Διεθνή

Γεοργκίεβα (ΔΝΤ): Σε ιστορικό χαμηλό η ανάπτυξη από τα πολλαπλά σοκ – Υψηλό το τίμημα των πολιτικών σφαλμάτων

Σε δραματικούς τόνους απευθύνθηκε στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική κοινότητα η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάπτυξη, που θα κυμανθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω των πολλαπλών σοκ τα οποία έχει υποστεί… 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, «η παγκόσμια οικονομία έχει πληγεί από διαδοχικά σοκ: Covid, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και περιβαλλοντικές καταστροφές σε κάθε ήπειρο.
Όλα αυτά συνεχίζουν να βλάπτουν τις ζωές των ανθρώπων και έχουν προκαλέσει κρίση κόστους ζωής.

Ο άμεσος απολογισμός είναι ξεκάθαρος.

Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, μειώσαμε τις προβλέψεις μας για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,7 τοις εκατό το 2023.

Σε πολλές οικονομίες, οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται.

Και παρότι η ανάπτυξη είναι θετική, πολλοί άνθρωποι θα αισθάνεται πως βιώνουν ύφεση λόγω της αύξησης των τιμών και της συρρίκνωσης των πραγματικών εισοδημάτων».

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυξάνονται και η αβεβαιότητα παραμένει εξαιρετικά υψηλή.

Η Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική μας δίνει 25% πιθανότητα η παγκόσμια ανάπτυξη να πέσει στο ιστορικό χαμηλό του 2% το επόμενο έτος.

«Αυτοί οι επαναλαμβανόμενοι κραδασμοί και οι οπισθοδρομήσεις εγείρουν ένα μεγαλύτερο ερώτημα:
Βιώνουμε μια θεμελιώδη οικονομική αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία: από έναν κόσμο σχετικής προβλεψιμότητας και σταθερότητας αναμένεται να βιώσουμε μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αστάθεια».
Τι σημαίνει αυτό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής; Είναι μια πολύ πιο περίπλοκη στιγμή, η οποία απαιτεί σταθερά χέρια στους μοχλούς πολιτικής. Το τίμημα των σφαλμάτων, το τίμημα της κακής επικοινωνίας των πολιτικών προθέσεων, είναι πολύ υψηλό. Αυτή την εβδομάδα, έχουμε την ευκαιρία να εργαστούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο λαθών».

«Τα κύρια σημεία παρέμβασης»

«Απευθύνουμε έκκληση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ενεργήσουν με την αίσθηση του επείγοντος τώρα και να δράσουν από κοινού.
Βλέπουμε πολύ σαφείς τομείς όπου μπορούμε να τα πάμε καλύτερα, ακόμη και σε αυτό το πιο περίπλοκο περιβάλλον:

Πρώτον, μειώστε τον πληθωρισμό. Γνωρίζουμε ότι η αύξηση των επιτοκίων έχει κόστος για την ανάπτυξη.
Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι, αν δεν συσφίξουμε αρκετά την πολιτική, τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην ανάπτυξη και στους ανθρώπους.

Για τις κεντρικές τράπεζες, αυτό σημαίνει να αναλαμβάνουν αποφασιστικά μέτρα όταν είναι απαραίτητο και να επικοινωνούν όσο πιο ξεκάθαρα μπορούν

Δεύτερον, ενεργήστε για να εφαρμόσετε υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αλλά πρέπει να το κάνουμε αυτό σε μια εποχή που τα δημοσιονομικά αποθέματα έχουν εξαντληθεί λόγω της πανδημίας και τα επίπεδα του χρέους είναι πολύ υψηλά.

Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι τα μέτρα πολιτικής πρέπει να είναι προσωρινά και καλά στοχευμένα.
Απομακρυνθείτε από τη γενική δημοσιονομική στήριξη που δεν είναι ούτε αποτελεσματική ούτε προσιτή.

Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική θα συμβαδίζουν.
Όταν η νομισματική πολιτική πατά τα φρένα, η δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να πατάει γκάζι – αυτό θα έκανε μια πολύ επικίνδυνη πορεία.

Τρίτον, ενεργήστε τώρα για να διασφαλίσετε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ιδίως καθώς βλέπουμε αυξανόμενους κινδύνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι μακροπροληπτικές πολιτικές πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικές και να αντιμετωπίζουν προληπτικά τους θύλακες ευπάθειας. Σε αυτό το περιβάλλον, πρέπει να υποστηρίξουμε τις ευάλωτες αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Είναι σκληρό για όλους, αλλά είναι ακόμη πιο σκληρό για χώρες που τώρα πλήττονται από ισχυρότερο δολάριο, το υψηλό κόστος δανεισμού και τις κεφαλαιακές εκροές– ένα τριπλό πλήγμα που είναι ιδιαίτερα βαρύ για χώρες που έχουν υψηλό επίπεδο χρέους.

«Εστιάζουμε στο χρέος»

«Εστιάζουμε στο χρέος αυτή την εβδομάδα, ειδικά για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου πάνω από το 60% βρίσκεται σε δυσχερή θέση ή κοντά στο χρέος».

Χρειαζόμαστε ισχυρότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας – 345 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Παιδιά, γυναίκες και άνδρες κινδυνεύουν να πεθάνουν εξαιτίας της πείνας. Και χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, να κάνουμε την ψηφιοποίηση να λειτουργήσει για τους ανθρώπους και να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, πρέπει να δράσουμε με την αίσθηση του επείγοντος τώρα και πρέπει να δράσουμε μαζί.

Το ΔΝΤ εργάζεται με τα 190 μέλη μας σε αυτά τα θέματα.

Η οικονομική μας ανάλυση βρίσκεται μπροστά και στο επίκεντρο για να βοηθήσει τις χώρες να περιηγηθούν σε αυτό το περίπλοκο περιβάλλον και να αποφύγουν λάθη πολιτικής. 

Ο δανεισμός μας είναι ευθυγραμμισμένος με τον αντικυκλικό μας ρόλο.
Από την έναρξη της πανδημίας, έχουμε παράσχει 260 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική στήριξη σε 93 χώρες.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουμε υποστηρίξει 18 νέα και επαυξημένα προγράμματα με σχεδόν 90 δισεκατομμύρια δολάρια. Και τώρα έχουμε 28 επιπλέον χώρες που εκφράζουν ενδιαφέρον να λάβουν στήριξη από το Ταμείο.

Αυτό προστίθεται στη διάθεση των ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων ύψους 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Έχουμε φιλοδοξία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνεχούς δανεισμού ΕΤΔ από χώρες σε ισχυρή θέση.
Πού είμαστε;

Μόλις ξεπεράσαμε τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τον στόχο τους επόμενους μήνες.

Δημιουργήσαμε το πρώτο μας μέσο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για να υποστηρίξουμε τον μετασχηματισμό των οικονομιών: το Καταπιστεύμα Ανθεκτικότητας και Αειφορίας.
Τώρα είναι σε λειτουργία.

Έχουμε δεσμεύσεις 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμφωνίες σε επίπεδο προσωπικού για τις τρεις πρώτες χώρες: Μπαρμπάντος, Κόστα Ρίκα και Ρουάντα.

Για τις χώρες που υποφέρουν από την επισιτιστική κρίση, ανοίξαμε γρήγορα τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για να παρέχουμε ταχεία χρηματοδότηση για επείγουσες ανάγκες».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu