Ελλάδα

Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ έχει προβλήματα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαφεντεύει τα μισά νοσοκομεία…»

Να αντιστρέψει την εικόνα και την πραγματικότητα που βιώνουν ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στο ΕΣΥ, προσπάθησε η ηγεσία του υπ. Υγείας

Πηγαίνοντας κόντρα στην πραγματικότητα που βιώνουν ασθενείς, συνοδοί, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εξυπηρετούνται από το ΕΣΥ και μόνο μερικά, μεμονωμένα περιστατικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθημερινά.

«Καθημερινά εξυπηρετούνται από το ΕΣΥ 80.000 πολίτες. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να μην υπάρξουν μερικές αστοχίες, αλλά αυτές δεν μπορούν να υπερκαλύψουν τις υπόλοιπες επιτυχίες. Είναι παράλογο να κατηγορούμαστε για ένα κρυφό σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ, όταν υλοποιούμε τόσα προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό του» συνέχισε ο υπ. Υγείας, προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση για τους λόγους καθυστέρησης στα απογευματινα χειρουργεία, ρίχνοντας την ευθύνη και στις Ευρωεκλογές : «Ο λόγος που έχουν καθυστερήσει τα 37.000, τελικά, δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, και εγώ έπεσα τελείως έξω, ήταν οι Ευρωεκλογές, οι οποίες δεν γνώριζα ότι θα επηρέαζαν τόσο τέτοιου είδους θέματα. Περιμένουμε τώρα την έγκριση και τις ημερομηνίες».

Όπως ήταν αναμενόμενο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους συνδικαλιστές στα νοσοκομεία τους οποίους θεωρεί και υπεύθυνους για τη δημοσιότητα όλων αυτών των προβλημάτων: «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαφεντεύει τα μισά νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την επίθεση του στους συνδικαλιστές για τη φορολόγηση των νοσοκομειακών γιατρών, τόνισε πως ήταν αίτημα του κλάδου και διερωτήθηκε δεικτικά προς τους συνδικαλιστές «εάν είναι ψίχουλα, γιατί το ζητούσαν τα προηγούμενα χρόνια;».

Η σημερινή συνέντευξη τύπου έρχεται μετά από σύσκεψη που έλαβε χώρα, χθες, Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού που συζητήθηκαν αναλυτικά όλες οι αλλαγές που θα γίνουν στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι αλλαγές της κυβέρνησης αφορούν στις εφημερίες των δημοσίων νοσοκομείων, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.

Να υπενθυμιστεί ότι για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για όσους ασθενείς είναι πολλά χρόνια στις λίστες αναμονής, ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί από τον περασμένο Φεβρουάριο για 50.000 δωρεάν επεμβάσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όμως η έγκριση δεν έχει δοθεί ακόμη.

«Προβλήματα έχει και η Γερμανία…»

Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία σύγκρισης της εικόνας που επικρατούσε το 2019 και σήμερα. Έκανε λόγο για εξελισσόμενη προπαγάνδα σε σχέση με την εικόνα του συστήματος, την οποία χαρακτήρισε ψευδή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει τεράστια μέριμνα για το ΕΣΥ.

Σημείωσε πως ελλείψεις γιατρών υπάρχουν και στις πιο πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία.

Για το θέμα της φορολόγησης των νοσοκομειακών γιατρών, σχολίασε πως ήταν αίτημα του κλάδου, ενώ σήμερα παρουσιάζεται ως “ψίχουλα” από συνδικαλιστές: «Εάν είναι ψίχουλα, γιατί το ζητούσαν τα προηγούμενα χρόνια;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «βάζουμε κίνητρα, για να έχουμε περισσότερους παθολόγους στο ΕΣΥ».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε πως τα προβλήματα στο ΕΣΥ είναι διαχρονικά και άμεσα, τα οποία επιχειρείται να λυθούν με βελτίωση της οργάνωσης.

«Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε ποτέ οργανωμένο σύστημα πρόληψης», είπε, σημειώνοντας πως το κράτος οργανώνει το σύστημα αυτό και υπάρχει πλέον ένα μονοπάτι που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας.

«Αυτό θα το δείτε να συμβαίνει σε κάθε κομμάτι του ΕΣΥ», σημείωσε, λέγοντας πως πολλά θα φανούν μετά τα 2027.

Τις επόμενες μέρες – είπε – βγαίνει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, το οποίο αποβλέπει και στην παροχή κινήτρων (30.000 ευρώ), ενώ δημιουργούνται και επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε το συνολικό έργο της κυβέρνησης από τις 7 Ιουλίου 2019 έως σήμερα, τονίζοντας την προσφορά του ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το σύστημα εμβολιασμών κατά της CoViD.

Περί κατάρρευσης

Σχολιάζοντας τα περί κατάρρευσης, είπε πως φέτος 280.000 ασθενείς έχουν χειρουργηθεί (αύξηση 4% σε σχέση με πέρυσι), ενώ έχουν αυξηθεί κατά 7,5% και οι νοσηλείες.

Τόνισε πως το σύστημα δεν είναι δυνατό να καταρρέει με 3.500 ασθενείς να χειρουργούνται και 6.500 εξυπηρετούνται καθημερινά με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Άφησε αιχμές για όσους αναφέρονται σε κατάρρευση, λέγοντας πως στηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Το 2019, το ΕΣΥ είχε 78.272 προσωπικό και τώρα 86.138 άτομα (10% περισσότεροι).

Τα περισσότερα νοσοκομεία (κυρίως τα μεγάλα) έχουν το περισσότερο προσωπικό από την ίδρυσή του.

Υπάρχουν, όμως, νοσοκομεία, κυρίως στην περιφέρεια, τα οποία έχουν λιγότερο προσωπικό, με προβλήματα στον εργαστηριακό τομέα.

Οι προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού καθυστερούν λόγω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ: “Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να το λύσουμε”, σχολίασε, λέγοντας πως 12.500 θέσεις έχουν βγει άγονες.

Για τις απολαβές των γιατρών

Τον Δεκέμβριο του 2022 υπήρξε μεσοσταθμική αύξηση στους μισθούς. Τον Αύγουστο του 2022, δίνονταν επιπλέον 800 ευρώ στους γιατρούς.

Υπήρξε αύξηση βασικού μισθού και επιδομάτων που αντιστοιχεί στα 20 έως 50 ευρώ ανά γιατρό.

Αυξήθηκε η αμοιβή για εφημερίες γιατρών (200 ευρώ ανά γιατρό) και το κίνητρο για προσέλκυση στις άγονες περιοχές 100 έως 50 ευρώ ανά γιατρό. Αυτό γίνεται 300 ευρώ έως 150 ευρώ και στις δύσκολες ειδικότητες μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.

Από τον Ιανουάριο θα υπάρξει αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών.

Υπήρξε αύξηση σε 5 επιδόματα, με μεσοσταθμική αύξηση να φτάνει στο 19%. Επιμελητής β’ είχε το 2019 καθαρές αποδοχές 1.938 το 2019, από το 2025 θα έχει 2.464 καθαρά (αύξηση 22%). Ο αναισθησιολόγος θα λαμβάνει 2.480 ευρώ.

Αν υπηρετεί στην Κω, λάμβανε το 2019 το ποσό των 1.924 ευρώ και θα παίρνει 2.624 ευρώ.

Επιμελητής α’ σε μεγάλο νοσοκομείο έπαιρνε 2.039 καθαρά και το 2025 θα λαμβάνει 2.483 ευρώ (αύξηση 21,78%).

Συντονιστής διευθυντής λάμβανε 2.085 ευρώ και θα λαμβάνει 2.483 ευρώ (αύξηση 19%).

για την χρηματοδότηση των νοσοκομείων

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση είπε πως μεταξύ 2023 – 2024 τα νοσοκομεία χρηματοδοτήθηκαν με επιπλέον 480 εκατομμύρια ευρώ και ο συνολικός τομέα της Υγείας με επιπλέον 980 εκατομμύρια.

Από του χρόνου, τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτούνται με βάση το τι παράγουν, με βάση στοιχεία όπως τα χειρουργεία και οι νοσηλείες.

Για τη λίστα στα χειρουργεία

Για τη λίστα χειρουργείου που θεσπίστηκε το 2017, είπε πως είχε γίνει με άναρχο τρόπο.

Το 2024, έγιναν 150.000 τηλεφωνήματα σε πολίτες, εκκαθαρίστηκε η λίστα του χειρουργείου και έχουμε περάσει σε ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που το νοσοκομείο μπορεί να βλέπει τις αναμονές ανά κλινική.

Εξήγησε πως σταδιακά θα υπάρξει ένα σύστημα στο οποίο ο ασθενής δεν θα μπορεί να παρακάμψει τη λίστα.

Για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως το υπουργείο Υγείας έχει λάβει το “πράσινο φως” από τα τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά αναμένεται τελική έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν.

Σκοπός είναι να μειωθεί η αναμονή που ξεπερνά τους 4 μήνες, η οποία μπορεί να φτάνει έως και 2 χρόνια και οι δικαιούχοι θα είναι περίπου 37.000 ασθενείς.

Περιέγραψε ένα σύστημα το οποίο θα “μπλοκάρει” τη διαδικασία των χειρουργείων σε κλινικές που παρακάμπτουν τη λίστα αναμονής.

Για τις εφημερίες

Προανήγγειλε αλλαγή στο σύστημα εφημέρευσης των νοσοκομείων της Αττικής και θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις.

Σημείωσε πως η αλλαγή γίνεται σε συνεργασία με γιατρούς που εργάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Για τα παλαιά κτίρια

Για τα έργα του Ταμείου Ανθεκτικότητας, τόνισε πως συντελείται αναβάθμιση των υποδομών.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, πολλά νοσοκομεία έχουν ηλικία 20 έως 45 ετών και από το 2009 δεν έχει γίνει καμία ανακαίνιση.

Ανακοίνωσε πως 1,5 δισ. ευρώ διατίθενται μόνο για αναβάθμιση των κτιρίων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu