Διμερείς σχέσεις, περιφερειακές εξελίξεις και μεταναστευτικό στο επίκεντρο
Με το μεταναστευτικό ζήτημα να κλονίζει για ακόμα μια φορά την ευρωπαϊκή συνοχή, καθώς από σήμερα Δευτέρα (16/9) η Γερμανία επιβάλλει σε βάθος ενός εξαμήνου ελέγχους σε όλο το μήκος των συνόρων της, πραγματοποιείται η πρώτη διμερής συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Γάλλο ομόλογό του Στεφάν Σεζουρνέ.
Μετά την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Βιέννη, η Αθήνα θα έχει ακόμα μια ευκαιρία να εκφράσει δημοσίως, αυτή τη φορά δια του κ. Γεραπετρίτη, την αντίθεσή της στις αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου περί μιας πιθανής επέκτασης των περιορισμών κυκλοφορίας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επαναλαμβάνοντας ότι η Συνθήκη Σένγκεν δεν είναι δυνατόν να τηρείται α λα κάρτ.
Καθώς, πάντως, η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται ουσιαστικά υπό σχηματισμό μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αναμένεται με ενδιαφέρον η θέση που θα εκφράσει για το ζήτημα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ενώ είναι κοινή παραδοχή ότι η δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό εξελίσσεται σε παντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα από ότι πριν από περίπου μία δεκαετία.
Στην ατζέντα των δύο ανδρών θα βρεθούν, επίσης, όλα τα σημαίνοντα περιφερειακά ζητήματα, με αιχμή τους συνεχιζόμενους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Οι κ. Γεραπετρίτης και Σεζουρνέ αναμένεται να εκφράσουν για ακόμα μία φορά έκκληση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και να αναδείξουν την ανάγκη έναρξης των συζητήσεων για την επόμενη μέρα στο μεσανατολικό ζήτημα.
Στις επαφές Γεραπετρίτη- Σεζουρνέ και το ζήτημα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, αλλά και η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, με τη Γαλλία να έχει εκφράσει κατά καιρούς αμφιβολίες για την πρόοδο στην υιοθέτηση και την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων από συγκεκριμένα κράτη της περιοχής.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα επιβεβαιώσουν τις άριστες, στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό σε μια σειρά από διεθνή ζητήματα. Υπενθυμίζεται ότι Αθήνα και Παρίσι υπέγραψαν το 2021 τη συμφωνία εταιρικής σχέσης, μάλιστα με ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Ελλάδα και Γαλλία θα συνεργαστούν την περίοδο 2025-26 στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ούσες οι δύο χώρες που ανήκουν στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μητσοτάκης: Θα στραφούμε στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης
- Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ στο Ζάππειο: Έρχονται 4 νέα εργαλεία στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025
- Έρευνα Pulse: Το 49% των ελεύθερων επαγγελματιών θεωρεί άδικη τη φορολόγησή τους
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπια κέρδη – Βούλιαξε 15,5% η JD Sports
- Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
- Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 8 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα το 2025
- Trastor: Εξαγόρασε από την Prodea χαρτοφυλάκιο γραφείων αξίας 69,19 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις