Στις 2 με 3 Δεκεμβρίου οι επόμενες συνομιλίες, ανακοίνωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ - Αλληλένδετα τα προβλήματα στο Αιγαίο, τόνισε ο Τούρκος ομόλογός του
Πάνω από δύο ώρες διήρκησε στο ΥΠΕΞ η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα σήμερα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024.
Γύρω στη μία το μεσημέρι οι δύο άνδρες παραχώρησαν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.
Στα αποτελέσματα που έχουν παραχθεί τους τελευταίους 16 μήνες, από τη συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας στο Βίλνιους, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ανοίγοντας την ομιλία του στην κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.
Στους 16 μήνες αυτούς έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα, ανέφερε, σημειώνοντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί έξι συναντήσεις και επίσης δύο γύροι πολιτικού διαλόγου και 3 κύκλοι για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
«Ακόμη κι όταν δεν βρίσκουμε λύσεις, συζητάμε» είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Γεραπετρίτης κι απευθυνόμενος στον Χακάν Φιντάν, τον αποκάλεσε «αξιότιμο φίλο», χαρακτηρισμό που του ανταπέδωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ξεκινώντας τις δικές του δηλώσεις.
Ο επόμενος γύρος θα γίνει στην Αθήνα, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, πρόσθεσε.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν με μαγικό τρόπο τα προβλήματα των δύο χωρών», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης και υπογράμμισε πως υπήρξαν και «δύσκολες στιγμές», όμως υπήρξε και «άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας. Οι επαφές μας αποκτούν κανονικότητα – την κανονικότητα που πρέπει να έχουν οι επαφές δύο γειτόνων.
Η απευθείας επικοινωνία των λαών μας, όπως έχει γίνει με τη βοήθεια της χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες για τα νησιά συμβάλει στην απευθείας επικοινωνία των λαών μας. Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους λαούς μας.
Συζητήσαμε για την προετοιμασία του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας – προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας σε εμπόριο, οικονομία, πολιτισμό. Ήδη το εμπόριο έχει αυξηθεί σημαντικά με την ευχή να φτάσει τα 10 δισ. δολάρια.
Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε υποψηφιότητες σε διεθνείς οργανισμούς. Έχουμε υποβάλει υποψηφιότητα για 2 από τις 4 θέσεις για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την επανεκκίνηση των σχέσεων Ε.Ε. με Τουρκία
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Συζητήσαμε για τις μειονότητες που θα πρέπει να είναι γέφυρες φιλίας. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ισονομία και ισοπολιτεία όλων. Στο Κυπριακό παραμένουμε σταθεροί στο πλαίσιο της απόφασης του ΟΗΕ, για μια διζωνική, δικοινοτική συνομοσπονδία, για μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση».
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «έγινε αξιολόγηση των προϋποθέσεων που πρέπει να υπάρχουν για την εκκίνηση μιας ουσιαστικής συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μια αρχική ειλικρινή προσέγγιση ενός δύσκολου και κρίσιμου ζητήματος. Θέση μας είναι ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά, ωστόσο προσηλωμένοι σε μια ειλικρινή προσπάθεια θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον. Επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας στη διατήρηση του κλίματος που έχουμε εμπεδώσει, με βάση το διεθνές δίκαιο».
Στο Κυπριακό παραμένουμε σταθερά στη θέση για λύση με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών. Ελπίζουμε ότι η άτυπη συνάντηση στη Νέα Υόρκη και τα βήματα που συμφωνήθηκαν εκεί θα οδηγήσουν στην επανέναρξη του διαλόγου για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση».
Σημείωσε πως ο επόμενος γύρος συζητήσεων της λεγόμενης θετικής ατζέντας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα 2 και 3 Δεκεμβρίου, ενώ υπενθύμισε ότι έχουν υπάρξει έξι συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών και δύο γύροι πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας.
Φιντάν: «Ως Τουρκία δεν θέλουμε πόλεμο, δράματα και κλάματα στην περιοχή μας»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν επεσήμανε ότι: «Συζητήσαμε τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε διαφορές απόψεων. Πρέπει να φερόμαστε ρεαλιστικά. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα στο Αιγαίο που είναι αλληλένδετα και πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις. Δεν μπορούμε να περιορίσουμε αυτά τα προβλήματα μόνο με τα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Όλα τα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν ένταση και κρίση πρέπει να συζητιούνται στη βάση αμοιβαίου σεβασμού».
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία «υποστηρίζει την αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Συζητήσαμε επίσης τα θέματα των μειονοτήτων. Εξετάσαμε τα δικαιώματα που έχουν οι ομογενείς μας στην Ελλάδα. Θεωρούμε σημαντική την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στήριξη στην ανακαίνιση οθωμανικών έργων στην Ελλάδα» είπε ακόμη.
«Πρέπει να καταστήσουμε μόνιμη τη φιλία στις σχέσεις μας», είπε ο Φιντάν και τόνισε ότι στους πρώτους μήνες του 2025 θα διεξαχθεί το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο.
Θα συνεχίσουμε να συζητάμε το Κυπριακό, δήλωσε ακόμη. «Ως Τουρκία δεν θέλουμε πόλεμο, δράματα και κλάματα στην περιοχή μας. Ο φανατισμός Νετανιάχου θα εξακολουθήσει να αιματοκυλά την περιοχή», σημείωσε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μητσοτάκης: Θα στραφούμε στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης
- Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ στο Ζάππειο: Έρχονται 4 νέα εργαλεία στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025
- Έρευνα Pulse: Το 49% των ελεύθερων επαγγελματιών θεωρεί άδικη τη φορολόγησή τους
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπια κέρδη – Βούλιαξε 15,5% η JD Sports
- Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
- Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 8 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα το 2025
- Trastor: Εξαγόρασε από την Prodea χαρτοφυλάκιο γραφείων αξίας 69,19 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις