Ναι στην αναθεώρηση του «άρθρου 16» αλλά για άλλο σκοπό - Και η Μαρίνα Σάττι που θα μας εκπροσωπήσει στη Eurovision τελείωσε το Μπέρκλεϊ, είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε το γεγονός ότι η τραγουδίστρια Μαρίνα Σάττι έχει τελειώσει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ.
Επιχειρηματολογώντας ότι τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα με την συνδρομή του ελληνικού δημοσίου, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά: «Ξένα παραρτήματα. Αν τα θέλετε – ας πούμε ότι τα θέλουμε – γιατί να μην γίνουν με την αρωγή του κράτους; Ήμουν στο Αμπου Ντάμπι σε συνέδριο κορυφής για τον πολιτισμό, μίλησα σε αυτό το συνέδριο και είδα ότι έχουν ένα ξένο πανεπιστήμιο το οποίο συνεργάζεται με το πολύ καλό πανεπιστήμιο της Αμερικής το Μπέρκλεϊ, της μουσικής – μάλιστα η Μαρίνα Σάττι είναι απόφοιτος αυτού του πανεπιστημίου- όμως είναι με την συνεργασία του κράτους και το πτυχίο αναγνωρίζεται από το εκεί κράτος».
«Δεν κάνετε μεταρρύθμιση υπέρ των δημόσιων πανεπιστημίων, αλλά ρύθμιση υπέρ κάποιων συγκεκριμένων συμφερόντων”, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου για το νομοσχέδιο περί των “μη κρατικών πανεπιστημίων».
Κατηγορώντας την κυβέρνηση για «παράδοση της Υγείας στην ξένη κερδοσκοπία» και για δημιουργία «πελατειακής Ελλάδας με εξαγορά συνειδήσεων», αναρωτήθηκε γιατί δεν δημιουργούνται συνεργασίες των δημόσιων πανεπιστημίων με ξένα, με βάση τις αναπτυξιακές και πολιστιστικές ιδιαιτερότητες της χώρας.
Για παράδειγμα, όπως είπε: Συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με ξένα πανεπιστήμια με αντικείμενο καλλιέργειες και αντιμετώπιση αγροτικών προβλημάτων, μετά την εμπειρία από τις πρόσφατες καταστροφές. Ή συνεργασία στην Ολυμπία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή στο Αιγαίο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες ή σε άλλες περιοχές με θέμα τον τουρισμό.
Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην ανάγκη αναθεώρησης του “άρθρου 16” του Συντάγματος, για δύο λόγους, όπως είπε:
Να γίνει η Ελλάδα χώρα κέντρο παιδείας και πολιτισμού με απελευθέρωση του δημόσιου πανεπιστημίου από τον σφιχτό εναγκαλισμό κράτους και υπουργείου.
«Είχα ψηφίσει υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16, αλλά αυτό το νομοσχέδιο νομοθετεί για ξένα παραρτήματα, για συγκεκριμένους φίλους, λόμπις ή funds. Η ίδια η “Καθημερινή” αποκαλύπτει τις επανδύσεις fund το οποίο θα κάνει Ιδιωτική Ιατρική Σχολή», πρόσθεσε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γκιουλέκας: Με χρονικό ορίζοντα το 2070 χρειάζεται να σχεδιάζονται σήμερα οι πόλεις
- Πιερρακάκης: Το θέμα χρηματοδότησης της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας έχει δρομολογηθεί
- Northvolt: Παραιτήθηκε ο CEO Πίτερ Κάρλσον μετά την αίτηση πτώχευσης
- Εθνική Ελλάδας: Με αντίπαλο τη Σκωτία για την άνοδο στη League A του Nations League!
- De Telegraaf: Συνάντηση του επικεφαλής του NATO Μαρκ Ρούτε με τον Ντόναλντ Τραμπ
- Ισπανία: Πρόστιμο 179 εκατ. ευρώ σε 5 αεροπορικές εταιρείες για «καταχρηστικά» τέλη αποσκευών καμπίνας
- COP29: Τι προβλέπει το προσχέδιο της χρηματοδοτικής συμφωνίας για το Κλίμα
- Παμ Μπόντι: Η πρώην εισαγγελέας της Φλόριντα και συνήγορος του Ταμπ, νέα υπ. Δικαιοσύνης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις