιρεί έτσι ο πρωθυπουργός ένα πρόσωπο που συμμετείχε στον πολιτικό σχεδιασμό και στην καθημερινή επεξεργασία των μετρήσεων.

Επίσης, ο μέχρι τώρα υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργος Στύλιος μετακινείται στη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος, ο μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος, το «κλειδί» του ανασχηματισμού, αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα την διαχείριση των κονδυλίων   τόσο της άμεσης κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από καταστροφικές πυρκαγιές, όσο και των πόρων από την εκταμίευση της προπληρωμής των 4 δισ. ευρώ του  Ταμείου Ανάπτυξης που αφορούν τις φυσικές καταστροφές, με την δημιουργία ενός… fust track μηχανισμού.

Το βιογραφικό του Γιάννη Οικονόμου

Ο νέος υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόνου, γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία και ολοκλήρωσε τη σχολική του εκπαίδευση στο 3ο Γενικό Λύκειο. Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το πτυχίο του Γεωπόνου από το τμήμα Φυτικής Παραγωγής. 

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Από το 2001 εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως Γεωπόνος σε εμπορικές επιχειρήσεις και μελετητικές εταιρείες, ενώ από το 2011 είναι συνιδρυτής και εμπορικός διευθυντής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τις περιόδους 1995-1998 και 1998-2001 διετέλεσε Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ αντίστοιχα, ενώ από το Νοέμβριο του 2006 έως το 2009 ήταν Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή. Από το 2013 έως το 2015 ήταν επικεφαλής της εταιρείας οδικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΣΥ Α.Ε.).

Από τον Ιανουάριο του 2016 έως και τον Ιανουάριο του 2017 διετέλεσε Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας και τον Ιανουάριο του 2017 ορίστηκε Σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τον Ιούλιο του 2019 εξελέγη Βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία. Διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς. Τον Ιανουάριο του 2021 ορίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αρμοδιότητα την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Είναι παντρεμένος με την ψυχολόγο Αγγελική Ζορμπαλά και έχουν ένα γιο τον Δημήτρη.

Το βιογραφικό του Χρήστου Τριαντόπουλου

Ο νέος υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, είναι οικονομολόγος και κατάγεται από τη Μαγνησία. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικό τίτλο σπουδών (PhD) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην πολιτική οικονομία, εκπονώντας τμήμα των διδακτορικών του σπουδών, με υποτροφία, στο London School of Economics.

Παράλληλα, έχει δραστηριοποιηθεί ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο University of Sussex, ως visiting research fellow, και σε λοιπούς ερευνητικούς φορείς, ενώ επαγγελματικά, μεταξύ άλλων, κατείχε, την περίοδο 2012 – 2014, συμβουλευτική θέση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών.

Από το 2014 είναι ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και την περίοδο 2016 – 2019 δίδαξε οικονομικά, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, ενώ την περίοδο 2017 – 2019 δίδαξε δημοσιονομική πολιτική στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Έχει δημοσιεύσεις σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ήταν συνιδρυτής και επικεφαλής της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, που αποτέλεσε, από το 2014, μία πρωτοβουλία πολιτών με σκοπό τη σύνθεση ιδεών, προσεγγίσεων και απόψεων, ενώ συμμετείχε και σε πολλές άλλες πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών.

Από τον Ιούλιο του 2019 ως και τα μέσα Αυγούστου 2021 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του, μεταξύ άλλων, διετέλεσε Πρόεδρος της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η οποία συντονίζει και διασφαλίζει σε εθνικό επίπεδο την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την κρατική αρωγή και τη στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν μετά από θεομηνία και ανέλαβε το συντονισμό της αποκατάστασης και στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από θεομηνίες. Ταυτόχρονα, προώθησε και τη μεταρρύθμιση του σχετικού θεσμικού πλαισίου με το νόμο για την Κρατική Αρωγή (ν. 4797/2021).

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, διετέλεσε επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής στην Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης – FATF (Financial Action Task Force), είναι μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ το καλοκαίρι του 2019 άσκησε και παράλληλα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, με αποτέλεσμα να διατελέσει και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

 

 

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu