Διεθνή

Γέλεν: Ανάγκη έκτακτων μέτρων στις ΗΠΑ για αποφυγή χρεοκοπίας

Financialreport.gr

"Με σεβασμό καλώ το Κογκρέσο να ενεργήσει για να προστατεύσει την πλήρη πίστη και πίστωση των Ηνωμένων Πολιτειών"

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε τους ηγέτες του Κογκρέσου την Παρασκευή ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα φθάσει στο όριο του χρέους της ήδη στις 14 Ιανουαρίου, εκτός εάν το Κογκρέσο αναλάβει δράση ή το υπουργείο της εφαρμόσει «έκτακτα μέτρα» για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Η επιστολή της Γέλεν δείχνει ότι η διαφαινόμενη μάχη για το ανώτατο όριο χρέους στην οποία εμπλέκονται το Κογκρέσο και η νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να λάβει χώρα τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέτυχε να επιτύχει την ενσωμάτωση μιας διάταξης για την αύξηση ή την κατάργηση του ανώτατου ορίου χρέους σε ένα νομοσχέδιο δαπανών για το τέλος του έτους.

«Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει επί του παρόντος ότι θα φθάσει το νέο όριο μεταξύ 14 και 23 Ιανουαρίου, οπότε θα είναι απαραίτητο για το υπουργείο Οικονομικών να αρχίσει να λαμβάνει έκτακτα μέτρα», έγραψε η Γέλεν στην επιστολή της, που απευθύνεται στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, R-La.

«Με σεβασμό καλώ το Κογκρέσο να ενεργήσει για να προστατεύσει την πλήρη πίστη και πίστωση των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε η Γέλεν.

Οι ημερομηνίες που ανέφερε η Γέλεν θα μπορούσαν να μετατοπιστούν στην πορεία, μετατοπίζοντας την προθεσμία περαιτέρω στο 2025. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί συχνά να λειτουργεί για μήνες υπό τα «έκτακτα μέτρα» ή τους λογιστικούς ελιγμούς που ανέφερε η Γέλεν στην επιστολή της.

Το ανώτατο όριο του χρέους, ή το συνολικό ποσό των χρημάτων που μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές της υποχρεώσεις, αναστέλλεται μέχρι την 1η Ιανουαρίου, μετά την ψήφιση του νόμου περί δημοσιονομικής ευθύνης του 2023, ο οποίος υπεγράφη ως νόμος από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Μόλις οι ΗΠΑ χτυπήσουν το ανώτατο όριο χρέους, η κυβέρνηση δεν μπορεί να δανειστεί άλλα χρήματα και τεχνικά κηρύσσει στάση πληρωμών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, εκτός εάν ο πρόεδρος και το Κογκρέσο διαπραγματευτούν έναν τρόπο για την άρση του ορίου της δυνατότητας δανεισμού.

Καθώς η κυβέρνηση αντιμετώπιζε ένα τελικά αποτραβηγμένο κλείσιμο της λειτουργίας της την περασμένη εβδομάδα, ένα από τα θέματα που συζήτησε το Κογκρέσο ήταν η αύξηση ή ακόμη και η κατάργηση του ανώτατου ορίου χρέους.

Το ομοσπονδιακό χρέος ανέρχεται σε περίπου 36 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν εδώ και καιρό την αύξηση ή την κατάργηση του ορίου – μια κίνηση στην οποία αντιτίθενται παραδοσιακά οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι επικαλούνται το αυξανόμενο χρέος στις διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς, καθώς υποστηρίζουν ότι οι ομοσπονδιακές δαπάνες είναι πολύ υψηλές.

Ωστόσο, ο Τραμπ φάνηκε να υιοθετεί το επιχείρημα των Δημοκρατικών για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα, λέγοντας στο NBC News ότι πιστεύει ότι το ανώτατο όριο χρέους πρέπει να καταργηθεί.

«Οι Δημοκρατικοί έχουν πει ότι θέλουν να το καταργήσουν. Αν θέλουν να το ξεφορτωθούν, θα ηγηθώ της προσπάθειας», δήλωσε ο Τραμπ.

Απαίτησε ανεπιτυχώς από το Κογκρέσο να συμπεριλάβει διάταξη για την παράταση ή την κατάργηση του ανώτατου ορίου χρέους στο νομοσχέδιο χρηματοδότησης στο τέλος του έτους, απειλώντας με εκλογικές προκλήσεις για τις προκριματικές εκλογές εναντίον των Ρεπουμπλικάνων που ψήφισαν για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης αποκλείοντας το όριο χρέους.

Τελικά, 170 Ρεπουμπλικάνοι τον αψήφησαν και πρόσθεσαν τη μάχη για το ανώτατο όριο χρέους στην αυξανόμενη λίστα εργασιών της επερχόμενης κυβέρνησης.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu