Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο κυμαίνονταν κοντά σε χαμηλό δύο εβδομάδων νωρίς την Τετάρτη
Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σχεδόν στο απόλυτο, συμβάλλοντας στην ανάσχεση του πρόσφατου ράλι των τιμών που προκλήθηκε από τις ανησυχίες για τους κινδύνους εφοδιασμού.
Τα επίπεδα αποθήκευσης της ηπείρου έφτασαν στο 90% της χωρητικότητάς τους στις 19 Αυγούστου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της βιομηχανικής ομάδας Gas Infrastructure Europe. Αυτό είναι περισσότερο από δύο μήνες νωρίτερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη του επιπέδου αυτού την 1η Νοεμβρίου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο κυμαίνονταν κοντά σε χαμηλό δύο εβδομάδων νωρίς την Τετάρτη, αφού έχασαν 4,7% μία ημέρα νωρίτερα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιούνιο. Η αγορά έχει αποδειχθεί ευαίσθητη στις διαταραχές του εφοδιασμού αυτό το καλοκαίρι, με τις ανησυχίες για τις εναπομείνασες ροές από τη Ρωσία να πυροδοτούν ένα ράλι νωρίτερα αυτό το μήνα.
Προς το παρόν, τα άφθονα αποθέματα συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των κινδύνων εφοδιασμού. Οι χώροι αποθήκευσης είναι ελαφρώς λιγότερο γεμάτοι από ό,τι ήταν πέρυσι τέτοια εποχή – με τις εγχύσεις να έχουν επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τον πενταετή μέσο όρο τους.
Ωστόσο, η ήπειρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους που σχετίζονται με ξαφνικές διακοπές. Οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να συζητούν για το πώς θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις ροές του ρωσικού αγωγού όταν λήξει η συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στο τέλος του έτους.
Ο κορυφαίος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, η Νορβηγία, οδεύει επίσης προς μια περίοδο βαριάς συντήρησης που κρατά τους εμπόρους σε εγρήγορση.
«Οποιαδήποτε διαταραχή εκεί ή μη προγραμματισμένη παράταση της συντήρησης θα συνοδεύεται πιθανότατα από νευρική αντίδραση της αγοράς», δήλωσε ο αναλυτής της Rystad Christoph Halser, προσθέτοντας ότι οι ροές είναι ιδιαίτερα σημαντικές δεδομένου ότι η Ευρώπη προσελκύει λιγότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια του πρώτου μήνα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς φυσικού αερίου, υποχώρησαν κατά 0,3% στα 37,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 8:42 π.μ. στο Άμστερνταμ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΙΝΣΕΤΕ: Στα 11,4 δισ. ευρώ ο τζίρος των ξενοδοχείων για το 2024
- ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
- Καρολάιν Λέβιτ: Ιστορική η αυριανή μέρα για την Αμερική οι ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς
- GM: Άλμα 16,7% στις πωλήσεις στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο 2025
- Fitch: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες – Επενδυτική βαθμίδα σε Eurobank και Εθνική
- Μητσοτάκης για εξωδικαστικό: Τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν – Οι έξι νέες πρωτοβουλίες
- Γαλλία: Το καλοκαίρι του 2026, πριν τις εκλογές, η απόφαση του Εφετείου για την καταδίκη της Λεπέν
- Τραμπ με τον πρόεδρο της Stellantis εν όψει των δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις