Διεθνή

Γαλλία: Σείστηκε το Παρίσι με πάνω από 1 εκατ. διαδηλωτές κατά του Μακρόν – «Δεν σκοπεύουμε να πεθάνουμε δουλεύοντας»

Κορυφώθηκαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Γαλλία, που μετρούν ήδη πολλές εβδομάδες αλλά την Πέμπτη σημείωσαν συμμετοχή ρεκόρ. Προηγήθηκαν οι κοινοβουλευτικές αναταράξεις που νομιμοποίησαν από την… πίσω πόρτα την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση που ανεβάζει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια. 

Έχει πάρει “φωτιά” το Παρίσι από τις διαδηλώσεις – Αστυνομικοί σέρνουν συνάδελφό τους για να τον σώσουν απο το πλήθος (Βίντεο) – Makeleio.gr

Ένατη μέρα πανεθνικών κινητοποιήσεων η Πέμπτη, ύστερα από διασυνδικαλιστικό κάλεσμα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3,5 εκατ. διαδηλωτές σε όλη τη χώρα (1,1 εκατ. σύμφωνα με την αστυνομία), ενώ μαίνονται επεισόδια στους δρόμους του Παρισιού μέχρι αργά το βράδυ.

Αντίθετα από τον στόχο της να κατευνάσει τις εντάσεις, η πολυσυζητημένη τηλεοπτική συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν πυροδότησε νέο κύμα αγανάκτησης, γράφει η Liberation, προσθέτοντας πως η μαζική παρουσία της γαλλικής νεολαίας στους δρόμους σηματοδοτεί ότι η κινητοποίηση δεν τελειώνει. «Δεν σκοπεύουμε να πεθάνουμε δουλεύοντας», φώναζε ένας διαδηλωτής.

Η Γαλλία στο δρόμο: Πάνω από 3 εκατ. στις διαδηλώσεις – Βίαιες συγκρούσεις στο Παρίσι – Μαλεβιζιώτης

Οι διαδηλώσεις, οι αποκλεισμοί δρόμων και οι απεργίες συνεχίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ καταγράφονται διαρκώς περιστατικά αστυνομικής βίας και πάνω από 80 συλλήψεις.

Aναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτουν πράξεις ωμής βίας, με πολλούς τραυματίες στο οδόστρωμα. Ταυτόχρονα, τα συνδικάτα ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού (το 10ο) για την Τρίτη 28 Μαρτίου.

«Η ενεργοποίηση του άρθρου 49,3 ήταν ένα ηλεκτροσόκ που συγκλόνισε πολύ κόσμο, αλλά χαράζει την ελπίδα για το μέλλον. Η συνάντηση νεολαίας, σπουδαστών και εργαζομένων στους δρόμους είναι συστατικό των νικηφόρων αγώνων», δηλώνουν στη γαλλική εφημερίδα κορυφαίοι συνδικαλιστές της γενικής συνομοσπονδίας CGT, η οποία κάνει λόγο για 800.000 διαδηλωτές μόνο στο Παρίσι (119.000 σύμφωνα με την αστυνομία).

Τα συνδικάτα ανέφεραν ρεκόρ συμμετοχής 280.000 διαδηλωτών στη Μασσαλία, για 110.000 στο Μπορντό (επίσης ρεκόρ), 35.000 στη Ρεν και 80.000 στη Ναντ. Βέβαια, οι εκτιμήσεις της αστυνομίας κινούνται σε πολύ χαμηλότερους αριθμούς.  

Ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία – Επεισόδια στο Παρίσι – TrikalaVoice

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει πρόβλεψης του συνταγματικού άρθρου 49,3, η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν παρέκαμψε κατ’ εξαίρεση την Εθνοσυνέλευση ώστε να περάσει το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, καθώς δεν είχε τύχη να ψηφιστεί από τους βουλευτές. Ωστόσο, η κυβέρνηση επέζησε μετά τις δύο προτάσεις μομφής της προηγούμενης Δευτέρας, που όμως αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα νέας έξαρσης των λαϊκών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο ίδιος ο Μακρόν, πολύ διακριτικά σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έφτασε τρεις ώρες μετά τους ομολόγους του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Εισήλθε στην ολομέλεια χωρίς να περάσει από το κόκκινο χαλί μπροστά στην είσοδο του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου βρίσκονται οι δημοσιογράφοι.

Οι 26 άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν αφιχθεί από τις 11.00 το πρωί για γεύμα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Μακρόν: Ούτε σε εμένα αρέσει η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση….

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε σθεναρά τις μεταρρυθμίσεις του στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε «επικοινωνήσει» καλύτερα την πολιτική της.

«Νομίζετε ότι εμένα μου αρέσει που κάνω αυτή τη μεταρρύθμιση; Όχι», είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στα κανάλια TF1 και France 2, στην πρώτη του δημόσια δήλωση αφότου πέρασε το νομοσχέδιο με προεδρικό διάταγμα και παρακάμπτοντας την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Η κίνηση έχει εντείνει τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα, που είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες συλλήψεις μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία. Η κυβέρνηση Μακρόν-Μπορν ωστόσο επέζησε από τις δύο προτάσεις μομφής που ακολούθησαν.

«Θα μπορούσα να κρύψω το πρόβλημα κάτω από το χαλί, όπως πολλοί στο παρελθόν», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι το σύστημα δεν είναι ισορροπημένο και ο αριθμός των συνταξιούχων θα φτάσει τα 20 εκατομμύρια το 2030. «Όσο περιμένουμε, τόσο χειρότερη θα γίνει η κατάσταση».

Η βασική αλλαγή που εισάγεται είναι η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια και η θεμελίωση 43 ετών εργασίας για να πάρει κανείς πλήρη σύνταξη.

Τα συνδικάτα αντιτίθενται σθεναρά στο νομοσχέδιο, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, επηρεάζει δυσανάλογα τους χειρώνακτες, τις γυναίκες και τους χαμηλόμισθους, ενώ οι εταιρείες και οι πλούσιοι έχουν επωφεληθεί από τις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι κατανοεί τη γενική «αίσθηση αδικίας», καθώς οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι καλούνται να καταβάλουν θυσίες, ενώ οι επιχειρήσεις επωφελούνται.

«Υπάρχει ένας βαθμός κυνισμού όταν έχουμε μεγάλες εταιρείες που παράγουν υπερκέρδη και επαναγοράζουν τις μετοχές τους», είπε, σύμφωνα με μετάφραση του France24 που επικαλείται το CNBC.

«Θα ζητήσω από την κυβέρνηση να επεξεργαστεί μια έκτακτη εισφορά, ώστε, όταν υπάρχουν υπερκέρδη και οι εταιρείες επαναγοράζουν τις μετοχές τους, να ωφελούνται και οι εργαζόμενοί τους απ’ αυτό».

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει επιβάλει φόρο στα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, αλλά δεν δεσμεύτηκε για μελλοντική φορολόγηση υπερκερδών, λέγοντας ότι «πρέπει να βρούμε το σωστό σύστημα, να πληρώσουν περισσότερα στους υπαλλήλους τους».

Μια δημοσκόπηση στο Journal du Dimanche έδειξε ότι το ποσοστό αποδοχής του Μακρόν βρίσκεται στο 28%, το χαμηλότερο μετά τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων το 2019. Δημοσκόπηση του Elabe έδειξε ότι το 68% των ερωτηθέντων ήθελε να περάσει η πρόταση μομφής και το 69% πιστεύει ότι η χρήση του άρθρου 49.3 για την παράκαμψη της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας αποτελούσε αντιδημοκρατική πρακτική.

Ο Μακρόν κατηγόρησε τα συνδικάτα ότι δεν κατέθεσαν αντιπροτάσεις για σε μεταρρύθμιση που είχε εξαγγείλει με στόμφο από το 2017, αλλά καθυστέρησε λόγω πανδημίας.  

Είπε, μάλιστα, ότι το νομοσχέδιο ήταν καρπός κοινοβουλευτικής διαδικασίας και εγκρίθηκε από τη γερουσία, δηλαδή την άνω βουλή.

«Την προχωρώ με αίσθημα ευθύνης», είπε στη γαλλική τηλεόραση. 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu