Public Eye

Για όλα φταίει ο ανιψιός;

Το σενάριο ότι εγκέφαλος των παρακολουθήσεων μέσω του predator ήταν ο ανιψιός του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, μέχρι το καλοκαίρι, ο ισχυρός άνδρας του Μαξίμου και εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, υιοθετεί στο άρθρο του στην «Καθημερινή» ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας Αλέξης Παπαχελάς. Αφήνοντας ένα υπονοούμενο ότι ενδεχομένως ο Γρηγόρης Δημητριάδης να έδρασε ακόμα και εν αγνοία του πρωθυπουργού.

Στο άρθρο του με τίτλο Vertigo, ο Αλέξης Παπαχελάς γράφει για την πρόοδο που έκανε η χώρα τα τελευταία 3 χρόνια, για τις επιτυχίες και τις διαχειριστικές ικανότητες που επέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά γράφει και γι αυτό τη σκοτεινή ιστορία των υποκλοπών που μοιάζει να γυρίζει τη χώρα πίσω. Και όπως σημειώνει, θυμώνεις γιατί με τόσα που περάσαμε δεν θα έπρεπε να κινδυνεύουμε να γυρίσουμε πίσω στην κρίση, θα έπρεπε να είχαμε μάθει το μάθημά μας.

Το άρθρο του Αλέξη Παπαχελά:

«Ακούς από πολύ ισχυρούς ανθρώπους τα πιο κολακευτικά λόγια για τη χώρα σου. Από CEO πολυεθνικών κολοσσών, ξένους πολιτικούς και προέδρους σημαντικών πανεπιστημίων. Πιστεύουν στις δυνατότητες της Ελλάδας και θεωρούν ότι αποτελεί μια νησίδα σταθερότητας και σοβαρής, σύγχρονης πολιτικής ηγεσίας μέσα σε έναν παγκόσμιο κυκεώνα αστάθειας και χάους. Ολοι προβλέπουν ότι η χώρα θα απογειωθεί τα επόμενα χρόνια. Νιώθεις περήφανος αλλά και ανακουφισμένος, γιατί η ελληνική κοινωνία υπέφερε πολύ για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Λες μέσα σου «βάλαμε τα χειρότερα πίσω μας, μάθαμε, φαίνεται, από το παρελθόν».

Και εκεί που τα σκέπτεσαι όλα παθαίνεις vertigo. Κοιτάς κάτω και τι να δεις; Την αντανάκλαση της ίδιας χώρας, για την οποία ένιωθες περήφανος ένα λεπτό πριν. Μόνο που είναι πιο σκοτεινή, πιο βουρκώδης και φοβιστική. Μοιάζει να εξαρτά την πορεία της από συστήματα που δεν κατανοεί ούτε ο καλύτερος «υδραυλικός των υπονόμων». Αναρωτιέσαι τελικά τι ισχύει, μπορεί να γίνουμε η Δανία του Νότου ή θα καταντήσουμε η Κολομβία (του παρελθόντος) των Βαλκανίων.

Δεν σε ξαφνιάζει πόσο δραματικό είναι το δίλημμα. Ο τόπος κινείται συνεχώς μεταξύ εμφυλίων, διχασμών, καταστροφών και θριάμβων. Σε θυμώνει, όμως, διότι με τόσα που έχουμε περάσει δεν θα έπρεπε να κινδυνεύουμε να κυλήσουμε πίσω. Δεν καταλαβαίνεις γιατί ο πιο Ευρωπαίος και εξαγώγιμος πρωθυπουργός των τελευταίων ετών άφηνε –στον βαθμό που το αντιλαμβανόταν– να λειτουργεί ένα κέντρο που ξεπερνούσε κόκκινες γραμμές της εύθραυστης δημοκρατίας μας. Τώρα ενδέχεται να ανοίξει ένας ατέρμων φαύλος κύκλος αποκαλύψεων ή «αποκαλύψεων», που στο τέλος θα μας οδηγήσει σε πολιτική κρίση διαρκείας και ακυβερνησία. Με τον Ερντογάν να παρακολουθεί με σαρδόνιο χαμόγελο. Και τη χώρα να κυλάει προς τα πίσω.

Πίσω από όλα αυτά, βέβαια, υπάρχει το μεγάλο κουβάρι, ο βασικός γόρδιος δεσμός που δεν κατάφεραν να λύσουν ο Σημίτης, ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου, ο Τσίπρας, κανείς. Αφορά το πώς κυβερνάται ο τόπος. Πράγμα που απαιτεί συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και στιβαρή λειτουργία των θεσμών. Το κράτος είναι, άλλωστε, ισχυρό όταν βασίζεται στη διαφάνεια και στους κανόνες. Και ακυρώνει όλους εκείνους τους καλοθελητές που προσφέρουν σκοτεινές υπηρεσίες, με εμφανή αποτελέσματα.

Eίχα κάποτε διαβάσει πως η αίσθηση του vertigo είναι μια μάχη ανάμεσα στον φόβο και στην επιθυμία να πέσεις. Το στοίχημα τώρα είναι πώς να μην πέσουμε, γιατί είναι και μεγάλο το ύψος…».

Η εκτίμηση ότι υπήρχε σύστημα υποκλοπών και ιθύνων νους ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, αλλά με τον πρωθυπουργό να μην έχει – τουλάχιστον – πλήρη εικόνα της δράσης του, είναι φαίνεται κοινή εκτίμηση στην «Καθημερινή».

Αυτό άλλωστε έγραψε και ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μιχάλης Τσιντσίνης, στο κείμενό του για τις υποκλοπές την Τρίτη.

Για όλα φταίει ο ανιψιός; 

Τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Ίσως γίνει και προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ… 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu