Διεθνή

Gazprom: Μειωμένη κατά 1/3 η ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας – Σφίγγει και τη στρόφιγγα προς τη Γερμανία

Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες Τετάρτη, σύμφωνα με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, με την τροφοδοσία να πλήττεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα μέσω του Σταθμού της Σούτζα, έναντι 72 εκατομμυρίων χθες, σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ήτοι μείωση σχεδόν 30% έπειτα από την πτώση κατά 18% που είχε καταγραφεί χθες.

Οι όγκοι που αναφέρει η ουκρανική εταιρεία διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου OGTSOU είναι ελαφρώς διαφορετικοί, αλλά της ίδιας τάξης, καθώς αυτή αναφέρει στον ιστότοπό της 53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα έναντι 73 χθες.

Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη γι’ αυτό. Η Ουκρανία δηλώνει εδώ και δύο ημέρες ότι δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί τις παραδόσεις μέσω των εγκαταστάσεων της Σοχρανίβκα, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, λόγω της παρουσίας ρωσικών δυνάμεων, και ζήτησε από την Gazprom να αυξήσει τον όγκο του φυσικού αερίου που διοχετεύεται σε άλλο σταθμό της, αυτόν στη Σούτζα.

Η Μόσχα, από την άλλη πλευρά, δηλώνει ότι η διαμετακόμιση μπορεί να γίνει μέσω του σταθμού της Σοχρανίβκα, καθώς μια αλλαγή της ροής προς τον σταθμό της Σούτζα είναι αδύνατη.

Χθες, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε μείωση 25% του όγκου του φυσικού αερίου που διοχετεύτηκε μέσω ενός από τους βασικούς αγωγούς διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής, τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα διατηρούν τις ροές φυσικού αερίου παρά τις μάχες, με τη Ρωσία να επιμένει κυρίως στο γεγονός ότι είναι, παρά τις κυρώσεις και τη σύγκρουση, αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος.

Η ΕΕ προσπαθεί από την πλευρά της να προετοιμαστεί για μια διακοπή των προμηθειών της από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για την πληρωμή των παραδόσεων σε ρούβλια -μια αλλαγή στη σύμβαση που η ΕΕ δηλώνει ότι δεν είναι αποδεκτή.

Σφίγγει την κάνουλα προς τη Γερμανία η Gazprom

Η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία, ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις της εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Η μονάδα της Gazprom, που έχει κατασχεθεί από τη Γερμανία, δεν λαμβάνει πλέον όλες τις συμφωνημένες ποσότητες, δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος. Ο ίδιος υποβάθμισε τον αντίκτυπο, λέγοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης λαμβάνει φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές και μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαταραχή, ωστόσο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις εξαγωγές ενέργειας ως «όπλο».

Η απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει κυρώσεις στην Gazprom Germania δείχνει ότι «η αντιπαράθεση για την ενέργεια είναι όπλο», είπε ο Χάμπεκ την Πέμπτη σε ομιλία του στην Κάτω Βουλή. «Η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυναμικά σε μια οικονομική σύγκρουση».

Η μείωση των προμηθειών στη γερμανική μονάδα σηματοδοτεί την τελευταία κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Ευρώπης με τη Ρωσία για την ενέργεια, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν λόγω των διαταραχών στη βασική διαμετακομιστική οδό μέσω Ουκρανίας.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 35% των συνολικών προμηθειών της χώρας σήμερα, κάτω από το μισό σε σύγκριση με τις προμήθειες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Περίπου το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας παράγεται από φυσικό αέριο -σε σύγκριση με λιγότερο από 9% το 2000, καθώς η χώρα καταργεί την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα. Το καύσιμο επίσης είναι καίριο για τη θέρμανση κατοικιών και για τη βιομηχανική παραγωγή ιδίως στους τομείς των χημικών και των φαρμάκων.

Η Μόσχα απαγόρευσε τις συναλλαγές με την Gazprom Germania και τις θυγατρικές της που βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας, όπως με τη Wingas, επιχείρηση αποθήκευσης φυσικού αερίου, τον εμπορικό βραχίονα της Gazprom με έδρα το Λονδίνο και την EuRoPol Gaz, ιδιοκτήτη του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

Ωστόσο, «η αγορά φυσικού αερίου μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες από τη Ρωσία», δήλωσε ο Χάμπεκ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu