Πολιτική

Γεραπετρίτης: «Τα πάθη δεν διαγράφονται μονοκοντυλιά» – Φιντάν: «Δίκαιος διαμοιρασμός στην Αν. Μεσόγειο»

Ο οδικός χάρτης στις διαπραγματεύσεις με Τουρκία, από την συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του - Έχουμε διάθεση όμως να επενδύσουμε στην αμοιβαία κατανόηση, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν

Για καρποφόρα συνάντηση έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην Άγκυρα.

Μίλησε για μια νέα θετική εποχή που ξεκίνησε μετά τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους. Σημείωσε ότι εκεί συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι διαφορές μεταξύ των δυο κρατών.

Η συνάντηση των δυο υπουργών ήταν απόρροια αυτής της συνάντησης και έχει στόχο την προετοιμασία της νέας συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν σε δυο εβδομάδες (18 Σεπτεμβρίου) στη Νέα Υόρκη. Θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο νέος κύκλος επαφών μεταξύ των δυο χωρών σε επίπεδο υφυπουργών, συμπλήρωσε.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι στην ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζει τον δίκαιο διαμοιρασμό. Για το Κυπριακό ότι οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές. Παράλληλα, ο Χακάν Φιντάν έδωσε έμφαση στο θέμα της ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων και της συνεργασίας στον τουρισμό.

Παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κλίμα συνεργασίας που έχει οικοδομηθεί. Βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και τον σεβασμό που κρατά ανοικτή την επικοινωνία των δυο πλευρών.

Θέλουμε να εξελιχθούν οι σχέσεις μας με βάση το διεθνές δίκαιο. Η εμπειρία των τελευταίων ετών έδειξε ότι οι εξωτερικές κρίσεις καθίστανται κανονικότητα αντί για εξαίρεση. Στόχος μας είναι να αποσυμπιέζουμε εντάσεις και να κατευθύνουμε τις συζητήσεις των δυο πλευρών σε όλο το φάσμα, σημείωσε ο υπουργός.

Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει πολιτική συζήτηση, εφαρμογή και ενίσχυση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συνομιλίες για προώθηση της θετικής ατζέντας. Κομβικά σημεία της διαδικασίας θα είναι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και η διοργάνωση έως το τέλος του έτους του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας».

Αναφορά έκανε στο θέμα των μειονοτήτων. Για εμάς είναι γέφυρες συνεργασίας, είπε ο Έλληνας υπουργός. Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Γνωρίζουμε ότι τα πάθη δεν διαγράφονται μονοκοντυλιά. Έχουμε διάθεση όμως να επενδύσουμε στην αμοιβαία κατανόηση. Όπου υπάρχουν διαφωνίες τουλάχιστον να μην προκαλούν κρίσεις. Για να το πετύχουμε χρειάζεται καθολική εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Η ελληνική κυβέρνηση θα διαπνέεται από ειλικρίνεια. Το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και από την τουρκική πλευρά, κατέληξε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu